Risotto z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

1686 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

912 osób wydrukowało

Pobierz pdf

817 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

4 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Podawaj posypane tartym parmezanem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Risotto z kurczakiem i warzywami - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Bartosz Nalepa

    Bartosz Nalepa , 15.09.2019

    bardzo dobre pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 02.04.2017

    super zmienilam na indyka Tez fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Miśkowska

    Małgorzata Miśkowska , 01.06.2016

    Bardzo dobre, ale następnym razem dam mniej ryżu bo 2 szklanki to za dużo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 20.05.2016

    Dobre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Macko

    Gosia Macko , 02.02.2016

    pyszne szybkie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Bednarek

    Weronika Bednarek , 30.01.2016

    proste i smaczne można jeszcze doprawić kurkumą i curry ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta włdarczyk

    elżbieta włdarczyk , 12.10.2015

    szybkie i wygodne zamiast mrozonki mozna tez dac to co sie znajdzie w lodowce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto z kurczakiem i warzywami

Jeśli masz ochotę na smaczny i kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Aromatyczny bukiet popularnych warzyw w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Risotto to potrawa , której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek,, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku możesz sięgnąć po mrożone mieszanki warzywne. Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w prostota jej przygotowania – wszystko zrobisz w jednym garnku. Jeśli chcesz od czasu do czasu coś w niej zmienić, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza.