Ruloniki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ruloniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

174

990 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1676 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 łyżka

0.5 opakowania

10 dekagramów

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj wodę, jajko, olej i sól, ubij na jednolitą masę. Usmaż cienkie placki naleśnikowe.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę, szpinak rozmroź i odsącz.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Paprykę przesmaż na rozgrzanym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj szpinak i duś kilka minut.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj jajko, rozdrobnioną fetę, przypraw gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Farszem smaruj placki, zwiń je w ruloniki, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Polej roztopioną łyżką masła. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Ruloniki ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

29

Opinie o przepisie

  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 22.07.2014

    Zdrowe jedzenie;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Szczęśniak

    Ula Szczęśniak , 22.07.2014

    Bardzo lubię szpinak, pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Bogusławska

    Angelika Bogusławska , 22.07.2014

    świetne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 22.07.2014

    Mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Zakrzewska

    Adrianna Zakrzewska , 21.07.2014

    uwielbiam szpinak! a szczególnie krokiety ze szpinakiem serem i czosnkiem <3 !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk , 21.07.2014

    mmmmmmmmmmmm jutro robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Galla

    Arleta Galla , 21.07.2014

    Ja poproszę przepis na naleśniki z kurkami i pierogi z bobem:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Lipinska

    Alina Lipinska , 21.07.2014

    bardzo sa smaczne''''''''''

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Szudrowicz

    Elzbieta Szudrowicz , 21.07.2014

    Jeszcze nie ale na pewno pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna To Ja

    Joanna To Ja , 21.07.2014

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Tywończuk

    Dorota Tywończuk , 21.07.2014

    A ja polecam pierogi z bobem-palce lizac.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Zakrzewska

    Agata Zakrzewska , 21.07.2014

    Pyszoooota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Jankowiak

    Mariusz Jankowiak , 21.07.2014

    musze sprubowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kościuszko

    Dorota Kościuszko , 21.07.2014

    robię bardzo często zapiekam z serem żółtym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 21.07.2014

    Napewno pyszne szpinak lubię sam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 21.07.2014

    Po upieka ruloniki ze szpinakiem moze polewaj kethupem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kretschmer

    Magdalena Kretschmer , 21.07.2014

    rzeczywiscie pyszne z sosem pomidorowym i posypane zoltym tartym serem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gornicka

    Aneta Gornicka , 21.07.2014

    Pychotka <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Piech

    Janina Piech , 21.07.2014

    polecam,a jeszcze lepsze z sosem serowym-niebo w gębie:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mroczkowska

    Małgorzata Mroczkowska , 21.07.2014

    Takie pyszne naleśniki ze szpinakiem robi moja synowa,a do tego różne sosy !!:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Duda

    Paulina Duda , 21.07.2014

    Robie dzisiaj;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helga Wyleżałek

    Helga Wyleżałek , 21.07.2014

    szpinak tak ale tylko świeży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wardak

    Magdalena Wardak , 21.07.2014

    Przepyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Radko

    Krystyna Radko , 21.07.2014

    szpinak najlepszy żywy a nie mrożony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Nowicki

    Ursula Nowicki , 21.07.2014

    Lubię szpinak ,ale nie w tej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lefkothea Lefki Śmigielska

    Lefkothea Lefki Śmigielska , 21.07.2014

    Wspaniałości !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szybińska-Juszczuk

    Danuta Szybińska-Juszczuk , 21.07.2014

    akurat na poniedziałkowy lekki obiadek, mniam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Szczepkowska

    Martyna Szczepkowska , 21.07.2014

    Moje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Adamczuk-Stęplewska

    Ania Adamczuk-Stęplewska , 21.07.2014

    Pyszniejsze byłyby, gdyby się same potrafiły zrobić :P , a taki można sobie fotkę co najwyżej powiększyć :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ruloniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ruloniki ze szpinakiemRuloniki ze szpinakiem

Ruloniki ze szpinakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i oryginalną przekąskę na przyjęcie. Kluczem do tej potrawy są prawidłowo usmażone placki naleśnikowe. Jeżeli dodasz do nich odrobinę oleju czy masła, nie będą one przywierały do patelni. Po przygotowaniu ciasta, przed rozpoczęciem smażenia, warto je odstawić na kilka minut. Unikaj smażenia ich na dużym ogniu – brzegi ciasta mogą się wówczas wysuszyć i przypalić. Do smażenia warto zastosować olej z pestek winogron. Gdy w cieście utworzą się grudki, rozdrobnij je mikserem lub przetrzyj przez drobne sito. Jeśli zależy ci na tym, by ciasto było lżejsze, część mleka zalej wodą lub piwem. Wyborne ruloniki ze szpinakiem czyli szpinak z serem feta w delikatnym cieście proponujemy zalać masłem i zapiec – aromat szpinaku będzie czuć w całej kuchni.