Krewetki na maśle - z czosnkiem, smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Krewetki w maśle czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

965 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2938 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki mrożone możesz zalać mlekiem i w ten sposób je rozmrażać.

9

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 10.08.2022

    Takie krewetki to klasyk u nas w domu. Mogłabym je jeść na okrągło. Jedyna zmiana, że zamiast natki dodaję kolendrę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 17.02.2022

    potrzebne są aż 4 główki czosnku czy 4 ząbki czosnku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Dub

    Krystyna Dub , 21.01.2021

    Czy mrożone krewetki rozmrozić ,czy smażyć zamrożone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 16.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wybański

    Andrzej Wybański , 21.10.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w maśle czosnkowymKrewetki w maśle czosnkowym

Z udziałem krewetek można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Mięso krewetek doskonale chłonie wszelkie marynaty oraz przyprawy. Delikatna konsystencja mięsa o subtelnym smaku świetnie wypada w towarzystwie wyrazistych dodatków i przypraw. Tym razem jednak skupimy się na krewetkach na maśle w wersji solo, które odpowiednio doprawione smakują obłędnie, a jednocześnie nie tracą swoistego charakteru. Prezentujemy przepis na krewetki na maśle z czosnkiem i papryką chili, czyli kontrastową kompozycję łagodnych owoców morza z odrobiną pikanterii. Sok z cytryny nadaje potrawie wyjątkowego wyrazu, a natka pietruszki wieńczy danie, tworząc harmonijną kombinację smaków.

Dla kogo?

Krewetki smażone na maśle to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza. Dodatek czosnku oraz chili sprawi, że danie przypadnie do gustu osobom, które preferują wyrazisty smak potraw. Przygotowanie pysznej przekąski z krewetkami w roli głównej nie jest skomplikowane i trwa zaledwie 15 minut. To zadanie, któremu sprosta nawet amator kulinarny.

Na jaką okazję?

Krewetki z masłem i czosnkiem sprawdzą się idealnie jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia, a także jako przekąska podczas romantycznej kolacji we dwoje. Danie możesz także zaserwować swoim znajomym jako alternatywę dla typowych przekąsek na stole. Krewetki na maśle z czosnkiem to szybki i łatwy sposób na przygotowanie pysznej oraz atrakcyjnie wyglądającej na talerzu potrawy.

Czy wiesz, że?

Zbyt długi proces smażenia krewetek, sprawi, że staną się one gumowate, suche i żylaste w smaku. Najlepiej zdjąć je z patelni bezpośrednio po tym, gdy nabiorą kolorów. A co zrobić ze skorupkami krewetek? Na ich bazie możesz przygotować aromatyczną zupę lub sos.

Dla urozmaicenia:

Przepis na krewetki z czosnkiem smażone na maśle możesz modyfikować wedle uznania, by osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Zwolennikom pikantnych dań polecamy wypróbować krewetki na ostro, a fanom orientalnych doznań smakowych sugerujemy smażone krewetki w delikatnym curry.