Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
400 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.
Krok 2
Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
Krok 3
Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.
Krok 4
Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.
Krok 5
Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.
Krok 6
Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Krok 7
Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.
Dobra rada:
Do przygotowania farszu możesz również użyć serka topionego - efekt będzie równie udany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu na patelni kulkę mięsną z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na talerzu pojawia się przeważnie obok ziemniaków i surówki. To szablonowe danie podczas niedzielnego obiadu. Można je lubić i cenić, ale z czasem jednak staje się... po prostu nudne. Nowością na talerzu okazać się mogą faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym. Farsz w środku całkowicie odmieni przyzwyczajenia smakowe – złagodzi „ciężki” smak mięsa. Wszystko za sprawą pojawienia się w farszu szczypiorku. Jak podać kotlety mielone inaczej? Z pieczarkami i serem ta potrawa zyska nowe, zaskakujące oblicze, a w twoim repertuarze kulinarnym zagości kolejny apetyczny specjał.
Dla kogo? Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Mamy rozwiązanie tego problemu, a raczej urozmaicenie codziennego jadłospisu: kotlety mielone z pieczarkami i selem. Dodaj do swojej sprawdzonej receptury farsz z pieczarek i sera żółtego, a zwykłe kotlety mielone nabiorą zupełnie innego znaczenia i... smaku! Kotlety mielone nadziewane grzybami i serem staną się hitem.
Na jaką okazję? Kotlety mielone z serem i pieczarkami to innowacyjny pomysł na obiad dla dzieci, które często kapryszą na widok mięsa. Do degustacji mielonych faszerowanych pieczarkami z pewnością zachęci je roztapiający się w środku ser żółty. Zresztą jest to patent, który przemawia nie tylko do najmłodszych. Nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie, żywieniowa odmiana w postaci kotletów mielonych nadziewanych jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że? Kotlet mielony, który jest bardzo popularny w Polsce, szczególną rolę odgrywa w kuchni małopolskiej, gdzie nazywa się go potocznie sznyclem. Kotlety mielone z serem i pieczarkami będą potrawą, której nie pomylisz z żadnym innym przysmakiem.
Dla urozmaicenia: Nie pozwól, by mielone z serem i pieczarkami pojawiały się na talerzu osamotnione. Choć smakują fantastycznie, odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że masz do czynienia z pełnym posiłkiem. Popularnym uzupełnieniem dania jest np. mizeria. Do mielonych z pieczarkami i serem świetnie pasuje sos grzybowy albo ziołowy.