Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

217

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

25 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 listki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą kaszę wypłucz w zimnej wodzie i oddzielnie ugotuj do miękkości. Tak samo komosę ryżową.

Krok 2

Marchew, cukinię, cebulę oraz pomidory z puszki pokój w kostkę. Czosnek posiekaj, a pora pokrój w długie paski.

Krok 3

Na patelni zacznij smażyć pora i po chwili dodaj cukinie, marchew, cebulę i czosnek.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, mrożone warzywa i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 5 minut.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj obie kasze i warzywa z oliwą z oliwek oraz listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze lepiej doprawić danie dodaj sok z jednej cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jęczmień, pszenica i komosa z warzywamiJęczmień, pszenica i komosa z warzywami

Kasza z warzywami jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A warzywa z trzema rodzajami kasz to już prawdziwa uczta. Jęczmień, pszenica oraz komosa ryżowa z solidną porcją warzyw są daniem nie tylko dla wegetarian, ale także dla każdego, kto ceni sobie dobrze skomponowane posiłki.

Dla kogo?

Dla miłośników kasz i dań warzywnych. To obowiązkowy przepis dla wegan oraz wegetarian!

Na jaką okazję?

Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami to potrawa prosta i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad każdego dnia.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej. Jest łatwa w przygotowaniu i można nią zastępować ryż lub ziemniaki. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ pasuje do wielu dań.

Dla urozmaicenia: 

Sok z cytryny jeszcze bardziej podkręci smak kaszy z warzywami. Spróbuj!