
Składniki
bulion:
2 litry
2 sztuki
30 gramów
200 gramów
5 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
4 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
1 pęczek
pozostałe:
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
do podania:
5 listki
5 listki
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę i imbir pokrój w paski, a czosnek na pół. Następnie wszystkie składniki na bulion umieść w dużym garnku i gotuj powoli ok 1h – podobnie jak się gotuje rosół. Po tym czasie przelej przez sito lub gazę aby bulion był klarowny.
Krok 2
Wołowinę nasmaruj olejem i przyprawą Knorr. Usmaż na patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski.
Krok 3
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 4
Fasolkę pokrój na mniejsze paski, podobnie marchew. Obgotuj w wodzie, aby warzywa zmiękły. Jarmuż umyj.
Krok 5
W dużej misce układaj po kolei makaron, kiełki, następnie wszystkie warzywa i mięso.
Krok 6
Zalej wrzącym bulion i podawaj z listkami świeżej kolendry, bazylii i cząstką limonki.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wietnamska wołowina PHO
Wietnamska wołowina pho to danie z masą pysznych i aromatycznych składników. Mięso, makaron i warzywa zalewamy gorącym bulionem, dzięki czemu otrzymujemy potrawę, która jest warta uroczystego obiadu.
Dla kogo?
Dla miłośników eksperymentowania z przepisami światowych kuchni. Ten przepis musisz poznać, bo pozwoli Ci odkryć orientalne smaki.
Na jaką okazję?
Wietnamska wołowina pho to idealny pomysł na uroczysty obiad. Twoi goście z pewnością poproszą o przepis. I dokładkę!
Czy wiesz, że?
Pho to wietnamski rodzaj rosołu z makaronem, warzywami i dodatkami. Zupę często doprawia się kolendrą i sosem rybnym.
Dla urozmaicenia:
Danie udekoruj listkami bazylii, kolendry oraz cząstkami limonki. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne!