Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

303 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

3 sztuki

0.5 pęczka

5 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i i podsmaż bitki oprószone mąką.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 2

Krok 3

Kiedy mięso będzie złociste, przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość smaż kilka minut. Dodaj do mięsa.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 3

Krok 4

Do rondla wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso około 20 minut na średnim ogniu.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie miękkie.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 5

Krok 6

Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée lub kaszą.

Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Janina Grek

    Janina Grek, 22.01.2017

    Witam Właśnie ugotowałam obiad.iMięso według powyższego przepisu, lecz trochę zmieniłam, ponieważ nie jestem zwolenniczką kostek i innych przypraw chemicznych. Dodałam zioła Ojca Mateusza, kolorowy pieprz, trochę sosu sojowego i sól morską- ponieważ jest mniej słona.Danie jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ajdarow

    Barbara Ajdarow, 21.01.2017

    Bardzo przejrzyste i łatwe przepisy dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe z pieczarkami i śmietanąBitki wołowe z pieczarkami i śmietaną

Są tak delikatne, że już od pierwszego kęsa kradną nasze serca. Mięso rozpływa się w ustach, farsz jest smakowity a sos aromatyczny. O czym mowa? Przedstawiamy przepis na bitki wołowe z pieczarkami!

Dla kogo?

Bitki wołowe w sosie pieczarkowym zaspokoją apetyty całej rodziny. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. To potrawa, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.

Na jaką okazję?

Jest to danie na tyle wykwintne, że zazwyczaj przygotowuje się je na rodzinne uroczystości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie i można je zrobić także, kiedy tylko mamy na to ochotę. Trzeba jedynie przeznaczyć na ich przyrządzenie trochę więcej czasu, bo przepis na bitki wołowe jest prosty, ale dość pracochłonny.

Czy wiesz, że?

Bitki wołowe powstają się z udźca, łopatki lub ligawy.

Dla urozmaicenia

Bitki wołowe najlepiej smakują podane z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną albo z ziemniakami z wody lub gniecionymi. Przy urozmaicaniu przepisu na bitki wołowe warto jeszcze pokusić się o dowolne świeże surówki lub po prostu kiszone ogórki.