Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.
Krok 2
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.
Krok 3
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.
Krok 4
Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki i ziemniaków
Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Jeśli chcesz, możesz też pomieszać paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj z nią zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco pikantnej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – do dzieła!