Zupa z papryki i ziemniaków – krem: paprykowa | Przepisy.pl pixel

Zupa z papryki i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z batatów
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z papryki i ziemniakówZupa z papryki i ziemniaków

Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa krem z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę paprykową z ziemniakami. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco ostrej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę z papryki podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – smacznego!

Dla kogo?

Zupa z papryki i ziemniaków to idealny przepis dla osób lubiących aksamitne, kremowe zupy, o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację, na domową imprezę oraz świąteczne przyjęcie – zupa z papryką i ziemniakami sprawdzi się zawsze, a to, kiedy ją zaserwujesz, zależy wyłącznie od ciebie!

Czy wiesz, że?

Ostrość papryki określa się w skali Scoville`a (SHU). Według tej klasyfikacji, najbardziej pikantną papryką znaną na świecie jest Pepper X, która osiągnęła aż 3.180.000 SHU. Papryka ta została wyhodowana w 2018 roku przez Eda Currie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, możesz też połączyć w zupie paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów.