Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

832 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 2

Krok 3

W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Patrycja nizialek

    Patrycja nizialek

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godek

    Teresa Godek

    Bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z jajkiemPieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny. Możesz użyć także piersi z kurczaka, dzięki czemu pieczeń będzie jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów. Potrawę warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu prezentuje się wspaniale. Jajko, które znajduje się w środku klopsa nadaje mu elegancki wygląd. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym i posyp posiekanym koperkiem.