Kremowa zupa z kurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

2849 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1022 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

4 ziarna

5 ziaren

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj bulion z porcji rosołowej, przypraw oraz warzyw. Następnie odcedź go.

Kremowa zupa z kurek - Krok 1

Krok 2

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu.

Kremowa zupa z kurek - Krok 2

Krok 3

Umyj kurki, po czym dodaj je do wywaru wraz z kostkami rosołowymi Knorr oraz majerankiem. Gotuj całość do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Kremowa zupa z kurek - Krok 3

Krok 4

Dolej do zupy piwo oraz śmietanę i mocno ją podgrzej. Podawaj porcje zupy, na talerzach, udekorowaną siekanym szczypiorkiem.

Kremowa zupa z kurek - Krok 4
96

Opinie o przepisie

  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski, 27.10.2016

    Pyrki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lisowska

    Barbara Lisowska, 26.10.2016

    Najbardziej z makaronem, ale lubię też z kaszą i z ryżem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szkopinski

    Pawel Szkopinski, 26.10.2016

    Do zupy grzbowej ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bogusz

    Anna Bogusz, 26.10.2016

    Makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Miłośnik Dam

    Adam Miłośnik Dam, 26.10.2016

    łazanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Śnieć

    Przemysław Śnieć, 07.10.2016

    to na sprobowanie czy na pokaz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Smółka

    Krystyna Smółka, 26.08.2016

    Bez kostki i zevśmietaną.....wystarczy i jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Berbec

    Robert Berbec, 25.08.2016

    Och.........!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Przybylska

    Magdalena Przybylska, 25.08.2016

    Rosół z kostki? Nie dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska, 14.08.2016

    Po co te kostki rosolowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona B-siba

    Iwona B-siba, 14.08.2016

    Miam miam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Smęt

    Anna Smęt, 07.08.2016

    Czego znika nie mogę doczytać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Brodde

    Eva Brodde, 02.08.2016

    Czy to piwko musi być czy to nie będzie stwierdziło na piwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isa Isabela

    Isa Isabela, 02.08.2016

    O pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Mary Madeleine

    Ann Mary Madeleine, 02.08.2016

    to jedno z moich kurkowych dań! Zrobiłam wczoraj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek W.

    Darek W., 02.08.2016

    jakie piwo ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evana Schmidt

    Evana Schmidt, 02.08.2016

    cicho ! moge tylko sline przelknac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska, 02.08.2016

    Zrobiłam już kilka razy . Pychotka ...powiedział małżonek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena, 21.11.2015

    natka od pietruszki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Machłajewska

    Renata Machłajewska, 21.11.2015

    mi się wydaje,że to piwo,robiłam bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kusztan

    Elżbieta Kusztan, 21.11.2015

    Ser pleśniowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Baran

    Ania Baran, 21.11.2015

    dynia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Komorowska

    Małgorzata Komorowska, 21.11.2015

    może śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Modzelewski

    Jakub Modzelewski, 21.11.2015

    Dzieki wodzie że świętego źródła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Rzetelska

    Jolanta Rzetelska, 21.11.2015

    dzięki kurkom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Strzelczyk

    Paweł Strzelczyk, 07.10.2015

    :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Popowski

    Jerzy Popowski, 27.09.2015

    Lubczyk, dodaję tylko do zup, czy sosów na bazie świeżych pomidorów, bo fajnie podkreśla ich smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński, 26.09.2015

    BEZ KOSTEK KNORRA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kruger

    Maria Kruger, 26.09.2015

    no bo kurki to specyficzne grzyby, troszkę inne od pozostałych :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radecki

    Wojciech Radecki, 26.09.2015

    ... kurki to nie grzyby ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem selerowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z kurekKremowa zupa z kurek

Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco, najczęściej w formie gęstego kremu z dodatkiem ziemniaków, klusek zaparzanych lub makaronu oraz kwaśnej śmietany. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a także lubiana niemal przez wszystkich, ze względu na swój głęboki smak i leśny aromat. Aby zaskoczyć gości, warto doprawić ją podczas gotowania ciemnym piwem. Nada ono wywarowi niepowtarzalny smak, a nowa forma tradycyjnego przepisu na pewno zostanie doceniona. Zwieńczeniem aromatycznego talerza zupy będzie posiekany drobno świeży szczypiorek. Ponieważ kremowa zupa z kurek jest uważana za potrawę wykwintną, podaje się ją zazwyczaj podczas wyjątkowych okazji: rodzinnych obiadów, wesel, chrzcin, a także jako jedno z podstawowych dań na wigilijnym stole, będące atrakcyjnym zamiennikiem barszczu czerwonego z uszkami.