Risotto z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dyni

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

404 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1 litrze wody zagotuj Bulionetkę Domową Warzywną Knorr.

Risotto z dyni - Krok 1

Krok 2

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż. Wszystko razem smaż przez chwilę i podlej 600 mililitrami warzywnego bulionu. Powoli gotuj, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion.

Risotto z dyni - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną dynię i resztę bulionu. Gotuj do chwili wchłonięcia bulionu.

Risotto z dyni - Krok 3

Krok 4

Całość podlej śmietaną, dodaj rozmaryn i parmezan. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Risotto podawaj polane odrobiną oleju z pestek dyni.

Risotto z dyni - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wiktor Czierpka

    Wiktor Czierpka , 10.10.2015

    8ii

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniRisotto z dyni

Wykorzystaj delikatną, słodkawą dynię do przyrządzenia znakomitego risotto. Najlepiej wybierz odmianę o zwartym, pomarańczowym miąższu, czyli np. hokkaido lub muszkatołową prowansalską. Do gotowania risotto koniecznie użyj garnka o grubym dnie, aby potrawa się nie przypaliła. Na początek drobno posiekaj szalotkę i zeszklij ją na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj ryż arborio. Następnie całość zalej gorącym bulionem, przygotowanym wcześniej na bazie warzywnej bulionetki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dynię obierz ze skóry, pokrój w niedużą kostkę i dodaj do garnka razem z pozostałym bulionem. Na koniec, kiedy dynia będzie już miękka, risotto podlej kwaśną śmietaną, dzięki której uzyska kremową konsystencję. Smak dania wzbogaci drobno posiekany świeży rozmaryn oraz starty parmezan. Przed podaniem skrop risotto olejem z pestek dyni i udekoruj gałązką użytego wcześniej zioła. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na risotto z dyni.