
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 opakowanie
8 sztuk
1 sztuka
300 gramów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
20 mililitrów
30 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 minuty) i obierz. Mięso mielone wymieszaj z surowym jajkiem kurzym, dodaj sól i pieprz do smaku i posiekaną natkę. Grzyby suszone namocz w szklance gorącej wody.

Krok 3
Na każdy z plastrów mięsa nałóż masę z mięsa indyczego, rozsmaruj, a na środku połóż 1 przepiórcze jajo i zwijaj zrazy. Zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Odstaw.

Krok 4
Namoczone grzyby pokrój w cienkie paski, wodę z moczenia pozostaw. Zawartość opakowania Kremowa zupa borowikowa Knorr wymieszaj w 0,8 litra zimnej wody, dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich moczenia i zagotuj.

Krok 5
Do garnka z gotującą się zupą włóż obsmażone zrazy i zmniejsz ogień. Duś na małym ogniu około 45 minut. Podawaj z powstałym podczas duszenia sosem grzybowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym

