Risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi | Przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1865 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1098 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

4 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj posypane tartym parmezanem. 

7

Opinie o przepisie

  • Bartosz Nalepa

    Bartosz Nalepa , 15.09.2019

    bardzo dobre pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 02.04.2017

    super zmienilam na indyka Tez fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Miśkowska

    Małgorzata Miśkowska , 01.06.2016

    Bardzo dobre, ale następnym razem dam mniej ryżu bo 2 szklanki to za dużo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 20.05.2016

    Dobre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Macko

    Gosia Macko , 02.02.2016

    pyszne szybkie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Bednarek

    Weronika Bednarek , 30.01.2016

    proste i smaczne można jeszcze doprawić kurkumą i curry ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta włdarczyk

    elżbieta włdarczyk , 12.10.2015

    szybkie i wygodne zamiast mrozonki mozna tez dac to co sie znajdzie w lodowce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto z kurczakiem i warzywami

Jeśli masz ochotę na smaczny oraz kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Jarzyny w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Spróbujesz?

Dla kogo?

Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w przygotowaniu. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ przyrządzanie risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi zajmuje jedyne pół godziny. Na dodatek wszystko zrobisz w jednym garnku, więc mycie naczyń po obiedzie nie będzie czasochłonne. 

Na jaką okazję?

Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi to potrawa, której nie może zabraknąć w codziennym menu obiadowym. Serwuj ją w zabieganym dniu po pracy, a resztki dania śmiało zapakuj do pojemnika i weź ze sobą na wynos. Odgrzewana pierś z kurczaka z ryżem i mrożonymi warzywami smakuje równie dobrze!

Czy wiesz, że?

Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku sięgnij po mrożoną mieszankę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz od czasu do czasu coś zmienić w risotto z warzywami mrożonymi, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza. Możesz również eksperymentować z przyprawami – jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to pieprz cayenne będzie strzałem w dziesiątkę!