Risotto z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

1730 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

865 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

4 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Podawaj posypane tartym parmezanem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Bartosz Nalepa

    Bartosz Nalepa , 15.09.2019

    bardzo dobre pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 02.04.2017

    super zmienilam na indyka Tez fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Miśkowska

    Małgorzata Miśkowska , 01.06.2016

    Bardzo dobre, ale następnym razem dam mniej ryżu bo 2 szklanki to za dużo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 20.05.2016

    Dobre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Macko

    Gosia Macko , 02.02.2016

    pyszne szybkie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Bednarek

    Weronika Bednarek , 30.01.2016

    proste i smaczne można jeszcze doprawić kurkumą i curry ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta włdarczyk

    elżbieta włdarczyk , 12.10.2015

    szybkie i wygodne zamiast mrozonki mozna tez dac to co sie znajdzie w lodowce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto z kurczakiem i warzywami

Jeśli masz ochotę na smaczny i kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Aromatyczny bukiet popularnych warzyw w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Risotto to potrawa , której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek,, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku możesz sięgnąć po mrożone mieszanki warzywne. Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w prostota jej przygotowania – wszystko zrobisz w jednym garnku. Jeśli chcesz od czasu do czasu coś w niej zmienić, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza.