Zrazy zawijane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

10 plastrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

4 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w cienkie plastry i ułóż je między kawałkami folii spożywczej. Mięso rozbij dobrze tłuczkiem.

Zrazy zawijane  - Krok 1

Krok 2

Rozbite mięso oprósz przyprawą Knorr, następnie posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Na wierzchu każdego kawałka wołowiny ułóż plasterek boczku, kiszonego ogórka i podsmażoną cebulę. Całość zroluj, zakładając boki mięsa do środka. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy zawijane  - Krok 2

Krok 3

Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej je 400 ml zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Całość duś około 30-40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.

Zrazy zawijane  - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowy sos dopraw kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak duszonego mięsa. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.

Zrazy zawijane  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Zrazy kasztelańskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijane Zrazy zawijane

Zrazy zawijane to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę klasyczną potrawę. Będziesz do niej potrzebować dobrej jakości chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca. Pokrój je w cienkie plastry i rozbij starannie tłuczkiem do mięsa, umieszczając je wcześniej między kawałkami folii spożywczej. Aby wołowina nabrała bardziej wyrazistego smaku, natrzyj kotlety mieszanką suszonego majeranku, ostrej musztardy sarepskiej oraz przyprawy do mięs. Do nadziewania zrazów użyj plastrów boczku, podsmażonej cebuli i kawałków kiszonego ogórka. Całość zwiń i zabezpiecz wykałaczką, aby mięso nie rozpadło się w trakcie smażenia. Obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, po czym zalej zawartość naczynia wodą i duś całość z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak przyrządzone mięso będzie miękkie i soczyste. Gotowe zrazy podawaj na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, polanej powstałym podczas duszenia sosem. Smacznego.