
Składniki
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu.
Krok 2
Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj.
Krok 3
Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu.
Krok 4
Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut.
Krok 5
Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
Krok 6
Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej