
Składniki
650 gramów
300 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
300 mililitrów
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbijając ręką, oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Krok 2
Pieczarki umyj i pokrój w niedużą kostkę, przesmaż na maśle lub margarynie na rumiany kolor, pod koniec smażenia dodaj bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Odcedź z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3
Na mięsie ułóż pieczarki i posyp je posiekaną natką pietruszki. Zwiń zrazy w roladki, zabezpieczając je wykałaczką przed rozwijaniem.

Krok 4
Przesmaż na patelni zrazy z każdej strony. Dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.

Krok 5
Zagotuj śmietanę z 1 łyżką wody i dodaj Sos Knorr, doprowadź do wrzenia. Zrazy podawaj pokrojone na 3 plastry i polane sosem pieczarkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe z pieczarkami
Dziś pod lupę weźmiemy danie wywodzące się z kuchni staropolskiej, a dokładniej szlacheckiej. Przygotowywane przez nasze babcie i mamy, od lat wpisują się w kanon domowych przysmaków. O czym mowa? Powitaj w swojej kuchni zrazy wołowe z pieczarkami. W prostych przepisach siła!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają domową kuchnię. Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez takiego akcentu, to danie jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz niedzielny obiad dla całej rodziny i nie masz pojęcia, jak trafić w gusta wszystkich domowników? Postaw na potrawę uniwersalną! Zrazy wołowe z pieczarkami to klasyka gatunku, danie, które uratuje Cię z niejednej kuchennej opresji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne zrazy staropolskie, tzw. suropieki, występowały w różnych odmianach. Najczęściej przygotowywano je w specjalnych garnkach, w których plastry mięsa pieczono, duszono w sosie z dodatkiem cebuli i sosu grzybowego.
Dla urozmaicenia:
Zrazy wołowe z pieczarkami dobrze komponują się zarówno ziemniakami, jak i kaszą, na przykład jęczmienną lub gryczaną.


































