
Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krok 3
Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Krewetki mrożone możesz zalać mlekiem i w ten sposób je rozmrażać.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki w maśle czosnkowym
Z udziałem krewetek można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Mięso krewetek doskonale chłonie wszelkie marynaty oraz przyprawy. Delikatna konsystencja mięsa o subtelnym smaku świetnie wypada w towarzystwie wyrazistych dodatków i przypraw. Tym razem jednak skupimy się na krewetkach na maśle w wersji solo, które odpowiednio doprawione smakują obłędnie, a jednocześnie nie tracą swoistego charakteru. Prezentujemy przepis na krewetki na maśle z czosnkiem i papryką chili, czyli kontrastową kompozycję łagodnych owoców morza z odrobiną pikanterii. Sok z cytryny nadaje potrawie wyjątkowego wyrazu, a natka pietruszki wieńczy danie, tworząc harmonijną kombinację smaków.
Dla kogo?
Krewetki smażone na maśle to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza. Dodatek czosnku oraz chili sprawi, że danie przypadnie do gustu osobom, które preferują wyrazisty smak potraw. Przygotowanie pysznej przekąski z krewetkami w roli głównej nie jest skomplikowane i trwa zaledwie 15 minut. To zadanie, któremu sprosta nawet amator kulinarny.
Na jaką okazję?
Krewetki z masłem i czosnkiem sprawdzą się idealnie jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia, a także jako przekąska podczas romantycznej kolacji we dwoje. Danie możesz także zaserwować swoim znajomym jako alternatywę dla typowych przekąsek na stole. Krewetki na maśle z czosnkiem to szybki i łatwy sposób na przygotowanie pysznej oraz atrakcyjnie wyglądającej na talerzu potrawy.
Czy wiesz, że?
Zbyt długi proces smażenia krewetek, sprawi, że staną się one gumowate, suche i żylaste w smaku. Najlepiej zdjąć je z patelni bezpośrednio po tym, gdy nabiorą kolorów. A co zrobić ze skorupkami krewetek? Na ich bazie możesz przygotować aromatyczną zupę lub sos.
Dla urozmaicenia:
Przepis na krewetki z czosnkiem smażone na maśle możesz modyfikować wedle uznania, by osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Zwolennikom pikantnych dań polecamy wypróbować krewetki na ostro, a fanom orientalnych doznań smakowych sugerujemy smażone krewetki w delikatnym curry.