Jak zrobić sękacz w domu? Poznaj proces pieczenia ciasta krok po kroku

Sękacz to znane ciasto, które cechuje doskonały smak i długoletnia tradycja. Próbowaliście kiedyś tego wypieku? Jeżeli nie, to pora, by nadrobić zaległości! Pieczenie tradycyjnego sękacza w domu jest naprawdę prostym zadaniem. Jeśli chcecie poznać krok po kroku, aby przygotować to znakomite ciasto, polecamy sprawdzić nasze porady!

Domowy sękacz – trudne czy łatwe zadanie?

Wiele osób kojarzy sękacz z nieregularnym kształtem, który przypomina ścięte drzewo. Bardzo słusznie! Tak właśnie wygląda tradycyjny sękacz, który prawdopodobnie wywodzi się z Niemiec. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle czasochłonne, ponieważ uzyskanie ciekawego kształtu nie zajmuje przecież kilku minut! Do pieczenia niezbędne są również specjalne przybory kuchenne, których zapewne nie posiadacie w domu. Tradycyjna receptura polega na przygotowywaniu sękacza nad otwartym ogniem. Wiemy, że brzmi to skomplikowanie, dlatego postanowiliśmy temu zaradzić. Jak zrobić sękacz w łatwy sposób? Poznajcie recepturę, którą każdy z Was będzie mógł wykorzystać w swojej kuchni!

Sękacz jak się robi?

Najpierw należy sprawdzić, czy mamy wszystkie składniki w domu, czy może czeka nas wyprawa do sklepu. Do upieczenia sękacza będziemy potrzebowali:

  • 220 gramów masła lub margaryny
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 laski wanilii
  • Szczypty soli
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru białego

Czy wszystko mamy? Czas na upieczenie znakomitego ciasta. Uwierzcie nam, że efekty będą zachwycające! Podajcie wypiek swoim gościom, a z pewnością zapytają Was o przepis!

Jak wykonać sękacz w domu?

Przygotowanie masy na sękacz jest naprawdę prostym zadaniem, zobaczcie krok po kroku, co należy zrobić.

  • Na początku należy utrzeć masło z cukrem, obserwujcie, czy masa stała się jednolita. Jeżeli tak, to dodajcie do niej żółtka, mąkę, szczyptę soli oraz laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszajcie!
  • Co z białkami? Ubijcie je na sztywno w osobnej misce i dodajcie do przygotowanej masy. Delikatnie mieszajcie, aż konsystencja będzie jednolita i gładka.
  • Czas na pieczenie! Posmarujcie tłuszczem foremkę lub tortownicę, a następnie wlejcie do naczynia 3 łyżki ciasta i dokładnie je rozprowadźcie.
  • Pieczcie sękacz w temperaturze 200 stopni przez 5 minut, a następnie wyjmijcie go z piekarnika. Dołóżcie kolejną porcję masy i powtarzajcie czynność, aż zabraknie Wam ciasta. Gotowe! Jak się robi sękacz? Teraz już to wiecie!

Sprawcie by sękacz był jeszcze lepszy!

Przygotowanie znakomitego sękacza nie powinno sprawić Wam już żadnych problemów. Chcecie ulepszyć to ciasto? Poznajcie kilka znakomitych przepisów, które świetnie komponują się z naszym sękaczem.

Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem i świeże wypieki stanowią idealne połączenie. Spróbujcie polać sękacz tym dodatkiem, a przekonacie się, że to bogata paleta smaków. Pycha!

Macie wśród znajomych osoby, które nie spożywają produktów zwierzęcego pochodzenia? Zróbcie im niespodziankę i zaserwujcie dla nich sękacz z wegańskim sosem czekoladowo-orzechowym. Będą zachwyceni!

Jak się robi sękacz? To już wiecie! Podajcie go w towarzystwie lukru cytrynowego, a z pewnością zachwycicie każdego, kto go spróbuje. Wolicie mniej intensywne polewy? Lukier z białek to również znakomita opcja. Udanych wypieków!