Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

858 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 2

Krok 3

W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.

Pieczeń rzymska z jajkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Patrycja nizialek

    Patrycja nizialek , 22.04.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godek

    Teresa Godek , 20.02.2019

    Bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z jajkiemPieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny. Możesz użyć także piersi z kurczaka, dzięki czemu pieczeń będzie jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów. Potrawę warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu prezentuje się wspaniale. Jajko, które znajduje się w środku klopsa nadaje mu elegancki wygląd. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym i posyp posiekanym koperkiem.