
Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.

Krok 2
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.

Krok 3
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Krok 4
Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Krok 5
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki i ziemniaków
Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa krem z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę paprykową z ziemniakami. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco ostrej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę z papryki podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – smacznego!
Dla kogo?
Zupa z papryki i ziemniaków to idealny przepis dla osób lubiących aksamitne, kremowe zupy, o bogatym smaku i aromacie.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, na domową imprezę oraz świąteczne przyjęcie – zupa z papryką i ziemniakami sprawdzi się zawsze, a to, kiedy ją zaserwujesz, zależy wyłącznie od ciebie!
Czy wiesz, że?
Ostrość papryki określa się w skali Scoville`a (SHU). Według tej klasyfikacji, najbardziej pikantną papryką znaną na świecie jest Pepper X, która osiągnęła aż 3.180.000 SHU. Papryka ta została wyhodowana w 2018 roku przez Eda Currie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, możesz też połączyć w zupie paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów.