Zrazy kasztelańskie: pzepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy kasztelańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

335

heart
559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2859 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

40 gramów

8 gramów

20 gramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, około 10 dekagramów każdy. Następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie, duże plastry.

Zrazy kasztelańskie - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z grzybami.

Zrazy kasztelańskie - Krok 2

Krok 3

Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kładź przygotowany farsz oraz kawałek razowego chleba. Mięso zwiń i zepnij wykałaczką.

Zrazy kasztelańskie - Krok 3

Krok 4

Obtocz w mące i podsmaż w rondlu.

Zrazy kasztelańskie - Krok 4

Krok 5

Wlej wodę tak, aby przykryła mięso. Dodaj Kostkę do mięsa pieczeniową Knorr. Całość duś około 40 minut, aż zrazy będą miękkie i sos zgęstnieje, na koniec sos zapraw śmietaną. Podawaj z kaszą gryczaną lub kluskami. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy kasztelańskie - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 11.12.2024

    Kasztelańskich jeszcze nie robiłam zrazów. Ale na święta wypróbuję Waszą wersje. Trzeba zmieniać przyzwyczajenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nick

    Nick , 03.12.2024

    No dobra obtocze w mące i podsmaże, później zalać wodą. Sos zrobi się z mięsa i tej kostki Knorr?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika

    Monika , 18.12.2022

    TAK. Te zrazy chodzą za mną cały czas. Uwielbiam je z sosem i ziemniakami. Od siebie dałabym jeszcze kurki bo też są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK Ciekawy przepis, mięso na pewno wyjdzie soczyste. Dodałabym do środka kawałek ogórka konserwowego, albo wędzone śliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna ZADRĄG ZADRĄG

    Krystyna ZADRĄG ZADRĄG , 26.12.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zrazy zawijane
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy kasztelańskieZrazy kasztelańskie

Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef. Sekretem doskonałego smaku tego dania jest farsz przygotowany z podsmażonych grzybów i cebuli. Ważne jest, aby użyć odpowiedniego rodzaju suszonych grzybów – borowiki można stosować zamiennie z podgrzybkami, lub wykorzystać mieszankę obu odmian. Przed przygotowaniem farszu namocz suszone grzyby. Wodę warto zachować, ponieważ zgromadzi wiele smaku i zapachu. Pokrojone plastry mięsa posmaruj pikantną musztardą (np. sarepską albo dijon), a następnie przypraw majerankiem. Podsmażane w rondlu zrazy zalej wodą i dodaj esencję. Mięso duś do momentu, w którym będzie miękkie, a do gęstniejącego sosu dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyska jednolitą konsystencję. Do przyozdobienia dania użyj świeżej pietruszki lub koperku. Jako dodatek do tak przygotowanych zrazów kasztelańskich dobrze sprawdzą się kluski śląskie, makaron lub kasza gryczana. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje wołowina w takim wydaniu!