Zrazy wołowe w sosie własnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

602 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

2 sztuki

4 plastry

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

400 mililitrów

10 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka , 23.10.2019

    mięso kroimy w poprzek włókien nigdy wzdłuż...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.08.2016

    I na pewno twarde jak podeszwa! Musztarda i sol do bani sie nadaja a nie do wolowiny! 30 minut?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    No rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe w sosie własnymZrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym (nazywane także bitkami lub roladą) to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Najczęściej wykonuje się je z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa wołowego wypełnianych farszem. Doskonale smakować będą one na przykład z musztardą, boczkiem oraz kiszonymi ogórkami. Zrazy podaje się na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj je w skórce chlebowej. Zrazy wołowe są typowym daniem zaczerpniętym z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Spotkać można było je w kuchniach narodów dawnej Rzeczpospolitej szlacheckiej: polskiej, ukraińskiej, litewskiej oraz białoruskiej. W przeszłości zrazy wołowe nie zawsze były zawijane – czasami plastry mięsa duszone były w garnku w sosie własnym z cebulą lub sosie grzybowym.