Zrazy wołowe z pieczarkami - roladki: zawijane | Przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

650 gramów

300 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

300 mililitrów

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbijając ręką, oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Zrazy wołowe z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj i pokrój w niedużą kostkę, przesmaż na maśle lub margarynie na rumiany kolor, pod koniec smażenia dodaj bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Odcedź z nadmiaru tłuszczu.

Zrazy wołowe z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na mięsie ułóż pieczarki i posyp je posiekaną natką pietruszki. Zwiń zrazy w roladki, zabezpieczając je wykałaczką przed rozwijaniem.

Zrazy wołowe z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na patelni zrazy z każdej strony. Dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.

Zrazy wołowe z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Zagotuj śmietanę z 1 łyżką wody i dodaj Sos Knorr, doprowadź do wrzenia. Zrazy podawaj pokrojone na 3 plastry i polane sosem pieczarkowym.

Zrazy wołowe z pieczarkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe z pieczarkamiZrazy wołowe z pieczarkami

Dziś pod lupę weźmiemy danie wywodzące się z kuchni staropolskiej, a dokładniej szlacheckiej. Przygotowywane przez nasze babcie i mamy, od lat wpisują się w kanon domowych przysmaków. O czym mowa? Powitaj w swojej kuchni zrazy wołowe z pieczarkami. W prostych przepisach siła!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają domową kuchnię. Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez takiego akcentu, to danie jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Przygotowujesz niedzielny obiad dla całej rodziny i nie masz pojęcia, jak trafić w gusta wszystkich domowników? Postaw na potrawę uniwersalną! Zrazy wołowe z pieczarkami to klasyka gatunku, danie, które uratuje Cię z niejednej kuchennej opresji.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne zrazy staropolskie, tzw. suropieki, występowały w różnych odmianach. Najczęściej przygotowywano je w specjalnych garnkach, w których plastry mięsa pieczono, duszono w sosie z dodatkiem cebuli i sosu grzybowego.

Dla urozmaicenia:

Zrazy wołowe z pieczarkami dobrze komponują się zarówno ziemniakami, jak i kaszą, na przykład jęczmienną lub gryczaną.