Zupa z papryki i ziemniaków – krem: paprykowa | Przepisy.pl pixel

Zupa z papryki i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

979 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa z papryki i ziemniaków - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z papryki i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z papryki i ziemniakówZupa z papryki i ziemniaków

Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa krem z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę paprykową z ziemniakami. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco ostrej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę z papryki podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – smacznego!

Dla kogo?

Zupa z papryki i ziemniaków to idealny przepis dla osób lubiących aksamitne, kremowe zupy, o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację, na domową imprezę oraz świąteczne przyjęcie – zupa z papryką i ziemniakami sprawdzi się zawsze, a to, kiedy ją zaserwujesz, zależy wyłącznie od ciebie!

Czy wiesz, że?

Ostrość papryki określa się w skali Scoville`a (SHU). Według tej klasyfikacji, najbardziej pikantną papryką znaną na świecie jest Pepper X, która osiągnęła aż 3.180.000 SHU. Papryka ta została wyhodowana w 2018 roku przez Eda Currie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, możesz też połączyć w zupie paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów.