Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat posyp przyprawą Knorr.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 minuty) i obierz. Mięso mielone wymieszaj z surowym jajkiem kurzym, dodaj sól i pieprz do smaku i posiekaną natkę. Grzyby suszone namocz w szklance gorącej wody.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Na każdy z plastrów mięsa nałóż masę z mięsa indyczego, rozsmaruj, a na środku połóż 1 przepiórcze jajo i zwijaj zrazy. Zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Odstaw.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Namoczone grzyby pokrój w cienkie paski, wodę z moczenia pozostaw. Zawartość opakowania Kremowa zupa borowikowa Knorr wymieszaj w 0,8 litra zimnej wody, dodaj pokrojone grzyby oraz wodę z ich moczenia i zagotuj.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 4

Krok 5

Do garnka z gotującą się zupą włóż obsmażone zrazy i zmniejsz ogień. Duś na małym ogniu około 45 minut. Podawaj z powstałym podczas duszenia sosem grzybowym.

Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczymWieprzowe zrazy z jajem przepiórczym

Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat posyp przyprawą Knorr.