Składniki
600 gramów
10 gramów
2 sztuki
4 plastry
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
400 mililitrów
10 gramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
Krok 2
Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
Krok 3
Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
Krok 4
Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
Krok 5
Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe w sosie własnym
Zrazy wołowe w sosie własnym (nazywane także bitkami lub roladą) to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Najczęściej wykonuje się je z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa wołowego wypełnianych farszem. Doskonale smakować będą one na przykład z musztardą, boczkiem oraz kiszonymi ogórkami. Zrazy podaje się na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj je w skórce chlebowej. Zrazy wołowe są typowym daniem zaczerpniętym z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Spotkać można było je w kuchniach narodów dawnej Rzeczpospolitej szlacheckiej: polskiej, ukraińskiej, litewskiej oraz białoruskiej. W przeszłości zrazy wołowe nie zawsze były zawijane – czasami plastry mięsa duszone były w garnku w sosie własnym z cebulą lub sosie grzybowym.