PRZEPISY.PL

Risotto z warzywami i szynką

Autor: pasibrzuch
  • 30
  • 6
  • Łatwe
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • olej4 łyżki
  • pieprz1 szczypta
  • pieczarki350 gr
  • sól1 szczypta
  • seler naciowy2 szt
  • masło30 gr
  • papryka czerwona2 szt
  • ryż350 gr
  • groszek konserwowy1 opak
  • bulion drobiowy1 l
  • Krok 1

    Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa umyj, selera i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w paski. Groszek odsącz z zalewy, szynkę pokrój w plastry.
  • Krok 2

    W rondelku rozgrzej olej, cebulę lekko zeszklij wraz z selerem.
  • Krok 3

    Dorzuć groszek, paprykę i grzyby, podsmaż całość 5 minut.
  • Krok 4

    Po tym czasie dodaj do potrawy ryż, nieustannie mieszając zasmażaj 1 minutę.
  • Krok 5

    Nie zdejmując rondelka z ognia wlej chochelkę bulionu, mieszaj dopóki potrawa nie wchłonie płynu. Czynność powtórz póki nie zużyjesz całego bulionu.
  • Krok 6

    Pod koniec gotowania dorzuć do garnka pokrojoną szynkę. Przed podaniem gorącą potrawę posyp wiórkami masła, dopraw solą i pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1
osoba dodała do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
0
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
0
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
1
osoba dodała do Mniamlisty
45''
8
Średnie