Zrazy wołowe w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 plastry

0

400 mililitrów

1 szczypta

4 sztuki

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka

    mięso kroimy w poprzek włókien nigdy wzdłuż...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka

    I na pewno twarde jak podeszwa! Musztarda i sol do bani sie nadaja a nie do wolowiny! 30 minut?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan

    No rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe w sosie własnymZrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym (nazywane także bitkami lub roladą) to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Najczęściej wykonuje się je z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa wołowego wypełnianych farszem. Doskonale smakować będą one na przykład z musztardą, boczkiem oraz kiszonymi ogórkami. Zrazy podaje się na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj je w skórce chlebowej. Zrazy wołowe są typowym daniem zaczerpniętym z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Spotkać można było je w kuchniach narodów dawnej Rzeczpospolitej szlacheckiej: polskiej, ukraińskiej, litewskiej oraz białoruskiej. W przeszłości zrazy wołowe nie zawsze były zawijane – czasami plastry mięsa duszone były w garnku w sosie własnym z cebulą lub sosie grzybowym.