Zrazy wołowe w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

2 sztuki

4 plastry

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

400 mililitrów

10 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka , 23.10.2019

    mięso kroimy w poprzek włókien nigdy wzdłuż...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.08.2016

    I na pewno twarde jak podeszwa! Musztarda i sol do bani sie nadaja a nie do wolowiny! 30 minut?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    No rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe w sosie własnymZrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym (nazywane także bitkami lub roladą) to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Najczęściej wykonuje się je z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa wołowego wypełnianych farszem. Doskonale smakować będą one na przykład z musztardą, boczkiem oraz kiszonymi ogórkami. Zrazy podaje się na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj je w skórce chlebowej. Zrazy wołowe są typowym daniem zaczerpniętym z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Spotkać można było je w kuchniach narodów dawnej Rzeczpospolitej szlacheckiej: polskiej, ukraińskiej, litewskiej oraz białoruskiej. W przeszłości zrazy wołowe nie zawsze były zawijane – czasami plastry mięsa duszone były w garnku w sosie własnym z cebulą lub sosie grzybowym.