Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
5 sztuk
10 dekagramów
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
Krok 5
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
Krok 6
Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 7
Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soczysta pieczeń, zwłaszcza jeśli polejesz ją gęstym sosem pieczarkowym. Kupując wołowinę na pieczeń, wybierz mięso ciemniejsze, które zdążyło już nieco skruszeć. Aby nabrało intensywnego smaku, obłóż je pokrojoną w plasterki cebulą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie podsmaż oprószoną mąką wołowinę ze wszystkich stron na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso nie wyschnie podczas pieczenia, jeśli będziesz podlewać je bulionem grzybowym, przyprawionym liściem laurowym i zielem angielskim. Sos pieczarkowy do mięsa przygotujesz z podsmażonych pieczarek i kwaśnej śmietany 18%. Zagęść go odrobiną mąki pszennej, aby miał odpowiednią konsystencję. Gotową pieczeń podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, podzieloną na plastry i polaną sosem. Idealnym dodatkiem do tego dania będą łódeczki ziemniaczane pieczone ze świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Życzymy smacznego.