Zrazy schabowe duszone w cebulce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

1560 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij tłuczkiem i natrzyj przyprawą Knorr. Ogórka i cebulę pokrój w plastry, cebulę obsmaż na patelni.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 1

Krok 2

Na każdy płat mięsa nałóż plaster ogórka i łyżkę podsmażonej cebulki. Zawiń brzegi, a następnie zroluj cały płat. Zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 2

Krok 3

Zrazy obsmaż na patelni z obu stron, a następnie zalej 300 ml wody oraz dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś pod przykryciem przez 15 minut.

Zrazy schabowe duszone w cebulce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do zrazów jest kasza, np. gryczana.

10

Opinie o przepisie

  • Rosław Skrzypczyński

    Rosław Skrzypczyński , 16.10.2016

    Kiedy zastąpicie olej palmowy olejem roslinnym Knorr ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ignacy Furman

    Ignacy Furman , 21.09.2016

    Ja jeszcze posmarowałem mięso musztardą francuzką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 21.08.2016

    Super danie jednak od jakiegoś czasu schab zastąpiłam karkówką o niebo lepsze.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 11.08.2016

    Robię z kluskami śląskimi i surówką. Moja rodzinka uwielbia to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdaLena Dominiak

    MagdaLena Dominiak , 11.08.2016

    Takich jeszcze nie robiłam ale chętnie wypróbuję przepis :) Napewno pyszne są :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 10.08.2016

    robię b.często..wołowina droga,a schabowe są też pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Szulim

    Wiesława Szulim , 16.06.2016

    Ile razy jadam zrazy trafi się cebula , tyle razy bez odrazy wspominam je czule..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Piórkowski

    Bartek Piórkowski , 11.06.2016

    Super danie, polecam dać paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Sadłakowski

    Sebastian Sadłakowski , 21.03.2016

    dzieki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gabrysia2525

    gabrysia2525 , 29.05.2015

    dobry prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy schabowe duszone w cebulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy schabowe duszone w cebulceZrazy schabowe duszone w cebulce

Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Jest to przepis, który znany był już w kuchni staropolskiej. Wypróbuj koniecznie to smaczne, przyrządzane z zaledwie kilku składników, danie. Podczas zakupu schabu wieprzowego zwróć uwagę na kolor i strukturę mięsa – powinno być jędrne, o czerwono-różowej barwie, z przecinającymi je białymi nitkami tłuszczu. Plastry mięsa o grubości około 1 cm, delikatnie rozbij tłuczkiem i przypraw. Zanim dodasz cebulę do schabu, delikatnie ją podsmaż, dzięki czemu stanie się miękka. Na plastry mięsa ułóż pokrojone kawałki ogórków i cebulę. Zrolowane zrazy przebij wykałaczką, która utrzyma je w odpowiedniej formie. Podsmażone na patelni porcje duś pod przykryciem w aromatycznym sosie przez kilkanaście minut. Zrazy schabowe duszone w cebulce podawaj przyozdobione natką pietruszki, z dodatkiem kaszy gryczanej, gotowanych lub zapiekanych ziemniaków albo z surówką z białej kapusty. Przekonaj się, jak wspaniale smakują!