Naleśniki z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z cukinią

i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

402 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

farsz:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiany kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.

Krok 3

Pokrój warzywa w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotuj bulion- rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.

Krok 5

Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło lub margarynę.

Krok 6

Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w ruloniki. Podawaj na ciepło. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

1

Opinie o przepisie

  • Izabela Kominek

    Izabela Kominek , 06.09.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto naleśnikowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cukiniąNaleśniki z cukinią

Wytrawne naleśniki to doskonały sposób na pyszny obiad albo ciepłą kolację pełną warzyw. Ich wyborny smak to zasługa m.in. wyrazistego farszu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kolorowych papryk i niewielkiej cukinii. Warzywa te, duszone do miękkości w aromatycznym bulionie, stanowić będą idealne uzupełnienie naleśników. Zacznij jednak od usmażenia naleśników na bazie mąki białej albo pełnoziarnistej, po czym odłóż je w ciepłe miejsce. Pamiętaj, żeby ciasto naleśnikowe wlewać na mocno rozgrzaną patelnię, dzięki czemu unikniesz przywierania placków do naczynia. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przygotuj z nich farsz, a jeśli lubisz pikantne dania, dopraw go dodatkowo chili albo innymi bardzo wyrazistymi przyprawami. Smaczną kompozycję uzyskasz, gdy wykorzystasz ser kozi. Zawijaj naleśniki z cukinią i papryką w rulony lub koperty i dekoruj listkami roszponki, oregano albo bazylii. Spróbuj naszej wersji naleśników na słono – przekonaj się, że nie tylko apetycznie wyglądają, ale i świetnie smakują. Do dzieła!