Zupa czosnkowa z boczkiem i z ziemniakami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa czosnkowa z boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

71

heart
2271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1030 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora i cebule pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na oliwie. Następnie pokrój ziemniaki, dodaj do pozostałych i zalej całość 1,5 litrem wody.

Zupa czosnkowa z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Dodaj 2 kostki Knorr. Zupę gotuj przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Zupa czosnkowa z boczkiem  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie trzy główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij czosnek, przestudź, obierz z łupin i dodaj do zupy.

Zupa czosnkowa z boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Zupę dokładnie zmiksuj i zapraw śmietaną.

Zupa czosnkowa z boczkiem  - Krok 4

Krok 5

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Usuń nadmiar tłuszczu, skwarki dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku majerankiem, mielonym pieprzem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Zupa czosnkowa z boczkiem  - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Michał Wójcik

    Michał Wójcik , 24.02.2020

    zupka super najbardziej smakowała dzieciom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewq ewq

    ewq ewq , 28.02.2019

    wczoraj ugotowana , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Zdrojewska

    Magda Zdrojewska , 26.10.2018

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Stanisławska

    Janina Stanisławska , 20.07.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Olejniczak

    Jarek Olejniczak , 03.07.2017

    pierwszy raz gotowałem sam tą zupe i muszę przyznać że jestem zachwycony jej smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kuźniar

    Katarzyna Kuźniar , 17.02.2017

    Moja ulubiona ❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Xxx

    Sylwia Xxx , 03.03.2016

    moze byc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Goliszewska

    Monika Goliszewska , 08.01.2016

    Super zupa, pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko , 02.01.2016

    przepis bomba!mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Murawska

    Barbara Murawska , 20.08.2015

    przepyszna zupka - polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej S       n

    Maciej S n , 13.06.2015

    ZUPKA CUDNA. CZOSNEK NATOMIAST WKŁADAM NA MOMENT DO MIKROFALI. TEN SAM EFEKT. POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa czosnkowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa czosnkowa z boczkiem Zupa czosnkowa z boczkiem

Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremowej konsystencji. Zrobisz ją szybko a dzięki powszechnej dostępności czosnku – możesz ją serwować cały rok. Czosnek upieczony w piekarniku jest aksamitnie gładki i ma dużo delikatniejszy smak od świeżego, posiekanego lub przeciśniętego przez praskę. Nie wahaj się więc i śmiało użyj do zupy aż trzy główki. Jeśli chcesz, aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, przed zmiksowaniem dodaj do niej śmietankowy serek topiony lub odrobinę sera feta. Oprócz podsmażonego boczku, zupę możesz serwować ze zrumienionymi na maśle grzankami (możesz do ich przygotowania wykorzystać nieco już zeschnięte pieczywo) lub groszkiem ptysiowym oraz drobno posiekaną, świeżą natką zielonej pietruszki. Na wyjątkowe okazje podawaj ją w specjalnych chlebowych miseczkach, zapieczonych wcześniej przez 10–15 minut w piekarniku.