
Składniki
bulion:
2 litry
2 sztuki
30 gramów
200 gramów
5 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
4 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
1 pęczek
pozostałe:
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
do podania:
5 listki
5 listki
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę i imbir pokrój w paski, a czosnek na pół. Następnie wszystkie składniki na bulion umieść w dużym garnku i gotuj powoli ok 1h – podobnie jak się gotuje rosół. Po tym czasie przelej przez sito lub gazę aby bulion był klarowny.
Krok 2
Wołowinę nasmaruj olejem i przyprawą Knorr. Usmaż na patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski.
Krok 3
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 4
Fasolkę pokrój na mniejsze paski, podobnie marchew. Obgotuj w wodzie, aby warzywa zmiękły. Jarmuż umyj.
Krok 5
W dużej misce układaj po kolei makaron, kiełki, następnie wszystkie warzywa i mięso.
Krok 6
Zalej wrzącym bulion i podawaj z listkami świeżej kolendry, bazylii i cząstką limonki.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wietnamska wołowina PHO
Wietnamska wołowina pho to danie z masą pysznych i aromatycznych składników. Mięso, makaron i warzywa zalewamy gorącym bulionem, dzięki czemu otrzymujemy potrawę, która jest warta uroczystego obiadu.
Dla kogo?
Dla miłośników eksperymentowania z przepisami światowych kuchni. Ten przepis musisz poznać, bo pozwoli Ci odkryć orientalne smaki.
Na jaką okazję?
Wietnamska wołowina pho to idealny pomysł na uroczysty obiad. Twoi goście z pewnością poproszą o przepis. I dokładkę!
Czy wiesz, że?
Pho to wietnamski rodzaj rosołu z makaronem, warzywami i dodatkami. Zupę często doprawia się kolendrą i sosem rybnym.
Dla urozmaicenia:
Danie udekoruj listkami bazylii, kolendry oraz cząstkami limonki. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne!


































