
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
4 szklanki
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmażaj ryż w garnku na łyżce oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty.

Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzącej wody, po czym wlej do ryżu.

Krok 3
Pokrój pierś z kurczaka w paski. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie podsmaż przez około 3 minuty.

Krok 4
Dodaj mięso wraz z mrożonką do ryżu. Duś pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu, gdy cała woda wsiąknie w ryż.

Krok 5
Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.


Dobra rada:
Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj posypane tartym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejInne przepisy
Risotto z kurczakiem i warzywami
Jeśli masz ochotę na smaczny oraz kolorowy obiad, przygotuj risotto z kurczakiem i warzywami. Jarzyny w połączeniu z ryżem i delikatnym, duszonym mięsem to jedna z włoskich potraw, które zadomowiły się w Polsce na dobre. Spróbujesz?
Dla kogo?
Wielbiciele tej potrawy podkreślają, że jest szybka w przygotowaniu. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ przyrządzanie risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi zajmuje jedyne pół godziny. Na dodatek wszystko zrobisz w jednym garnku, więc mycie naczyń po obiedzie nie będzie czasochłonne.
Na jaką okazję?
Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi to potrawa, której nie może zabraknąć w codziennym menu obiadowym. Serwuj ją w zabieganym dniu po pracy, a resztki dania śmiało zapakuj do pojemnika i weź ze sobą na wynos. Odgrzewana pierś z kurczaka z ryżem i mrożonymi warzywami smakuje równie dobrze!
Czy wiesz, że?
Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż, gotowany w tradycyjny sposób w bulionie. Zapomnij jednak o ryżu w torebkach – do tej potrawy niezbyt dobrze się nadaje. Jeśli masz w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek, możesz ich swobodnie użyć. W innym przypadku sięgnij po mrożoną mieszankę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz od czasu do czasu coś zmienić w risotto z warzywami mrożonymi, wystarczy, że użyjesz innego zestawu warzyw np. cukinii papryki i cebuli, a potrawa nabierze nowego oblicza. Możesz również eksperymentować z przyprawami – jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to pieprz cayenne będzie strzałem w dziesiątkę!