Naleśniki z pesto z groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki z pesto z groszku

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

30

556 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

825 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1778 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

510 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

farsz:

450 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wlej mleko, dodaj mąkę, saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese, olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, trzepaczką lub mikserem, na jednolitą masę.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 1

Krok 2

Naleśniki z masy usmaż na patelni teflonowej.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 3

Krok 4

Groszek zblenduj na jednolitą masę z bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 4

Krok 5

Napełnij naleśniki farszem i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkącik (na jedną porcję przypadają dwa naleśniki).

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać świeże zioła, np. kolendrę.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na kukurydzianą lub ryżową. Jeżeli natomiast masz alergię na białko mleka krowiego, to mleko zastąp napojem roślinnym ryżowym, owsianym lub kokosowym. Dzięki zielonemu groszkowi jedna porcja naleśników zawiera aż 121µg kwasu foliowego, co stanowi 60% dziennej, referencyjnej wartości spożycia (RWS) tej witaminy.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 27.05.2020

    bardzo smaczne i zielone

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pesto z groszkuNaleśniki z pesto z groszku

Naleśniki z pesto z groszku to świetny sposób na podanie tego popularnego dania. Przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, dzięki której nie tylko zyskają bardziej wyrazisty smak, ale także będą zdrową i pożywną przekąską. Mąkę pszenną zamienić możesz na bezglutenową, np. ryżową albo kukurydzianą. Do ciasta dodaj też sos bolognese, dzięki którym naleśniki zyskają lekko pomidorowy smak. Żeby dobrze się usmażyły i nie przywierały do patelni, dobrze rozgrzej ją przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Pesto z zielonego groszku przygotuj z dodatkiem świeżej bazylii oraz soku z cytryny, która przełamie delikatnie słodki smak warzywa. Dodaj także czosnek, dzięki któremu farsz będzie bardziej wyrazisty i jeszcze lepiej będzie pasował do pomidorowych pełnoziarnistych naleśników. Całość dopraw pieprzem. Część groszku możesz zostawić bez miksowania, żeby urozmaicić konsystencję pesto. Gotowym farszem posmaruj naleśniki. To naprawdę świetna propozycja na fit obiad – przygotuj je i przekonaj się, że są wyśmienite.