Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

25 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 listki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą kaszę wypłucz w zimnej wodzie i oddzielnie ugotuj do miękkości. Tak samo komosę ryżową.

Krok 2

Marchew, cukinię, cebulę oraz pomidory z puszki pokój w kostkę. Czosnek posiekaj, a pora pokrój w długie paski.

Krok 3

Na patelni zacznij smażyć pora i po chwili dodaj cukinie, marchew, cebulę i czosnek.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, mrożone warzywa i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 5 minut.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj obie kasze i warzywa z oliwą z oliwek oraz listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze lepiej doprawić danie dodaj sok z jednej cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jęczmień, pszenica i komosa z warzywamiJęczmień, pszenica i komosa z warzywami

Kasza z warzywami jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A warzywa z trzema rodzajami kasz to już prawdziwa uczta. Jęczmień, pszenica oraz komosa ryżowa z solidną porcją warzyw są daniem nie tylko dla wegetarian, ale także dla każdego, kto ceni sobie dobrze skomponowane posiłki.

Dla kogo?

Dla miłośników kasz i dań warzywnych. To obowiązkowy przepis dla wegan oraz wegetarian!

Na jaką okazję?

Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami to potrawa prosta i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad każdego dnia.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej. Jest łatwa w przygotowaniu i można nią zastępować ryż lub ziemniaki. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ pasuje do wielu dań.

Dla urozmaicenia: 

Sok z cytryny jeszcze bardziej podkręci smak kaszy z warzywami. Spróbuj!