Wołowina pieczona z pieczarkami - pieczeń wołowa | Przepisy.pl pixel

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
311 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

5 sztuk

10 dekagramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

Krok 6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkamiPieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soczysta pieczeń, zwłaszcza jeśli polejesz ją gęstym sosem pieczarkowym. Kupując wołowinę na pieczeń, wybierz mięso ciemniejsze, które zdążyło już nieco skruszeć. Aby nabrało intensywnego smaku, obłóż je pokrojoną w plasterki cebulą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie podsmaż oprószoną mąką wołowinę ze wszystkich stron na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso nie wyschnie podczas pieczenia, jeśli będziesz podlewać je bulionem grzybowym, przyprawionym liściem laurowym i zielem angielskim. Sos pieczarkowy do mięsa przygotujesz z podsmażonych pieczarek i kwaśnej śmietany 18%. Zagęść go odrobiną mąki pszennej, aby miał odpowiednią konsystencję. Gotową pieczeń podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, podzieloną na plastry i polaną sosem. Idealnym dodatkiem do tego dania będą łódeczki ziemniaczane pieczone ze świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Życzymy smacznego.