
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.

Krok 2
Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Krok 3
W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4
Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.

Krok 5
Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.

Krok 6
Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Urozmaić swoje menu, dodając do niego pyszną potrawę, jaką jest pieczeń rzymska z jajkiem. To mięsne danie zachwyca wieloma walorami – smakiem, aromatem i idealną konsystencją. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym, posyp posiekanym koperkiem i gotowe. Smacznego!
Dla kogo?
Każdy fan mięsnych potraw będzie zadowolony ze smaku naszej receptury. Połączenie cielęciny, wołowiny i wieprzowiny nie ma sobie równych. Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc to danie, które zadowoli wszystkich gości przy świątecznym stole!
Na jaką okazję?
Pieczeń z jajkiem na Wielkanoc warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu robi wrażenie, dzięki jajku, które znajduje się w środku. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę.
Czy wiesz, że?
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potraw nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny.
Dla urozmaicenia:
Pieczeń rzymska na Wielkanoc dobrze komponuje się z piersią z kurczaka, dzięki której jest jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów.