
Składniki
ciasto:
510 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
farsz:
450 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do miski wlej mleko, dodaj mąkę, saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese, olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, trzepaczką lub mikserem, na jednolitą masę.

Krok 2
Naleśniki z masy usmaż na patelni teflonowej.

Krok 3
Do garnka wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Krok 4
Groszek zblenduj na jednolitą masę z bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Krok 5
Napełnij naleśniki farszem i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkącik (na jedną porcję przypadają dwa naleśniki).


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać świeże zioła, np. kolendrę.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na kukurydzianą lub ryżową. Jeżeli natomiast masz alergię na białko mleka krowiego, to mleko zastąp napojem roślinnym ryżowym, owsianym lub kokosowym. Dzięki zielonemu groszkowi jedna porcja naleśników zawiera aż 121µg kwasu foliowego, co stanowi 60% dziennej, referencyjnej wartości spożycia (RWS) tej witaminy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z pesto z groszku
Naleśniki z pesto z groszku to świetny sposób na podanie tego popularnego dania. Przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, dzięki której nie tylko zyskają bardziej wyrazisty smak, ale także będą zdrową i pożywną przekąską. Mąkę pszenną zamienić możesz na bezglutenową, np. ryżową albo kukurydzianą. Do ciasta dodaj też sos bolognese, dzięki którym naleśniki zyskają lekko pomidorowy smak. Żeby dobrze się usmażyły i nie przywierały do patelni, dobrze rozgrzej ją przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Pesto z zielonego groszku przygotuj z dodatkiem świeżej bazylii oraz soku z cytryny, która przełamie delikatnie słodki smak warzywa. Dodaj także czosnek, dzięki któremu farsz będzie bardziej wyrazisty i jeszcze lepiej będzie pasował do pomidorowych pełnoziarnistych naleśników. Całość dopraw pieprzem. Część groszku możesz zostawić bez miksowania, żeby urozmaicić konsystencję pesto. Gotowym farszem posmaruj naleśniki. To naprawdę świetna propozycja na fit obiad – przygotuj je i przekonaj się, że są wyśmienite.