Zrazy kasztelańskie: pzepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy kasztelańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

332

541 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2796 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

40 gramów

8 gramów

20 gramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, około 10 dekagramów każdy. Następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie, duże plastry.

Zrazy kasztelańskie - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z grzybami.

Zrazy kasztelańskie - Krok 2

Krok 3

Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kładź przygotowany farsz oraz kawałek razowego chleba. Mięso zwiń i zepnij wykałaczką.

Zrazy kasztelańskie - Krok 3

Krok 4

Obtocz w mące i podsmaż w rondlu.

Zrazy kasztelańskie - Krok 4

Krok 5

Wlej wodę tak, aby przykryła mięso. Dodaj Kostkę do mięsa pieczeniową Knorr. Całość duś około 40 minut, aż zrazy będą miękkie i sos zgęstnieje, na koniec sos zapraw śmietaną. Podawaj z kaszą gryczaną lub kluskami. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy kasztelańskie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 18.12.2022

    TAK. Te zrazy chodzą za mną cały czas. Uwielbiam je z sosem i ziemniakami. Od siebie dałabym jeszcze kurki bo też są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK Ciekawy przepis, mięso na pewno wyjdzie soczyste. Dodałabym do środka kawałek ogórka konserwowego, albo wędzone śliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna ZADRĄG ZADRĄG

    Krystyna ZADRĄG ZADRĄG , 26.12.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy kasztelańskieZrazy kasztelańskie

Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef. Sekretem doskonałego smaku tego dania jest farsz przygotowany z podsmażonych grzybów i cebuli. Ważne jest, aby użyć odpowiedniego rodzaju suszonych grzybów – borowiki można stosować zamiennie z podgrzybkami, lub wykorzystać mieszankę obu odmian. Przed przygotowaniem farszu namocz suszone grzyby. Wodę warto zachować, ponieważ zgromadzi wiele smaku i zapachu. Pokrojone plastry mięsa posmaruj pikantną musztardą (np. sarepską albo dijon), a następnie przypraw majerankiem. Podsmażane w rondlu zrazy zalej wodą i dodaj esencję. Mięso duś do momentu, w którym będzie miękkie, a do gęstniejącego sosu dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyska jednolitą konsystencję. Do przyozdobienia dania użyj świeżej pietruszki lub koperku. Jako dodatek do tak przygotowanych zrazów kasztelańskich dobrze sprawdzą się kluski śląskie, makaron lub kasza gryczana. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje wołowina w takim wydaniu!