
Składniki
ciasto:
25 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
farsz:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiany kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.
Krok 3
Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Krok 4
Przygotuj bulion- rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.
Krok 5
Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło lub margarynę.
Krok 6
Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w ruloniki. Podawaj na ciepło. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z cukinią
Wyborny smak naleśników z warzywami i cukinią to zasługa m.in. wyrazistego farszu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kolorowych papryk i niewielkiej cukinii. Warzywa te, duszone do miękkości w aromatycznym bulionie, stanowić będą idealne uzupełnienie naleśników. Spróbuj naszej wersji naleśników z cukinią na słono – przekonaj się, że nie tylko apetycznie wyglądają, ale i świetnie smakują. Do dzieła!
Dla kogo?
Pracę w kuchni zacznij od usmażenia naleśników na bazie mąki białej albo pełnoziarnistej, po czym odłóż je w ciepłe miejsce. Już na tym etapie widać, że naleśniki z cukinią dają duże pole manewru dla kucharzy, którzy lubią modyfikować receptury po swojemu. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przygotuj z nich farsz, a jeśli lubisz pikantne dania, dopraw go dodatkowo chili albo innymi bardzo wyrazistymi przyprawami.
Na jaką okazję?
Wytrawne naleśniki nadziewane cukinią to doskonały sposób na pyszny obiad albo ciepłą kolację pełną warzyw. Kolorowy farsz z cukinii do naleśników czyni z nich naprawdę apetyczny kąsek, którym ubarwisz swoje posiłki niezależnie od pory roku i pogody za oknem.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, żeby ciasto naleśnikowe wlewać na mocno rozgrzaną patelnię, dzięki czemu unikniesz przywierania placków do naczynia. Miękkie i elastyczne ciasto to podstawa naleśników nadziewanych cukinią.
Dla urozmaicenia:
Smaczną kompozycję uzyskasz, gdy wykorzystasz ser kozi. Zawijaj naleśniki z cukinią i papryką w rulony lub koperty i dekoruj listkami roszponki, oregano albo bazylii.


































