Risotto z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1 litrze wody zagotuj Bulionetkę Domową Warzywną Knorr.

Risotto z dyni - Krok 1

Krok 2

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż. Wszystko razem smaż przez chwilę i podlej 600 mililitrami warzywnego bulionu. Powoli gotuj, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion.

Risotto z dyni - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną dynię i resztę bulionu. Gotuj do chwili wchłonięcia bulionu.

Risotto z dyni - Krok 3

Krok 4

Całość podlej śmietaną, dodaj rozmaryn i parmezan. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Risotto podawaj polane odrobiną oleju z pestek dyni.

Risotto z dyni - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wiktor Czierpka

    Wiktor Czierpka , 10.10.2015

    8ii

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniRisotto z dyni

Wykorzystaj delikatną, słodkawą dynię do przyrządzenia znakomitego risotto. Najlepiej wybierz odmianę o zwartym, pomarańczowym miąższu, czyli np. hokkaido lub muszkatołową prowansalską. Do gotowania risotto koniecznie użyj garnka o grubym dnie, aby potrawa się nie przypaliła. Na początek drobno posiekaj szalotkę i zeszklij ją na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj ryż arborio. Następnie całość zalej gorącym bulionem, przygotowanym wcześniej na bazie warzywnej bulionetki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dynię obierz ze skóry, pokrój w niedużą kostkę i dodaj do garnka razem z pozostałym bulionem. Na koniec, kiedy dynia będzie już miękka, risotto podlej kwaśną śmietaną, dzięki której uzyska kremową konsystencję. Smak dania wzbogaci drobno posiekany świeży rozmaryn oraz starty parmezan. Przed podaniem skrop risotto olejem z pestek dyni i udekoruj gałązką użytego wcześniej zioła. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na risotto z dyni.