Składniki
400 gramów
10 plastrów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
4 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w cienkie plastry i ułóż je między kawałkami folii spożywczej. Mięso rozbij dobrze tłuczkiem.
Krok 2
Rozbite mięso oprósz przyprawą Knorr, następnie posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Na wierzchu każdego kawałka wołowiny ułóż plasterek boczku, kiszonego ogórka i podsmażoną cebulę. Całość zroluj, zakładając boki mięsa do środka. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.
Krok 3
Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej je 400 ml zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Całość duś około 30-40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.
Krok 4
Na koniec gotowy sos dopraw kostką rosołową drobiową Knorr, która podkreśli smak duszonego mięsa. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę klasyczną potrawę. Będziesz do niej potrzebować dobrej jakości chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca. Pokrój je w cienkie plastry i rozbij starannie tłuczkiem do mięsa, umieszczając je wcześniej między kawałkami folii spożywczej. Aby wołowina nabrała bardziej wyrazistego smaku, natrzyj kotlety mieszanką suszonego majeranku, ostrej musztardy sarepskiej oraz przyprawy do mięs. Do nadziewania zrazów użyj plastrów boczku, podsmażonej cebuli i kawałków kiszonego ogórka. Całość zwiń i zabezpiecz wykałaczką, aby mięso nie rozpadło się w trakcie smażenia. Obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, po czym zalej zawartość naczynia wodą i duś całość z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak przyrządzone mięso będzie miękkie i soczyste. Gotowe zrazy podawaj na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, polanej powstałym podczas duszenia sosem. Smacznego.