
Składniki
600 gramów
10 gramów
2 sztuki
4 plastry
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
400 mililitrów
10 gramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso na zrazy wołowe pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą do mięs Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Krok 2
Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Krok 3
Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Krok 4
Obsmaż zrazy wołowe z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Zrazy w sosie własnym duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Krok 5
Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Zrazy wołowe podawaj oblane sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe w sosie własnym
Rolady wołowe w sosie własnym to potrawa zaczerpnięta z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Przygotowywane przez nasze babcie i mamy zrazy wołowe, od lat wpisują się w kanon domowych przysmaków. Rozbite plastry mięsa zyskują wyjątkowy charakter w towarzystwie musztardy, boczku i ogórków kiszonych. Smak aromatycznej wołowiny doskonale komponuje się z farszem, a całość rozpływa się w ustach. Zrazy wołowe w sosie własnym podawaj na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem – każdy z wariantów pasuje rewelacyjnie.
Dla kogo?
Zrazy wołowe w sosie własnym szczególnie przypadną do gustu smakoszom mięsnych rarytasów. Co więcej, przepis na zrazy wołowe jest prosty w wykonaniu, a efekt wyśmienity. Dlatego każdy, nawet amator kulinarny, powinien sprostać zadaniu i przygotować roladki wołowe w sosie własnym. Wypróbuj przepis na zrazy wołowe w sosie własnym i skosztuj staropolskiego specjału.
Na jaką okazję?
Zrazy wołowe w sosie własnym są doskonałe na każdą okazję! Roladki wołowe w sosie własnym to świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub uroczyste spotkanie rodzinne. Zrazy wołowe podane na stół jako danie główne zrobią furorę, a goście na długo nie będą mogli o nich zapomnieć. Tradycyjne zrazy mogą okazać się Twoim daniem popisowym, a my Ci w tym pomożemy! Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Niegdyś zrazy wołowe były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia. Obecnie potrawa z powodzeniem pełni rolę wykwintnego dania. Zrazy wołowe w sosie własnym najczęściej przygotowuje się rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu, czyli z bardzo delikatnej część tuszy wołowej.
Dla urozmaicenia:
Poszukujesz wyśmienitych smaków podobnych do zrazów wołowych w sosie własnym? Roladki wołowe stanowią dobrą bazę mięsnego dania, więc gdy opanujesz już przepis na klasyczne zrazy z mięsa wołowego może warto poeksperymentować? Co powiesz na zrazy wołowe z pieczarkami? A może nieco bardziej wyraziste w smaku zrazy z chrzanem?