Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
996 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 2

Krok 3

W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Paweł Wisniewski

    Paweł Wisniewski , 11.11.2020

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja nizialek

    Patrycja nizialek , 22.04.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godek

    Teresa Godek , 20.02.2019

    Bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z jajkiemPieczeń rzymska z jajkiem

Urozmaić swoje menu, dodając do niego pyszną potrawę, jaką jest pieczeń rzymska z jajkiem. To mięsne danie zachwyca wieloma walorami – smakiem, aromatem i idealną konsystencją. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym, posyp posiekanym koperkiem i gotowe. Smacznego!

Dla kogo?

Każdy fan mięsnych potraw będzie zadowolony ze smaku naszej receptury. Połączenie cielęciny, wołowiny i wieprzowiny nie ma sobie równych. Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc to danie, które zadowoli wszystkich gości przy świątecznym stole! 

Na jaką okazję?

Pieczeń z jajkiem na Wielkanoc warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu robi wrażenie, dzięki jajku, które znajduje się w środku. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę. 

Czy wiesz, że?

Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potraw nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny.

Dla urozmaicenia:

Pieczeń rzymska na Wielkanoc dobrze komponuje się z piersią z kurczaka, dzięki której jest jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów.