Wiosenna zupa i porządna kanapka to dla mnie idealny posiłek w środku dnia. Taki obiad, bez drugiego dania, świetny w trakcie przerwy w pracy.
Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na dodatek do zupy, czyli kanapkę.
Gdy przygotowuję kanapki zawsze najpierw wybieram rodzaj pieczywa. Pszenne, żytnie, na zakwasie – każde smakuje inaczej. Wiem, że jeśli wybiorę kromki żytnie lub na zakwasie, kanapka będzie bardziej zdecydowana w smaku. Wiele dobrego słyszałam o polskim chlebie, więc zapewne bez problemu będziecie mogli kupić (a może nawet sami pieczecie?) swój ulubiony bochenek.
W Sztokholmie, gdzie mieszkam, prawie na każdym rogu jest piekarnia, gdzie wspaniale pachnie i cudownie smakuje świeży chleb na zakwasie prosto z pieca: ciemny, jasny, z ziarnami, bez ziaren. Lubię go, bo ma tak różnorodne smaki, w odróżnieniu od pieczywa białego. A ta chrupiąca skórka, po prostu niebo w gębie!
Porządna kanapka wymaga odpowiedniego smarowidła, na które ułożymy pozostałe dodatki. I nie mam na myśli tu tylko masła lub margaryny. Może to być też majonez, kremowy biały serek, – dlaczego nie? Jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak Waszego smarowidła, pomyślcie o dodaniu np. siekanych świeżych ziół, czosnku, musztardy, żurawiny, chrzanu lub cytryny. Smarowidło chroni chleb przed zmięknięciem.
Kolejny krok. Ważna decyzja. Co na kanapkę? Tu już wiele zależy od rodzaju zupy, z jaką chcecie zjeść kanapkę, i własnych upodobań. Może to być jajko, plasterek mięsa, wędliny, sera albo kawałek ryby – wędzonej, pieczonej, z puszki. Pamiętajcie tylko o jednym – „podkręćcie” smak kanapki, nie może być mdła! Użyjcie aromatycznego pesto, czyli sosu z bazylii i oliwy, pasty z drobno pokrojonych oliwek (tzw. tapenady), hummusu lub ulubionego sosu (np. czosnkowego, tysiąca wysp, z curry etc.). Dodajcie na koniec świeże zioła, dorzućcie liść sałaty i świeże warzywa. Dobra jest sałata trochę mocniejsza tak jak rzymska czy lodowa.
Spróbujcie pasty z cieciorki, czyli humusu – to dobry dodatek do kanapek. Sprawdza się także w roli dipu do warzyw, marchewki, ogórka, selera naciowego.
Bardzo lubię kanapki i podzielę się z Wami moimi ulubionymi kompozycjami:
1. Szynka wędzona typu szwarcwaldzka, mozzarella, bazylia, pomidor, czarny pieprz – chleb posmaruj pesto lub wymieszaj pesto z margaryną, majonezem lub białym kremowym serkiem.
2. Salami, ser pleśniowy brie, pomidor, czerwona cebula – chleb posmarujcie tapenadą lub margaryną – dodajcie wówczas kilka czarnych oliwek.
3. Wędzony łosoś, kapary, czerwona cebula, a do tego chrupiąca rzodkiewka i czarny pieprz.
Smacznego!
Komentarze (0)