Ruloniki ze szpinakiem

- Krok 1Do mąki dodaj wodę, jajko, olej i sól, ubij na jednolitą masę. Usmaż cienkie placki naleśnikowe.
- Krok 2Paprykę pokrój w kostkę, szpinak rozmroź i odsącz.
- Krok 3Paprykę przesmaż na rozgrzanym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj szpinak i duś kilka minut.
- Krok 4Do masy dodaj jajko, rozdrobnioną fetę, przypraw gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.
- Krok 5Farszem smaruj placki, zwiń je w ruloniki, ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Krok 6Polej roztopioną łyżką masła. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Ruloniki ze szpinakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i oryginalną przekąskę na przyjęcie. Kluczem do tej potrawy są prawidłowo usmażone placki naleśnikowe. Jeżeli dodasz do nich odrobinę oleju czy masła, nie będą one przywierały do patelni. Po przygotowaniu ciasta, przed rozpoczęciem smażenia, warto je odstawić na kilka minut. Unikaj smażenia ich na dużym ogniu – brzegi ciasta mogą się wówczas wysuszyć i przypalić. Do smażenia warto zastosować olej z pestek winogron. Gdy w cieście utworzą się grudki, rozdrobnij je mikserem lub przetrzyj przez drobne sito. Jeśli zależy ci na tym, by ciasto było lżejsze, część mleka zalej wodą lub piwem. Wyborne ruloniki ze szpinakiem czyli szpinak z serem feta w delikatnym cieście proponujemy zalać masłem i zapiec – aromat szpinaku będzie czuć w całej kuchni.