Naleśniki z pesto z groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z pesto z groszku

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

40

heart
768 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

974 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

510 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

farsz:

450 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do miski wlej mleko, dodaj mąkę, saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese, olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, trzepaczką lub mikserem, na jednolitą masę.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 1

Krok 2

Naleśniki z masy usmaż na patelni teflonowej.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 3

Krok 4

Groszek zblenduj na jednolitą masę z bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 4

Krok 5

Napełnij naleśniki farszem i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkącik (na jedną porcję przypadają dwa naleśniki).

Naleśniki z pesto z groszku - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać świeże zioła, np. kolendrę.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na kukurydzianą lub ryżową. Jeżeli natomiast masz alergię na białko mleka krowiego, to mleko zastąp napojem roślinnym ryżowym, owsianym lub kokosowym. Dzięki zielonemu groszkowi jedna porcja naleśników zawiera aż 121µg kwasu foliowego, co stanowi 60% dziennej, referencyjnej wartości spożycia (RWS) tej witaminy.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona  Leja

    Iwona Leja , 18.01.2021

    Czy takie gotowe sproszkowane mixy jak ten bolognese są zdrowe? Jaka jest kaloryczność takich naleśników?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 27.05.2020

    bardzo smaczne i zielone

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pesto z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pesto z groszkuNaleśniki z pesto z groszku

Naleśniki z pesto z groszku to świetny sposób na podanie tego popularnego dania. Przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, dzięki której nie tylko zyskają bardziej wyrazisty smak, ale także będą zdrową i pożywną przekąską. Mąkę pszenną zamienić możesz na bezglutenową, np. ryżową albo kukurydzianą. Do ciasta dodaj też sos bolognese, dzięki którym naleśniki zyskają lekko pomidorowy smak. Żeby dobrze się usmażyły i nie przywierały do patelni, dobrze rozgrzej ją przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Pesto z zielonego groszku przygotuj z dodatkiem świeżej bazylii oraz soku z cytryny, która przełamie delikatnie słodki smak warzywa. Dodaj także czosnek, dzięki któremu farsz będzie bardziej wyrazisty i jeszcze lepiej będzie pasował do pomidorowych pełnoziarnistych naleśników. Całość dopraw pieprzem. Część groszku możesz zostawić bez miksowania, żeby urozmaicić konsystencję pesto. Gotowym farszem posmaruj naleśniki. To naprawdę świetna propozycja na fit obiad – przygotuj je i przekonaj się, że są wyśmienite.