Risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi | Przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
1869 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

4 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj posypane tartym parmezanem. 

7

Opinie o przepisie

  • Bartosz Nalepa

    Bartosz Nalepa , 15.09.2019

    bardzo dobre pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 02.04.2017

    super zmienilam na indyka Tez fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Miśkowska

    Małgorzata Miśkowska , 01.06.2016

    Bardzo dobre, ale następnym razem dam mniej ryżu bo 2 szklanki to za dużo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 20.05.2016

    Dobre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Macko

    Gosia Macko , 02.02.2016

    pyszne szybkie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Bednarek

    Weronika Bednarek , 30.01.2016

    proste i smaczne można jeszcze doprawić kurkumą i curry ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta włdarczyk

    elżbieta włdarczyk , 12.10.2015

    szybkie i wygodne zamiast mrozonki mozna tez dac to co sie znajdzie w lodowce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z pomidorami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto z kurczakiem i warzywami

Jeśli masz ochotę na smaczny oraz kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Jarzyny w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Spróbujesz?

Dla kogo?

Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w przygotowaniu. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ przyrządzanie risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi zajmuje jedyne pół godziny. Na dodatek wszystko zrobisz w jednym garnku, więc mycie naczyń po obiedzie nie będzie czasochłonne. 

Na jaką okazję?

Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi to potrawa, której nie może zabraknąć w codziennym menu obiadowym. Serwuj ją w zabieganym dniu po pracy, a resztki dania śmiało zapakuj do pojemnika i weź ze sobą na wynos. Odgrzewana pierś z kurczaka z ryżem i mrożonymi warzywami smakuje równie dobrze!

Czy wiesz, że?

Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku sięgnij po mrożoną mieszankę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz od czasu do czasu coś zmienić w risotto z warzywami mrożonymi, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza. Możesz również eksperymentować z przyprawami – jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to pieprz cayenne będzie strzałem w dziesiątkę!