Kotlety mielone z pieczarkami i serem - nadziewane | Przepisy.pl pixel

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

240

3045 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

400 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 1

Krok 2

Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 2

Krok 3

Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 3

Krok 4

Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 4

Krok 5

Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 5

Krok 6

Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 6

Krok 7

Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania farszu możesz również użyć serka topionego - efekt będzie równie udany.

75

Opinie o przepisie

  • Hubert66619@interia.pl

    Hubert66619@interia.pl , 05.06.2023

    Zarabiste jednym słowem trochę farszu zostało ale same kotlety świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK Żeby kotlety były mniej kaloryczne, najlepiej odsączyć je po usmażeniu na papierowym ręczniku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Trz.

    Kasia Trz. , 13.01.2021

    bardzo smaczne ale farszu wyszło mi o wiele za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Klimczak

    Sara Klimczak , 25.02.2020

    Bardzo smaczne, miła odmiana dla zwykłego mielonego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Sowizdrzał

    Dariusz Sowizdrzał , 25.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Michalska

    Wioleta Michalska , 20.02.2020

    Bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta  Mazur

    Wioletta Mazur , 04.11.2018

    Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, ale polecam zmniejszyć ilość pieczarek i sera o połowę - w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak , 17.05.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kulka

    Grażyna Kulka , 18.03.2017

    Polecam inny,podobny przepis.Mięso doprawić jak na mielone, nabrać na rękę,rozpłaszczyć i na środek włożyć całą pieczarkę.Docisnąć i oblepić ją dokładnie.Kotlety ułożyć w garnku zaroodpornym lub na blaszce , skropić olejem i piec ok. godz w 190 st.Są przepyszne i mniej kaloryczne,nie mają tyle tłuszczu.Polecam.Spróbujcie.Roboty mało w są bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Pionk

    Asia Pionk , 15.10.2016

    Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne. A dla tych co nie wiedza gdzie dodać ser to podpowiem Wam. Ser starty i pieczarki z przyprawami chowamy do środka mielonego i musi być dobrze zamknięty bo inaczej wypłynie i się spali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska , 09.09.2016

    pyyyyyycha :) zwykły mielony przeszedł do historii :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Kuc

    Dominik Kuc , 18.05.2016

    Przepyszne kotleciki : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania ;-)

    Ania ;-) , 27.10.2015

    super przepis :) tylko do farszu nie dawałam przyprawy delikat bo nie było w sklepie ale i tak wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rudnicka

    Ewa Rudnicka , 24.03.2015

    Jest wyraźnie napisane ze starty ser dodajemy do pieczarek ze szczypiorkiem i przyprawą. W KROKU nr 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Drzewiecka

    Monika Drzewiecka , 19.03.2015

    Rewelacyjne mielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorcia Dorota Budzyńska

    Dorcia Dorota Budzyńska , 18.03.2015

    Ja ostatnio robilam mielone z kalafiorem i pomidorami pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Marszałko-ka

    Malgorzata Marszałko-ka , 18.03.2015

    ser do farszu trzeba dodać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Stańdo

    Ola Stańdo , 18.03.2015

    "Gdzie ser, gdzie ser?!" czy na prawdę tak trudno się domyślić? Poza tym widać go na zdjęciach z farszem. Odrobinę pomyśleć samemu nigdy nie zaszkodzi :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.03.2015

    Bogumiła, koniecznie daj nam znać jak wyszły!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Perdian

    Ryszard Perdian , 18.03.2015

    To dla mnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.03.2015

    Anna, proszę bardzo, polecamy się na przyszłość :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrobel

    Barbara Wrobel , 18.03.2015

    Przeczytałam 3 razy a co z serem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Samborska

    Bogumiła Samborska , 18.03.2015

    Apetycznie wyglądają i zapewne tak teź smakują. By mieć pewność, źe tak jest zrobię je dziś :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pęciak

    Anna Pęciak , 18.03.2015

    Dzieki za pomysł na obiad bo nie miałam pomysłu: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 18.03.2015

    Co za mądrala z tego anonimowego Jackass , wiadomo że każda doświadczona gosposia domyśli się , że należy go dodać do farszu ale są też takie głąby że nie będą tego wiedziały a Ty spróbuj obtoczyć kotlety w serze a zobaczysz jak będą się smażyły , nie oderwiesz ich siłą z patelni .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Romanowska

    Janina Romanowska , 17.03.2015

    warto dodac do tego siekaną natkę pietruszki jest jezcze smaczniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kowala

    Agnieszka Kowala , 17.03.2015

    mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jabłońska

    Marta Jabłońska , 17.03.2015

    Też się tak zastanawiam gdzie zginął ser :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gran

    Agnieszka Gran , 17.03.2015

    też tak robię pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jastrzab

    Joanna Jastrzab , 17.03.2015

    Jak by uyghm

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka pieczone z ryżem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu na patelni kulkę mięsną z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na talerzu pojawia się przeważnie obok ziemniaków i surówki. To szablonowe danie podczas niedzielnego obiadu. Można je lubić i cenić, ale z czasem jednak staje się... po prostu nudne. Nowością na talerzu okazać się mogą faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym. Farsz w środku całkowicie odmieni przyzwyczajenia smakowe – złagodzi „ciężki” smak mięsa. Wszystko za sprawą pojawienia się w farszu szczypiorku. Jak podać kotlety mielone inaczej? Z pieczarkami i serem ta potrawa zyska nowe, zaskakujące oblicze, a w twoim repertuarze kulinarnym zagości kolejny apetyczny specjał.

Dla kogo? Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Mamy rozwiązanie tego problemu, a raczej urozmaicenie codziennego jadłospisu: kotlety mielone z pieczarkami i selem. Dodaj do swojej sprawdzonej receptury farsz z pieczarek i sera żółtego, a zwykłe kotlety mielone nabiorą zupełnie innego znaczenia i... smaku! Kotlety mielone nadziewane grzybami i serem staną się hitem.

Na jaką okazję? Kotlety mielone z serem i pieczarkami to innowacyjny pomysł na obiad dla dzieci, które często kapryszą na widok mięsa. Do degustacji mielonych faszerowanych pieczarkami z pewnością zachęci je roztapiający się w środku ser żółty. Zresztą jest to patent, który przemawia nie tylko do najmłodszych. Nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie, żywieniowa odmiana w postaci kotletów mielonych nadziewanych jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że? Kotlet mielony, który jest bardzo popularny w Polsce, szczególną rolę odgrywa w kuchni małopolskiej, gdzie nazywa się go potocznie sznyclem. Kotlety mielone z serem i pieczarkami będą potrawą, której nie pomylisz z żadnym innym przysmakiem.

Dla urozmaicenia: Nie pozwól, by mielone z serem i pieczarkami pojawiały się na talerzu osamotnione. Choć smakują fantastycznie, odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że masz do czynienia z pełnym posiłkiem. Popularnym uzupełnieniem dania jest np. mizeria. Do mielonych z pieczarkami i serem świetnie pasuje sos grzybowy albo ziołowy.