Zupa z papryki i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

388 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

836 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z papryki i ziemniakówZupa z papryki i ziemniaków

Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Jeśli chcesz, możesz też pomieszać paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj z nią zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco pikantnej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – do dzieła!