Risotto pomidorowe z kiełbaskami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto pomidorowe z kiełbaskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu.

Krok 2

Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj.

Krok 3

Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu.

Krok 4

Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut.

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Krok 6

Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej