
Składniki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
50 mililitrów
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora i cebule pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na oliwie. Następnie pokrój ziemniaki, dodaj do pozostałych i zalej całość 1,5 litrem wody.

Krok 2
Dodaj 2 kostki Knorr. Zupę gotuj przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Krok 3
W tym czasie trzy główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij czosnek, przestudź, obierz z łupin i dodaj do zupy.

Krok 4
Zupę dokładnie zmiksuj i zapraw śmietaną.

Krok 5
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Usuń nadmiar tłuszczu, skwarki dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku majerankiem, mielonym pieprzem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa czosnkowa z boczkiem
Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremowej konsystencji. Zrobisz ją szybko a dzięki powszechnej dostępności czosnku – możesz ją serwować cały rok. Czosnek upieczony w piekarniku jest aksamitnie gładki i ma dużo delikatniejszy smak od świeżego, posiekanego lub przeciśniętego przez praskę. Nie wahaj się więc i śmiało użyj do zupy aż trzy główki. Jeśli chcesz, aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, przed zmiksowaniem dodaj do niej śmietankowy serek topiony lub odrobinę sera feta. Oprócz podsmażonego boczku, zupę możesz serwować ze zrumienionymi na maśle grzankami (możesz do ich przygotowania wykorzystać nieco już zeschnięte pieczywo) lub groszkiem ptysiowym oraz drobno posiekaną, świeżą natką zielonej pietruszki. Na wyjątkowe okazje podawaj ją w specjalnych chlebowych miseczkach, zapieczonych wcześniej przez 10–15 minut w piekarniku.