Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

183

1869 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

400 gramów

200 gramów

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 1

Krok 2

Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 2

Krok 3

Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 3

Krok 4

Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 4

Krok 5

Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 5

Krok 6

Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 6

Krok 7

Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania farszu możesz również użyć serka topionego - efekt będzie równie udany.

71

Opinie o przepisie

  • Dariusz Sowizdrzał

    Dariusz Sowizdrzał

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Michalska

    Wioleta Michalska

    Bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta  Mazur

    Wioletta Mazur

    Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, ale polecam zmniejszyć ilość pieczarek i sera o połowę - w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kulka

    Grażyna Kulka

    Polecam inny,podobny przepis.Mięso doprawić jak na mielone, nabrać na rękę,rozpłaszczyć i na środek włożyć całą pieczarkę.Docisnąć i oblepić ją dokładnie.Kotlety ułożyć w garnku zaroodpornym lub na blaszce , skropić olejem i piec ok. godz w 190 st.Są przepyszne i mniej kaloryczne,nie mają tyle tłuszczu.Polecam.Spróbujcie.Roboty mało w są bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Pionk

    Asia Pionk

    Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne. A dla tych co nie wiedza gdzie dodać ser to podpowiem Wam. Ser starty i pieczarki z przyprawami chowamy do środka mielonego i musi być dobrze zamknięty bo inaczej wypłynie i się spali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska

    pyyyyyycha :) zwykły mielony przeszedł do historii :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Kuc

    Dominik Kuc

    Przepyszne kotleciki : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania ;-)

    Ania ;-)

    super przepis :) tylko do farszu nie dawałam przyprawy delikat bo nie było w sklepie ale i tak wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rudnicka

    Ewa Rudnicka

    Jest wyraźnie napisane ze starty ser dodajemy do pieczarek ze szczypiorkiem i przyprawą. W KROKU nr 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Drzewiecka

    Monika Drzewiecka

    Rewelacyjne mielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorcia Dorota Budzyńska

    Dorcia Dorota Budzyńska

    Ja ostatnio robilam mielone z kalafiorem i pomidorami pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Marszałko-ka

    Malgorzata Marszałko-ka

    ser do farszu trzeba dodać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Stańdo

    Ola Stańdo

    "Gdzie ser, gdzie ser?!" czy na prawdę tak trudno się domyślić? Poza tym widać go na zdjęciach z farszem. Odrobinę pomyśleć samemu nigdy nie zaszkodzi :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Bogumiła, koniecznie daj nam znać jak wyszły!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Perdian

    Ryszard Perdian

    To dla mnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Anna, proszę bardzo, polecamy się na przyszłość :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrobel

    Barbara Wrobel

    Przeczytałam 3 razy a co z serem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Samborska

    Bogumiła Samborska

    Apetycznie wyglądają i zapewne tak teź smakują. By mieć pewność, źe tak jest zrobię je dziś :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pęciak

    Anna Pęciak

    Dzieki za pomysł na obiad bo nie miałam pomysłu: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss

    Co za mądrala z tego anonimowego Jackass , wiadomo że każda doświadczona gosposia domyśli się , że należy go dodać do farszu ale są też takie głąby że nie będą tego wiedziały a Ty spróbuj obtoczyć kotlety w serze a zobaczysz jak będą się smażyły , nie oderwiesz ich siłą z patelni .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Romanowska

    Janina Romanowska

    warto dodac do tego siekaną natkę pietruszki jest jezcze smaczniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kowala

    Agnieszka Kowala

    mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jabłońska

    Marta Jabłońska

    Też się tak zastanawiam gdzie zginął ser :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gran

    Agnieszka Gran

    też tak robię pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jastrzab

    Joanna Jastrzab

    Jak by uyghm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Boj

    Adam Boj

    Ty chcesz żebym cholery dostał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Śliwińska

    Stefania Śliwińska

    dokladnie super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sabat

    Elżbieta Sabat

    Podobne robię są wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek

    takie przepisy się przydają jak nie ma koncepcji co ugotować .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Mamy rozwiązanie tego problemu, a raczej urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dodaj do swoich mielonych farsz z pieczarek i sera żółtego, a zwykłe kotlety mielone nabiorą zupełnie innego znaczenia i... smaku! Kotlet mielony, który jest bardzo popularny w Polsce, szczególną rolę odgrywa w kuchni małopolskiej, gdzie nazywa się go potocznie sznyclem. Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu na patelni małą kulkę mięsną z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na talerzu pojawia się przeważnie obok ziemniaków i surówki. To szablonowe danie podczas niedzielnego obiadu. Z czasem jednak staje się... nudne. Nowością na talerzu okazać się mogą faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym. Farsz w środku całkowicie odmieni przyzwyczajenia smakowe – złagodzi „ciężki” smak mięsa – dzięki pojawieniu się w farszu szczypiora. Potrawa jest innowacyjnym pomysłem na obiad dla dzieci, które często kapryszą na widok mięsa, ale z pewnością zachęci je roztapiający się w środku ser żółty.