Zrazy schabowe duszone w cebulce przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zrazy schabowe duszone w cebulce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

1574 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2656 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij tłuczkiem i natrzyj przyprawą Knorr. Ogórka i cebulę pokrój w plastry, cebulę obsmaż na patelni.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 1

Krok 2

Na każdy płat mięsa nałóż plaster ogórka i łyżkę podsmażonej cebulki. Zawiń brzegi, a następnie zroluj cały płat. Zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 2

Krok 3

Zrazy obsmaż na patelni z obu stron, a następnie zalej 300 ml wody oraz dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś pod przykryciem przez 15 minut.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do zrazów jest kasza, np. gryczana.

10

Opinie o przepisie

  • Rosław Skrzypczyński

    Rosław Skrzypczyński , 16.10.2016

    Kiedy zastąpicie olej palmowy olejem roslinnym Knorr ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ignacy Furman

    Ignacy Furman , 21.09.2016

    Ja jeszcze posmarowałem mięso musztardą francuzką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 21.08.2016

    Super danie jednak od jakiegoś czasu schab zastąpiłam karkówką o niebo lepsze.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 11.08.2016

    Robię z kluskami śląskimi i surówką. Moja rodzinka uwielbia to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdaLena Dominiak

    MagdaLena Dominiak , 11.08.2016

    Takich jeszcze nie robiłam ale chętnie wypróbuję przepis :) Napewno pyszne są :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 10.08.2016

    robię b.często..wołowina droga,a schabowe są też pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Szulim

    Wiesława Szulim , 16.06.2016

    Ile razy jadam zrazy trafi się cebula , tyle razy bez odrazy wspominam je czule..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Piórkowski

    Bartek Piórkowski , 11.06.2016

    Super danie, polecam dać paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Sadłakowski

    Sebastian Sadłakowski , 21.03.2016

    dzieki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gabrysia2525

    gabrysia2525 , 29.05.2015

    dobry prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy schabowe duszone w cebulceZrazy schabowe duszone w cebulce

Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Jest to przepis, który znany był już w kuchni staropolskiej. Wypróbuj koniecznie to smaczne, przyrządzane z zaledwie kilku składników, danie. Podczas zakupu schabu wieprzowego zwróć uwagę na kolor i strukturę mięsa – powinno być jędrne, o czerwono-różowej barwie, z przecinającymi je białymi nitkami tłuszczu. Plastry mięsa o grubości około 1 cm, delikatnie rozbij tłuczkiem i przypraw. Zanim dodasz cebulę do schabu, delikatnie ją podsmaż, dzięki czemu stanie się miękka. Na plastry mięsa ułóż pokrojone kawałki ogórków i cebulę. Zrolowane zrazy przebij wykałaczką, która utrzyma je w odpowiedniej formie. Podsmażone na patelni porcje duś pod przykryciem w aromatycznym sosie przez kilkanaście minut. Zrazy schabowe duszone w cebulce podawaj przyozdobione natką pietruszki, z dodatkiem kaszy gryczanej, gotowanych lub zapiekanych ziemniaków albo z surówką z białej kapusty. Przekonaj się, jak wspaniale smakują!