Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

467 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat posyp przyprawą Knorr.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 minuty) i obierz. Mięso mielone wymieszaj z surowym jajkiem kurzym, dodaj sól i pieprz do smaku i posiekaną natkę. Grzyby suszone namocz w szklance gorącej wody.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Na każdy z plastrów mięsa nałóż masę z mięsa indyczego, rozsmaruj, a na środku połóż 1 przepiórcze jajo i zwijaj zrazy. Zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Odstaw.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Namoczone grzyby pokrój w cienkie paski, wodę z moczenia pozostaw. Zawartość opakowania Kremowa zupa borowikowa Knorr wymieszaj w 0,8 litra zimnej wody, dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich moczenia i zagotuj.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 4

Krok 5

Do garnka z gotującą się zupą włóż obsmażone zrazy i zmniejsz ogień. Duś na małym ogniu około 45 minut. Podawaj z powstałym podczas duszenia sosem grzybowym.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej