
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
350 gramów
1 szczypta
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
350 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa umyj, selera i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w paski. Groszek odsącz z zalewy, szynkę pokrój w plastry.
Krok 2
W rondelku rozgrzej olej, cebulę lekko zeszklij wraz z selerem.
Krok 3
Dorzuć groszek, paprykę i grzyby, podsmaż całość 5 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj do potrawy ryż, nieustannie mieszając zasmażaj 1 minutę.
Krok 5
Nie zdejmując rondelka z ognia wlej chochelkę bulionu, mieszaj dopóki potrawa nie wchłonie płynu. Czynność powtórz póki nie zużyjesz całego bulionu.
Krok 6
Pod koniec gotowania dorzuć do garnka pokrojoną szynkę. Przed podaniem gorącą potrawę posyp wiórkami masła, dopraw solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej