PRZEPISY.PL
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
211
osób dodało do Mniamlisty
211
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • wołowina2 kg
  • Bulion grzybowy Knorr
    1 szt
  • duże cebule5 szt
  • pieczarki10 dkg
  • mąka2 łyżki
  • śmietana 18%1 szklanka
  • liść laurowy1 szt
  • ziele angielskie1 szt
  • pieprz1 szczypta
  • masło2 łyżki
  • oliwa
  • woda0.5 l
  • sól do smaku
  • Krok 1

    Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Krok 2

    Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  • Krok 3

    Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 4

    Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  • Krok 5

    Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  • Krok 6

    Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Krok 7

    Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion grzybowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

150
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
215
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
344
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
2192
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Średnie