Zrazy zawijane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

10 plastrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

4 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w cienkie plastry i ułóż je między kawałkami folii spożywczej. Mięso rozbij dobrze tłuczkiem.

Zrazy zawijane  - Krok 1

Krok 2

Rozbite mięso oprósz przyprawą Knorr, następnie posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Na wierzchu każdego kawałka wołowiny ułóż plasterek boczku, kiszonego ogórka i podsmażoną cebulę. Całość zroluj, zakładając boki mięsa do środka. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy zawijane  - Krok 2

Krok 3

Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej je 400 ml zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Całość duś około 30-40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.

Zrazy zawijane  - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowy sos dopraw kostką rosołową drobiową Knorr, która podkreśli smak duszonego mięsa. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.

Zrazy zawijane  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy zawijane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijane Zrazy zawijane

Zrazy zawijane to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę klasyczną potrawę. Będziesz do niej potrzebować dobrej jakości chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca. Pokrój je w cienkie plastry i rozbij starannie tłuczkiem do mięsa, umieszczając je wcześniej między kawałkami folii spożywczej. Aby wołowina nabrała bardziej wyrazistego smaku, natrzyj kotlety mieszanką suszonego majeranku, ostrej musztardy sarepskiej oraz przyprawy do mięs. Do nadziewania zrazów użyj plastrów boczku, podsmażonej cebuli i kawałków kiszonego ogórka. Całość zwiń i zabezpiecz wykałaczką, aby mięso nie rozpadło się w trakcie smażenia. Obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, po czym zalej zawartość naczynia wodą i duś całość z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak przyrządzone mięso będzie miękkie i soczyste. Gotowe zrazy podawaj na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, polanej powstałym podczas duszenia sosem. Smacznego.