Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
995 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 2

Krok 3

W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Paweł Wisniewski

    Paweł Wisniewski , 11.11.2020

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja nizialek

    Patrycja nizialek , 22.04.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godek

    Teresa Godek , 20.02.2019

    Bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z jajkiemPieczeń rzymska z jajkiem

Urozmaić swoje menu, dodając do niego pyszną potrawę, jaką jest pieczeń rzymska z jajkiem. To mięsne danie zachwyca wieloma walorami – smakiem, aromatem i idealną konsystencją. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym, posyp posiekanym koperkiem i gotowe. Smacznego!

Dla kogo?

Każdy fan mięsnych potraw będzie zadowolony ze smaku naszej receptury. Połączenie cielęciny, wołowiny i wieprzowiny nie ma sobie równych. Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc to danie, które zadowoli wszystkich gości przy świątecznym stole! 

Na jaką okazję?

Pieczeń z jajkiem na Wielkanoc warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu robi wrażenie, dzięki jajku, które znajduje się w środku. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę. 

Czy wiesz, że?

Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potraw nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny.

Dla urozmaicenia:

Pieczeń rzymska na Wielkanoc dobrze komponuje się z piersią z kurczaka, dzięki której jest jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów.