Wietnamska wołowina PHO przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wietnamska wołowina PHO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
115 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bulion:

2 litry

2 sztuki

30 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

4 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

1 pęczek

pozostałe:

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

do podania:

5 listki

5 listki

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę i imbir pokrój w paski, a czosnek na pół. Następnie wszystkie składniki na bulion umieść w dużym garnku i gotuj powoli ok 1h – podobnie jak się gotuje rosół. Po tym czasie przelej przez sito lub gazę aby bulion był klarowny.

Krok 2

Wołowinę nasmaruj olejem i przyprawą Knorr. Usmaż na patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski.

Krok 3

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 4

Fasolkę pokrój na mniejsze paski, podobnie marchew. Obgotuj w wodzie, aby warzywa zmiękły. Jarmuż umyj.

Krok 5

W dużej misce układaj po kolei makaron, kiełki, następnie wszystkie warzywa i mięso.

Krok 6

Zalej wrzącym bulion i podawaj z listkami świeżej kolendry, bazylii i cząstką limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wietnamska wołowina PHO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wietnamska wołowina PHOWietnamska wołowina PHO

Wietnamska wołowina pho to danie z masą pysznych i aromatycznych składników. Mięso, makaron i warzywa zalewamy gorącym bulionem, dzięki czemu otrzymujemy potrawę, która jest warta uroczystego obiadu.

Dla kogo?

Dla miłośników eksperymentowania z przepisami światowych kuchni. Ten przepis musisz poznać, bo pozwoli Ci odkryć orientalne smaki.

Na jaką okazję?

Wietnamska wołowina pho to idealny pomysł na uroczysty obiad. Twoi goście z pewnością poproszą o przepis. I dokładkę!

Czy wiesz, że?

Pho to wietnamski rodzaj rosołu z makaronem, warzywami i dodatkami. Zupę często doprawia się kolendrą i sosem rybnym.

Dla urozmaicenia: 

Danie udekoruj listkami bazylii, kolendry oraz cząstkami limonki. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne!