
Składniki
ciasto:
25 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
farsz:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiany kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.
Krok 3
Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Krok 4
Przygotuj bulion- rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.
Krok 5
Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło lub margarynę.
Krok 6
Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w ruloniki. Podawaj na ciepło. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z cukinią
Wyborny smak naleśników z warzywami i cukinią to zasługa m.in. wyrazistego farszu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kolorowych papryk i niewielkiej cukinii. Warzywa te, duszone do miękkości w aromatycznym bulionie, stanowić będą idealne uzupełnienie naleśników. Spróbuj naszej wersji naleśników z cukinią na słono – przekonaj się, że nie tylko apetycznie wyglądają, ale i świetnie smakują. Do dzieła!
Dla kogo?
Pracę w kuchni zacznij od usmażenia naleśników na bazie mąki białej albo pełnoziarnistej, po czym odłóż je w ciepłe miejsce. Już na tym etapie widać, że naleśniki z cukinią dają duże pole manewru dla kucharzy, którzy lubią modyfikować receptury po swojemu. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przygotuj z nich farsz, a jeśli lubisz pikantne dania, dopraw go dodatkowo chili albo innymi bardzo wyrazistymi przyprawami.
Na jaką okazję?
Wytrawne naleśniki nadziewane cukinią to doskonały sposób na pyszny obiad albo ciepłą kolację pełną warzyw. Kolorowy farsz z cukinii do naleśników czyni z nich naprawdę apetyczny kąsek, którym ubarwisz swoje posiłki niezależnie od pory roku i pogody za oknem.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, żeby ciasto naleśnikowe wlewać na mocno rozgrzaną patelnię, dzięki czemu unikniesz przywierania placków do naczynia. Miękkie i elastyczne ciasto to podstawa naleśników nadziewanych cukinią.
Dla urozmaicenia:
Smaczną kompozycję uzyskasz, gdy wykorzystasz ser kozi. Zawijaj naleśniki z cukinią i papryką w rulony lub koperty i dekoruj listkami roszponki, oregano albo bazylii.