Zapiekanka z kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

30

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

606 osób wydrukowało

Pobierz pdf

587 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

30 gramów

1 sztuka

sos:

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją w proporcji 2:1, czyli na porcję kaszy dwie porcje wody. W takiej samej proporcji ugotuj niepaloną kaszę gryczaną.

Zapiekanka z kaszy - Krok 1

Krok 2

Ugotowane kasze przełóż do dużej miski, a następnie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę łososia, i poszatkowane suszone pomidory.

Zapiekanka z kaszy - Krok 2

Krok 3

Do całości dosyp saszetkę Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa oraz wlej szklankę wody. Wszystko razem wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Całość piecz przez 45 min. w 180 °C.

Zapiekanka z kaszy - Krok 3

Krok 4

Sos jogurtowy przygotuj przez dodanie przypraw do jogurtu naturalnego. Gotową zapiekankę udekoruj sosem.

Zapiekanka z kaszy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do zapiekanki, przed upieczeniem, możesz dodać posiekane świeże zioła i ząbek czosnku.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mieszanki kasz jaglanej i gryczanej możesz użyć tylko jednej z nich, w odpowiedniej ilości. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. W przypływie inwencji twórczej łososia zastąp tuńczykiem z puszki w sosie własnym lub świeżym dorszem. Pamiętaj, że tłuste ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będących deficytowym składnikiem w diecie Polaków. Jeżeli lubisz zapiekanki w ostrych sosach, dodaj imbir. Tradycyjnie uważa się, iż prowadząc zdrowy tryb życia i stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, dodatkowo wzbogaconą imbirem, wspomagamy prawidłową pracę układu odpornościowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszyZapiekanka z kaszy

Kasze to bardzo zdrowe i pożywne dodatki do dań, po które warto często sięgać. Są smaczne, proste w przygotowaniu, można przyrządzać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest zapiekanka z kaszy, w której znajdziesz połączenie jej delikatnych w smaku odmian: jaglanej i gryczanej niepalonej (zwanej też białą), a także: marchewki, cebuli, suszonych pomidorów i łososia. Zamiast łososia odpowiedni będzie również dorsz lub tuńczyk w sosie własnym. Zacznij przygotowywania od przepłukania kaszy jaglanej – zdarza się, że jest w niej wyczuwalna lekka goryczka, której pozbędziesz się w ten sposób. Następnie ugotuj obydwie kasze w proporcji 2:1 – poczekaj, aż wchłoną wodę. Nie mieszaj kaszy jaglanej, ponieważ wtedy unikniesz przypalenia. Kiedy będą się gotowały, przygotuj pozostałe składniki, a następnie połącz je w naczyniu żaroodpornym. Polej je sosem do zapiekanek i wymieszaj. Gotową zapiekankę z kaszy serwuj z dodatkiem dipu na bazie gęstego jogurtu naturalnego, papryczki chili i kuminu. To zdrowy i prosty sposób na obiad – spróbuj i przekonaj się!