Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
łatwe
3722 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
150 gramów
3 łyżki
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
15 mililitrów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż.
Krok 2
Na rozgrzanym na patelni oleju smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojonym w paski bekonem, aż bekon będzie złocisty.
Krok 3
Dodaj na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka i posiekany czosnek i smaż przez kolejne 5-8 minut, aż kurczak będzie gotowy.
Krok 4
Dodaj na patelnię ryż i dokładnie wymieszaj go z kurczakiem i boczkiem, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 5
Pokrój mozzarellę i pomidory w plastry i wykładaj na ryż na przemian: mozzarella, pomidor, mozarella…
Krok 6
Polej oliwą z oliwek.
Krok 7
Piecz w piekarniku w 180 °C przez 10-15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
Lubicie dania szybkie i proste, które praktycznie robią się same? Idealną odpowiedzią na te potrzeby jest zapiekanka z pomidorami i mozzarellą, która na pewno przypadnie wam do gustu, zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami delikatnego sera podawanego na ciepło. Bazę potrawy stanowi ryż, który wymieszany z kurczakiem, boczkiem, cebulą i ziołami nabiera głębszego smaku i ostrości. Można do niego dodać też świeże warzywa: pomidory i paprykę oraz konserwowe: groszek i kukurydzę. Jako dodatek do zapiekanki z mozzarellą i kurczakiem sprawdzi się sos, np. koperkowo-jogurtowy, czosnkowy, pomidorowy albo wykonany z pesto. Podaj do niej swoją ulubioną surówkę lub świeżą sałatkę, np. z rukoli lub roszponki. Zapoznaj się z przepisem i spróbuj zapiekanki z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami! Na pewno odmieni ona nieco twój codzienny jadłospis.
Dla kogo?
Dla miłośników dań z drobiu, pełnych różnorodnych aromatów i przenikających się smaków. Zapiekanka z mozzarellą i kurczakiem jest idealną propozycją także dla tych z was, którzy szukają pomysłu na proste dania.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą to przepis idealny na obiad. Jak każda zapiekanka świetnie smakuje po odgrzaniu, dlatego możesz zjeść ją także w pracy lub na kolację. Będzie również doskonałym urozmaiceniem imprezowego menu.
Czy wiesz, że?
Ser mozzarella produkowany jest ze świeżego mleka bawolic, czasami z mleka krowiego. Jeśli chcesz spróbować najbardziej cenionego na świecie sera, kup mozzarellę di bufala campana, która produkowana jest według tradycyjnych receptur.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z mozzarellą i pomidorami będzie wyglądała doskonale, jeśli udekorujesz ją liśćmi świeżej bazylii. Dzięki temu zyska również ziołowy aromat. Możesz także posypać wierzch zapiekanki posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.




































