Zrazy kasztelańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zrazy kasztelańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

314

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

40 gramów

8 gramów

20 gramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, około 10 dekagramów każdy. Następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie, duże plastry.

Zrazy kasztelańskie - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z grzybami.

Zrazy kasztelańskie - Krok 2

Krok 3

Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kładź przygotowany farsz oraz kawałek razowego chleba. Mięso zwiń i zepnij wykałaczką.

Zrazy kasztelańskie - Krok 3

Krok 4

Obtocz w mące i podsmaż w rondlu.

Zrazy kasztelańskie - Krok 4

Krok 5

Wlej wodę tak, aby przykryła mięso. Dodaj Kostkę do mięsa pieczeniową Knorr. Całość duś około 40 minut, aż zrazy będą miękkie i sos zgęstnieje, na koniec sos zapraw śmietaną. Podawaj z kaszą gryczaną lub kluskami. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy kasztelańskie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Krystyna ZADRĄG ZADRĄG

    Krystyna ZADRĄG ZADRĄG , 26.12.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zrazy z karkówki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy kasztelańskieZrazy kasztelańskie

Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef. Sekretem doskonałego smaku tego dania jest farsz przygotowany z podsmażonych grzybów i cebuli. Ważne jest, aby użyć odpowiedniego rodzaju suszonych grzybów – borowiki można stosować zamiennie z podgrzybkami, lub wykorzystać mieszankę obu odmian. Przed przygotowaniem farszu namocz suszone grzyby. Wodę warto zachować, ponieważ zgromadzi wiele smaku i zapachu. Pokrojone plastry mięsa posmaruj pikantną musztardą (np. sarepską albo dijon), a następnie przypraw majerankiem. Podsmażane w rondlu zrazy zalej wodą i dodaj esencję. Mięso duś do momentu, w którym będzie miękkie, a do gęstniejącego sosu dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyska jednolitą konsystencję. Do przyozdobienia dania użyj świeżej pietruszki lub koperku. Jako dodatek do tak przygotowanych zrazów kasztelańskich dobrze sprawdzą się kluski śląskie, makaron lub kasza gryczana. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje wołowina w takim wydaniu!