Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
350 gramów
1 szczypta
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
350 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa umyj, selera i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w paski. Groszek odsącz z zalewy, szynkę pokrój w plastry.
Krok 2
W rondelku rozgrzej olej, cebulę lekko zeszklij wraz z selerem.
Krok 3
Dorzuć groszek, paprykę i grzyby, podsmaż całość 5 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj do potrawy ryż, nieustannie mieszając zasmażaj 1 minutę.
Krok 5
Nie zdejmując rondelka z ognia wlej chochelkę bulionu, mieszaj dopóki potrawa nie wchłonie płynu. Czynność powtórz póki nie zużyjesz całego bulionu.
Krok 6
Pod koniec gotowania dorzuć do garnka pokrojoną szynkę. Przed podaniem gorącą potrawę posyp wiórkami masła, dopraw solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej