Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
350 gramów
1 szczypta
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
350 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa umyj, selera i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w paski. Groszek odsącz z zalewy, szynkę pokrój w plastry.
Krok 2
W rondelku rozgrzej olej, cebulę lekko zeszklij wraz z selerem.
Krok 3
Dorzuć groszek, paprykę i grzyby, podsmaż całość 5 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj do potrawy ryż, nieustannie mieszając zasmażaj 1 minutę.
Krok 5
Nie zdejmując rondelka z ognia wlej chochelkę bulionu, mieszaj dopóki potrawa nie wchłonie płynu. Czynność powtórz póki nie zużyjesz całego bulionu.
Krok 6
Pod koniec gotowania dorzuć do garnka pokrojoną szynkę. Przed podaniem gorącą potrawę posyp wiórkami masła, dopraw solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej