Samodzielne pieczenie chleba oraz robienie rozmaitych przetworów wróciło do łask i w ostatnich latach stało się bardzo modne. Czemu więc nie spróbować swoich sił, wykorzystując nasze wskazówki, jak zrobić domowe masło? Nie potrzeba do tego staromodnych maselnic, które współcześnie pełnią funkcję muzealnych eksponatów. Wystarczy najzwyklejszy mikser oraz porcja śmietany.

Jak zrobić masło i dlaczego warto?

Niektórzy mogą stwierdzić, że dużo prościej jest wyruszyć do osiedlowego sklepu, by masło po prostu kupić. Wymaga to jednak wnikliwego czytania etykiet i zwracania uwagi na szczegóły, by zyskać pewność, że ma się do czynienia z produktem dobrej jakości. Skład domowego masła nie budzi żadnych wątpliwości. Co więcej, jego własnoręczne przygotowanie przynosi dużo więcej satysfakcji. Jak zrobić masło w domu? Zapoznajcie się z naszymi wskazówkami.

Po pierwsze – śmietana

Do przygotowania masła w domu potrzeba 500 ml śmietany kremówki. Z tej ilości uzyskacie około 140 g masła. Macie dostęp do wiejskiej śmietany od zaprzyjaźnionego producenta? Wspaniale! Jeśli nie, nic nie szkodzi. Ważne, by zawartość tłuszczu była wysoka – od 30 do 36%. Im więcej tłuszczu, tym więcej domowego masła ze śmietany uda się z niej uzyskać.

Po drugie – temperatura

To kluczowa kwestia w zagadnieniu związanym z tym, jak zrobić masło ze śmietany. Powinna mieć temperaturę pokojową. Zimna znacznie wydłuży cały proces.

Po trzecie – potrzebny sprzęt

Bez obaw, nie będziecie musieli organizować specjalistycznego wyposażenia. Aby zrobić masło w domu przydadzą się:

  • mikser z końcówkami, których zwykle używa się do deserowej bitej śmietany,
  • wysokie naczynie, które ochroni fartuchy przed zabrudzeniami,
  • sito lub lniana ściereczka,
  • 1 litr zimnej wody w osobnej misie.

Po czwarte – masło krok po kroku

Gdy wszystko macie pod ręką, możecie zaczynać. Na zrobienie domowego masła ze śmietany wygospodarujcie 15-20 minut.

  1. Śmietanę przelejcie do naczynia i rozpocznijcie ubijanie na średnich obrotach.
  2. Po 1-2 minutach przełączcie mikser na wysokie obroty.
  3. Mieszajcie cierpliwie, aż do momentu, kiedy śmietana podzieli się na część płynną (maślankę) oraz zwartą (masło).
  4. Całość umieśćcie na sitku, by oddzielić masło ze śmietany od maślanki, którą wykorzystacie do wypieków lub koktajli.
  5. Powstałe masło włóżcie do naczynia z zimną wodą. Ugniatajcie je energicznie, by wypłukać resztę maślanki.
  6. Domowe masło uformujcie w dowolny kształt – w dłoniach lub przy użyciu specjalnej foremki. Gotowe!

Po piąte – domowe masło klarowane

Sprawdza się znakomicie jako tłuszcz do smażenia potraw. Jak zrobić masło klarowane w domowym zaciszu? Świeże masło przełóżcie do suchego garnka z grubym dnem, następnie podgrzewajcie na średnim ogniu. Unikajcie mieszania. Gdy zobaczycie na powierzchni białą pianę, będzie to znak, że masło zaczęło się gotować. Ważne jest, by wyparowała z niego cała woda. Po wyłączeniu kuchenki zbierzcie pianę za pomocą dużej łyżki lub szumówki. Gotowe masło klarowane powinno mieć złocistą barwę.

Maślane inspiracje – co zrobić z domowego masła?

Własnoręcznie zrobione w domu masło fantastycznie smakuje na kromce świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa. Wykorzystacie je także do bardziej złożonych potraw, chociażby efektownych pomidorków faszerowanych warzywami z patelni. Miłośnicy tradycyjnych specjałów będą zajadać się kapustą kiszoną z grzybami duszoną na maśle – palce lizać! Szukacie pomysłu na danie główne? Sięgnijcie po stek z masłem, który zachwyca soczystością i zachęca do tego, by samodzielnie zrobić masło w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco pokombinować ze smakiem samego masła. Kapitalna cukinia z masłem bazyliowym stanie się Waszą ulubioną letnią przekąską. Kolejny wakacyjny przysmak w postaci szparagów gotowanych na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym utwierdzi Was w przekonaniu, że warto zabrać się za samodzielną produkcję masła. Czas na odrobinę elegancji, którą zapewnią krewetki w maśle czosnkowym. Przyrządzenie owoców morza może być naprawdę proste!