Ciasto filo z kurczakiem i warzywami i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Strudel z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

200 mililitrów

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, aż cebula będzie miękka.

Krok 2

Kurczaka pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem, posiekanym tymiankiem, różyczkami z brokułu i z pieczarkami pokrojonymi w cząstki. Smaż wszystkie składniki, aż kurczak będzie rumiany.

Krok 3

Posyp warzywa i kurczaka obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, zalej wszystko niskotłuszczowym mlekiem i duś przez 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i wymieszaj.

Krok 4

Płatek ciasta filo rozkrój na pół, wykładaj warzywa z kurczakiem łyżką na jedną stronę rozwiniętego płatka, po czym zwiń jak krokiet.

Krok 5

Przełóż otrzymane strudle do żaroodpornego naczynia, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej