Zapiekanka z kaszy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

28

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

583 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

30 gramów

1 sztuka

sos:

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją w proporcji 2:1, czyli na porcję kaszy dwie porcje wody. W takiej samej proporcji ugotuj niepaloną kaszę gryczaną.

Zapiekanka z kaszy - Krok 1

Krok 2

Ugotowane kasze przełóż do dużej miski, a następnie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę łososia, i poszatkowane suszone pomidory.

Zapiekanka z kaszy - Krok 2

Krok 3

Do całości dosyp saszetkę Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa oraz wlej szklankę wody. Wszystko razem wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Całość piecz przez 45 min. w 180 °C.

Zapiekanka z kaszy - Krok 3

Krok 4

Sos jogurtowy przygotuj przez dodanie przypraw do jogurtu naturalnego. Gotową zapiekankę udekoruj sosem.

Zapiekanka z kaszy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do zapiekanki, przed upieczeniem, możesz dodać posiekane świeże zioła i ząbek czosnku.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mieszanki kasz jaglanej i gryczanej możesz użyć tylko jednej z nich, w odpowiedniej ilości. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. W przypływie inwencji twórczej łososia zastąp tuńczykiem z puszki w sosie własnym lub świeżym dorszem. Pamiętaj, że tłuste ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będących deficytowym składnikiem w diecie Polaków. Jeżeli lubisz zapiekanki w ostrych sosach, dodaj imbir. Tradycyjnie uważa się, iż prowadząc zdrowy tryb życia i stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, dodatkowo wzbogaconą imbirem, wspomagamy prawidłową pracę układu odpornościowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszyZapiekanka z kaszy

Kasze to bardzo zdrowe i pożywne dodatki do dań, po które warto często sięgać. Są smaczne, proste w przygotowaniu, można przyrządzać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest zapiekanka z kaszy, w której znajdziesz połączenie jej delikatnych w smaku odmian: jaglanej i gryczanej niepalonej (zwanej też białą), a także: marchewki, cebuli, suszonych pomidorów i łososia. Zamiast łososia odpowiedni będzie również dorsz lub tuńczyk w sosie własnym. Zacznij przygotowywania od przepłukania kaszy jaglanej – zdarza się, że jest w niej wyczuwalna lekka goryczka, której pozbędziesz się w ten sposób. Następnie ugotuj obydwie kasze w proporcji 2:1 – poczekaj, aż wchłoną wodę. Nie mieszaj kaszy jaglanej, ponieważ wtedy unikniesz przypalenia. Kiedy będą się gotowały, przygotuj pozostałe składniki, a następnie połącz je w naczyniu żaroodpornym. Polej je sosem do zapiekanek i wymieszaj. Gotową zapiekankę z kaszy serwuj z dodatkiem dipu na bazie gęstego jogurtu naturalnego, papryczki chili i kuminu. To zdrowy i prosty sposób na obiad – spróbuj i przekonaj się!