
Składniki
1.6 litra
2 sztuki
8 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
20 dekagramów
4 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, podsmaż lekko na maśle i zalej wywarem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2
Pokrój paprykę w kostkę. Wrzuć do zupy groszek konserwowy i paprykę.

Krok 3
Dodaj ketchup. Dopraw pieprzem, curry, tymiankiem i majerankiem. Gotuj 10 minut. Zupę jarzynową z papryką podaj posypaną natką pietruszki zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z papryką
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przygotowanie są więc setki. Koniecznie spróbuj też zupy jarzynowej z papryką. Nawiązująca smakiem do kuchni meksykańskiej zupa jest treściwa i z powodzeniem zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Idealna tak samo latem, jak i zima. Zawsze wtedy, kiedy macie ochotę na coś pysznego. Zupa warzywna z hojnym dodatkiem papryki konserwowej zrobisz niezwykle szybko. Podstawą do jej przygotowania jest oczywiście bulion, który ugotujesz od podstaw sama bądź z pomocą kostki rosołowej Knorr. Do świeżych warzyw dodaj też strączkowe warzywa z puszki, na przykład kukurydzę i groszek. Aby potrawa miała jeszcze bardziej pomidorowy smak, dodaj nieco keczupu. Jeśli lubisz, posyp zupę pietruszką. Możesz podać ją ze świeżą bułką pszenną, bagietką lub tostem.