Risotto z warzywami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z warzywami i szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

350 gramów

1 szczypta

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

350 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa umyj, selera i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w paski. Groszek odsącz z zalewy, szynkę pokrój w plastry.

Krok 2

W rondelku rozgrzej olej, cebulę lekko zeszklij wraz z selerem.

Krok 3

Dorzuć groszek, paprykę i grzyby, podsmaż całość 5 minut.

Krok 4

Po tym czasie dodaj do potrawy ryż, nieustannie mieszając zasmażaj 1 minutę.

Krok 5

Nie zdejmując rondelka z ognia wlej chochelkę bulionu, mieszaj dopóki potrawa nie wchłonie płynu. Czynność powtórz póki nie zużyjesz całego bulionu.

Krok 6

Pod koniec gotowania dorzuć do garnka pokrojoną szynkę. Przed podaniem gorącą potrawę posyp wiórkami masła, dopraw solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z warzywami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Schab pieczony
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej