Ciasto filo z kurczakiem i warzywami i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Strudel z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

200 mililitrów

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, aż cebula będzie miękka.

Krok 2

Kurczaka pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem, posiekanym tymiankiem, różyczkami z brokułu i z pieczarkami pokrojonymi w cząstki. Smaż wszystkie składniki, aż kurczak będzie rumiany.

Krok 3

Posyp warzywa i kurczaka obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, zalej wszystko niskotłuszczowym mlekiem i duś przez 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i wymieszaj.

Krok 4

Płatek ciasta filo rozkrój na pół, wykładaj warzywa z kurczakiem łyżką na jedną stronę rozwiniętego płatka, po czym zwiń jak krokiet.

Krok 5

Przełóż otrzymane strudle do żaroodpornego naczynia, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej