Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

470 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat posyp przyprawą Knorr.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 minuty) i obierz. Mięso mielone wymieszaj z surowym jajkiem kurzym, dodaj sól i pieprz do smaku i posiekaną natkę. Grzyby suszone namocz w szklance gorącej wody.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Na każdy z plastrów mięsa nałóż masę z mięsa indyczego, rozsmaruj, a na środku połóż 1 przepiórcze jajo i zwijaj zrazy. Zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Odstaw.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Namoczone grzyby pokrój w cienkie paski, wodę z moczenia pozostaw. Zawartość opakowania Kremowa zupa borowikowa Knorr wymieszaj w 0,8 litra zimnej wody, dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich moczenia i zagotuj.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 4

Krok 5

Do garnka z gotującą się zupą włóż obsmażone zrazy i zmniejsz ogień. Duś na małym ogniu około 45 minut. Podawaj z powstałym podczas duszenia sosem grzybowym.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej