
Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Krok 2
Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki razem z mąką i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.

Krok 4
Ziarno słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.

Krok 5
Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnem słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6
Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną bułką. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.


Dobra rada:
Do środka kotletów możesz dodać ser feta – kotlety będą bardziej wyraziste.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne burgery
Znany na całym świecie, od lat zajmuje czołowe pozycje jako jedna z najsmaczniejszych przekąsek. I choć do Polski trafił zza oceanu, nie potrzebował dużo czasu, aby się tu zaaklimatyzować. Zdobi menu restauracji, barów czy food trucków. Nie potrzebuje reklamy, ponieważ jego smak sam się broni. Smakuje świetnie zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. O czym mowa? O niezawodnym burgerze! Dziś przedstawiamy przepis na jego zmodyfikowaną wersję: oto kolorowe, warzywne hamburgery. Musisz ich spróbować!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają hamburgery, jednak chciałyby spróbować tego przysmaku w wersji bezmięsnej.
Na jaką okazję?
Warzywne hamburgery sprawdzą się w formie obiadu lub kolacji. Zrób domowe burgery dla swojej rodziny!
Czy wiesz, że?
Hamburger powstał prawdopodobnie w 1904 roku. Do kuchni amerykańskiej wprowadzili go niemieccy imigranci pochodzący z Hamburga – stąd też wywodzi się nazwa przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Do środka warzywnych hamburgerów możesz dodać sera feta – kotlety będą bardziej wyraziste.


































