
Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krok 3
Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Krewetki mrożone możesz zalać mlekiem i w ten sposób je rozmrażać.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki w maśle czosnkowym
Z udziałem krewetek można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Mięso krewetek doskonale chłonie wszelkie marynaty oraz przyprawy. Delikatna konsystencja mięsa o subtelnym smaku świetnie wypada w towarzystwie wyrazistych dodatków i przypraw. Tym razem jednak skupimy się na krewetkach na maśle w wersji solo, które odpowiednio doprawione smakują obłędnie, a jednocześnie nie tracą swoistego charakteru. Prezentujemy przepis na krewetki na maśle z czosnkiem i papryką chili, czyli kontrastową kompozycję łagodnych owoców morza z odrobiną pikanterii. Sok z cytryny nadaje potrawie wyjątkowego wyrazu, a natka pietruszki wieńczy danie, tworząc harmonijną kombinację smaków.
Dla kogo?
Krewetki smażone na maśle to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza. Dodatek czosnku oraz chili sprawi, że danie przypadnie do gustu osobom, które preferują wyrazisty smak potraw. Przygotowanie pysznej przekąski z krewetkami w roli głównej nie jest skomplikowane i trwa zaledwie 15 minut. To zadanie, któremu sprosta nawet amator kulinarny.
Na jaką okazję?
Krewetki z masłem i czosnkiem sprawdzą się idealnie jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia, a także jako przekąska podczas romantycznej kolacji we dwoje. Danie możesz także zaserwować swoim znajomym jako alternatywę dla typowych przekąsek na stole. Krewetki na maśle z czosnkiem to szybki i łatwy sposób na przygotowanie pysznej oraz atrakcyjnie wyglądającej na talerzu potrawy.
Czy wiesz, że?
Zbyt długi proces smażenia krewetek, sprawi, że staną się one gumowate, suche i żylaste w smaku. Najlepiej zdjąć je z patelni bezpośrednio po tym, gdy nabiorą kolorów. A co zrobić ze skorupkami krewetek? Na ich bazie możesz przygotować aromatyczną zupę lub sos.
Dla urozmaicenia:
Przepis na krewetki z czosnkiem smażone na maśle możesz modyfikować wedle uznania, by osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Zwolennikom pikantnych dań polecamy wypróbować krewetki na ostro, a fanom orientalnych doznań smakowych sugerujemy smażone krewetki w delikatnym curry.