
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.
Krok 2
Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.
Krok 3
W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
Żaroodporną foremkę, najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta, wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.
Krok 5
Włóż trochę farszu mięsnego, aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.
Krok 6
Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa nie zawsze oddają rzeczywistą genezę dania – przykładem są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Pieczeń rzymska jest pasztetem, który zawiera kilka rodzajów mięsa – najczęściej używa się cielęciny, wołowiny i wieprzowiny. Możesz użyć także piersi z kurczaka, dzięki czemu pieczeń będzie jeszcze bardziej krucha, a jej smak delikatniejszy. Spróbuj również dodać wędzone mięso, na przykład boczek – danie nabierze wtedy intensywnego smaku, który będzie nieco różnił się od innych pasztetów. Potrawę warto podawać na specjalne okazje, bo po rozkrojeniu prezentuje się wspaniale. Jajko, które znajduje się w środku klopsa nadaje mu elegancki wygląd. Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło, serwowana na przykład na obiad. Możesz ją także podać na zimno – pokrojoną w plastry – jako atrakcyjną przystawkę. Koniecznie polej pieczeń rzymską domowym sosem, najlepiej pomidorowym i posyp posiekanym koperkiem.