Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.
Krok 2
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.
Krok 3
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.
Krok 4
Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki i ziemniaków
Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Jeśli chcesz, możesz też pomieszać paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj z nią zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco pikantnej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – do dzieła!