
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij tłuczkiem i natrzyj przyprawą Knorr. Ogórka i cebulę pokrój w plastry, cebulę obsmaż na patelni.

Krok 2
Na każdy płat mięsa nałóż plaster ogórka i łyżkę podsmażonej cebulki. Zawiń brzegi, a następnie zroluj cały płat. Zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem.

Krok 3
Zrazy obsmaż na patelni z obu stron, a następnie zalej 300 ml wody oraz dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś pod przykryciem przez 15 minut.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do zrazów jest kasza, np. gryczana.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy schabowe duszone w cebulce
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Jest to przepis, który znany był już w kuchni staropolskiej. Wypróbuj koniecznie to smaczne, przyrządzane z zaledwie kilku składników, danie. Podczas zakupu schabu wieprzowego zwróć uwagę na kolor i strukturę mięsa – powinno być jędrne, o czerwono-różowej barwie, z przecinającymi je białymi nitkami tłuszczu. Plastry mięsa o grubości około 1 cm, delikatnie rozbij tłuczkiem i przypraw. Zanim dodasz cebulę do schabu, delikatnie ją podsmaż, dzięki czemu stanie się miękka. Na plastry mięsa ułóż pokrojone kawałki ogórków i cebulę. Zrolowane zrazy przebij wykałaczką, która utrzyma je w odpowiedniej formie. Podsmażone na patelni porcje duś pod przykryciem w aromatycznym sosie przez kilkanaście minut. Zrazy schabowe duszone w cebulce podawaj przyozdobione natką pietruszki, z dodatkiem kaszy gryczanej, gotowanych lub zapiekanych ziemniaków albo z surówką z białej kapusty. Przekonaj się, jak wspaniale smakują!




































