
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
4 szklanki
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Krok 3
Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Krok 4
Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Krok 5
Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.


Dobra rada:
Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj posypane tartym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem i warzywami
Jeśli masz ochotę na smaczny oraz kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Jarzyny w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Spróbujesz?
Dla kogo?
Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w przygotowaniu. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ przyrządzanie risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi zajmuje jedyne pół godziny. Na dodatek wszystko zrobisz w jednym garnku, więc mycie naczyń po obiedzie nie będzie czasochłonne.
Na jaką okazję?
Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi to potrawa, której nie może zabraknąć w codziennym menu obiadowym. Serwuj ją w zabieganym dniu po pracy, a resztki dania śmiało zapakuj do pojemnika i weź ze sobą na wynos. Odgrzewana pierś z kurczaka z ryżem i mrożonymi warzywami smakuje równie dobrze!
Czy wiesz, że?
Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku sięgnij po mrożoną mieszankę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz od czasu do czasu coś zmienić w risotto z warzywami mrożonymi, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza. Możesz również eksperymentować z przyprawami – jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to pieprz cayenne będzie strzałem w dziesiątkę!