Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

809

1813 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i ostrą papryką.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 5

Krok 6

Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Elwira  Tomczak

    Elwira Tomczak

    Zawsze do zzapiekanek daję lekko niedogotowane ziemniaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Grodzicka

    Karolina Grodzicka

    Przepis jest tylko przepisem i wiadomo nie od dziś że trzeba wziąć na to poprawkę oraz uwzględnić warunki do przygotowania potrawy. Wystarczy odrobina wyobraźni i miłości, a napewno wyjdzie pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jaźwińska

    Elżbieta Jaźwińska

    A nam smakowało..ziemniaki wystarczy cienko pokroić i w piekarniku dochodzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Mazurek

    Jan Mazurek

    Jak zwykle przepisy pisze jakiś tłumok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowak

    Agnieszka Nowak

    Smaczne ... ale ziemniaki muszą być ugotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ancutko

    Katarzyna Ancutko

    Przepis do bani!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Dywie

    Renia Dywie

    ziemniaki w tym przepisie powinny byc prawie ugotowane i wowczas pokrojone i wtedy wystarczy tylko zapiec zeby ser sie zrumienil-robilam tak i jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Dutka

    Tadeusz Dutka

    Ziemniaki gotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cieśla

    Beata Cieśla

    U mnie tez cos nie wyszło.Robilam wszystko tak jak w przepisie ,zupa mi sie zrobila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kami Aaaaaaa

    Kami Aaaaaaa

    a mi nie wyszło :( całość podeszła wodą strasznie! sos się zważył wyglądał jak jajecznica! a po wyznaczonym czasie pieczenia (zachowana temperatura z przepisu) ziemniaki były letnie i niedopieczone... jak dla mnie beznadziejny przepis i niedokładny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mobi Majk

    Mobi Majk

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Palas

    Marcin Palas

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Palas

    Marcin Palas

    Wyszło bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko

    super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko

    super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasąZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza się m.in. dlatego, że jej podstawową wersję zawsze można urozmaicić o dodatkowe składniki. Wykorzystaj do potrawy swoją ulubioną kiełbasę lub sięgnij po popularną zwyczajną lub wiejską. Jeśli lubisz charakterystyczny, dymny posmak to wybierz wędzoną. Bez względu na to, jaką preferujesz, podsmaż ją na margarynie z ewentualnym dodatkiem cebuli i czosnku. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą nie obejdzie się bez sosu serowego, który zapewni jej spójną konsystencję. Jego postawą powinien być bulion warzywny, zaprawiony kwaśną śmietaną. Dopraw go według gustu, wykorzystując do tego suszone zioła (oregano, rozmaryn, tymianek), pieprz i szczyptę papryki (ostrej lub słodkiej). Sos połącz z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki. Staną się one miękkie i przejdą aromatem oraz smakiem zalewy. Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą po wierzchu posyp startym żółtym serem. Podawaj ją na gorąco z plastrami świeżych pomidorów. Co sądzisz o naszym przepisie?