Warzywne burgery przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywne burgery

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Warzywne burgery - Krok 1

Krok 2

Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki razem z mąką i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Warzywne burgery - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.

Warzywne burgery - Krok 3

Krok 4

Ziarno słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.

Warzywne burgery - Krok 4

Krok 5

Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnem słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Warzywne burgery - Krok 5

Krok 6

Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną bułką. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.

Warzywne burgery - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka kotletów możesz dodać ser feta – kotlety będą bardziej wyraziste.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne burgeryWarzywne burgery

Znany na całym świecie, od lat zajmuje czołowe pozycje jako jedna z najsmaczniejszych przekąsek. I choć do Polski trafił zza oceanu, nie potrzebował dużo czasu, aby się tu zaaklimatyzować. Zdobi menu restauracji, barów czy food trucków. Nie potrzebuje reklamy, ponieważ jego smak sam się broni. Smakuje świetnie zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. O czym mowa? O niezawodnym burgerze! Dziś przedstawiamy przepis na jego zmodyfikowaną wersję: oto kolorowe, warzywne hamburgery. Musisz ich spróbować!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają hamburgery, jednak chciałyby spróbować tego przysmaku w wersji bezmięsnej.

Na jaką okazję?

Warzywne hamburgery sprawdzą się w formie obiadu lub kolacji. Zrób domowe burgery dla swojej rodziny!

Czy wiesz, że?

Hamburger powstał prawdopodobnie w 1904 roku. Do kuchni amerykańskiej wprowadzili go niemieccy imigranci pochodzący z Hamburga – stąd też wywodzi się nazwa przysmaku.

Dla urozmaicenia:

Do środka warzywnych hamburgerów możesz dodać sera feta – kotlety będą bardziej wyraziste.