Zastanawiacie się, jak można uratować zwarzony krem? Są na to sprawdzone sposoby! Warto je znać, by oszczędzić sobie niepotrzebnego stresu podczas przygotowywania tortu, karpatki, wuzetki i innych ciast przekładanych masą. Przekonajcie się, że zwarzony krem to nie koniec świata i wcale nie trzeba zaczynać przygotowywania go od początku. Podobnie jest, gdy ubijacie śmietankę do gofrów, naleśników lub innych deserów, a jej konsystencja pozostaje daleka od idealnie gładkiej i puszystej. Na zwarzoną śmietanę też są sposoby!
Co zrobić, by śmietana się nie zwarzyła?
Zanim przejdziemy do tego, jak uratować zwarzony krem – kilka wskazówek, które powinny temu zapobiec. Po pierwsze: wybierajcie śmietankę dobrej jakości, o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 30%.
Po drugie: śmietana przed ubijaniem powinna być dobrze schłodzona. Zacznijcie ubijać ją na wysokich obrotach, stopniowo zmniejszając ich moc. Ubitej śmietanki nie miksujemy z ciepłą, roztopioną czekoladą, ani owocami – składniki łączymy, mieszając je delikatnie łyżką lub szpatułką.
Po trzecie: kiedy śmietanka mimo wszystko się zwarzy – nie przejmujcie się, ponieważ to zdarza się nawet najlepszym.
Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?
Podczas ubijania pojawiły się małe grudki? Do lekko zwarzonej śmietanki wystarczy dodać dwie stołowe łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% i miksując doprowadzić do uzyskania pożądanego efektu.
Jeśli jednak ubijana śmietana rozwarstwiła się na dwie części (płynną i maślaną) – wymaga to bardziej zdecydowanych działań. Co robić? Naczynie ze zwarzoną śmietaną włóżcie do garnka z gorącą wodą i ogrzewajcie do czasu aż grudki całkowicie się rozpuszczą. Łyżkę żelatyny rozpuśćcie w 1/3 szklanki gorącej wody i po schłodzeniu wymieszajcie ze śmietanką. Całość wstawcie do lodówki na godzinkę lub dwie, po czym zmiksujcie, dodając 2 lub 3 stołowe łyżki ciepłej wody. Powinno to sprawić, że bita śmietana będzie gładka i sztywna.
Jak zapobiec warzeniu się kremu do ciasta?
Zwarzona masa budyniowa to kłopot, któremu można zaradzić. W tym przypadku najważniejsze jest, by wszystkie składniki masy miały tę samą temperaturę. Najczęściej popełnianym błędem jest łączenie masy o temperaturze pokojowej z zimnym masłem. Dlatego, zanim weźmiecie się za miksowanie kremu – wyjmijcie masło z lodówki na minimum godzinę. Niestety, nawet idealnie równa temperatura składników nie gwarantuje, że podczas ucierania ich nie powstanie zwarzona masa.
Jak uratować zwarzony krem?
By uratować zwarzony krem budyniowy, czasem wystarczy odrobina gorącej wody. Dodanie jej do masy i miksowanie może sprawić, że powstanie gładki, jednolity krem. Innym sposobem jest delikatne ogrzanie zwarzonego kremu. Można to zrobić w tzw. kąpieli wodnej – naczynie z kremem umieśćcie w garnku z gorącą wodą. Inną metodą jest lekkie ogrzanie masy w mikrofalówce (wystarczy kilka sekund, nie więcej). Taką podgrzaną masę trzeba już tylko zmiksować, aż do osiągnięcia idealnej konsystencji.
Komentarze (0)