Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1109

2155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7679 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (przyprawą włoską Knorr, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i przyprawą płatki chili Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - Krok 6
23

Opinie o przepisie

  • Ewelina

    Ewelina , 26.05.2022

    Ziemniaki nie podgotowane są ok, ale ja dodałam jeszcze paprykę, cukinie, pieczarki a kiełbase w talarki, po to aby było mniej sosu śmietanowego bo inaczej faktycznie wyjdzie woda. Nie daje pergaminu i też jest super potrzymać 10 minut dłużej i ziemniaki dochodzą elegancko. Smacznego i pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wika

    Wika , 05.02.2022

    Danie wyśmienite. Ugotowane ziemniaki zostały mi z obiadu, a do przepisu nie dawałam gałki muszkatałowej, ale i tak smakowało całej rodzince. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elle

    elle , 08.06.2021

    Papier do formy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina Pietruczuk

    Paulina Pietruczuk , 05.04.2020

    Bardzo smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira  Tomczak

    Elwira Tomczak , 16.09.2018

    Zawsze do zzapiekanek daję lekko niedogotowane ziemniaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Grodzicka

    Karolina Grodzicka , 19.08.2018

    Przepis jest tylko przepisem i wiadomo nie od dziś że trzeba wziąć na to poprawkę oraz uwzględnić warunki do przygotowania potrawy. Wystarczy odrobina wyobraźni i miłości, a napewno wyjdzie pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jaźwińska

    Elżbieta Jaźwińska , 28.01.2018

    A nam smakowało..ziemniaki wystarczy cienko pokroić i w piekarniku dochodzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Mazurek

    Jan Mazurek , 31.10.2017

    Jak zwykle przepisy pisze jakiś tłumok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowak

    Agnieszka Nowak , 28.10.2017

    Smaczne ... ale ziemniaki muszą być ugotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Ancutko

    Katarzyna Ancutko , 27.10.2017

    Przepis do bani!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Dywie

    Renia Dywie , 26.10.2017

    ziemniaki w tym przepisie powinny byc prawie ugotowane i wowczas pokrojone i wtedy wystarczy tylko zapiec zeby ser sie zrumienil-robilam tak i jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Dutka

    Tadeusz Dutka , 17.10.2017

    Ziemniaki gotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cieśla

    Beata Cieśla , 05.10.2017

    U mnie tez cos nie wyszło.Robilam wszystko tak jak w przepisie ,zupa mi sie zrobila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kami Aaaaaaa

    Kami Aaaaaaa , 09.05.2017

    a mi nie wyszło :( całość podeszła wodą strasznie! sos się zważył wyglądał jak jajecznica! a po wyznaczonym czasie pieczenia (zachowana temperatura z przepisu) ziemniaki były letnie i niedopieczone... jak dla mnie beznadziejny przepis i niedokładny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mobi Majk

    Mobi Majk , 16.12.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Palas

    Marcin Palas , 16.12.2016

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 16.12.2016

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Palas

    Marcin Palas , 16.12.2016

    Wyszło bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko , 16.12.2016

    super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko , 16.12.2016

    super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEOZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza się m.in. dlatego, że jej podstawową wersję zawsze można urozmaicić o dodatkowe składniki. Masz w lodówce resztę niewykorzystanej wędliny? A może z kuchennego blatu zerkają na ciebie warzywa, na które do tej pory brakowało pomysłu? Masz ochotę na coś pysznego, więc postanowione: dziś na stole królować będzie zapiekanka ziemniaczana! Ziemniaki i kiełbasa to jej podstawa.

Dla kogo? Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą sprawdzi się w sam raz dla miłośników prostych, mięsnych i treściwych dań. Wykorzystaj do potrawy swoją ulubioną kiełbasę lub sięgnij po popularną zwyczajną, lub wiejską. Jeśli lubisz charakterystyczny, dymny posmak to wybierz do zapiekanki ziemniaczanej kiełbasę wędzoną. Bez względu na to, jaką preferujesz, podsmaż ją z ewentualnym dodatkiem cebuli i czosnku. Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Na jaką okazję? Oto danie, które kapitalnie sprawdzi się jako element jesiennego oraz zimowego menu. Wyobraź sobie, że wracasz w chłodne, deszczowe popołudnie do domu i tylko godzina dzieli cię od wyśmienitej uczty w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Spokojnie, przygotowanie produktów nie wymaga dużych nakładów energii. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, podczas którego możesz się zrelaksować.

Czy wiesz, że? Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy nie obejdzie się bez sosu serowego, który zapewni jej spójną konsystencję. Jego postawą powinien być bulion warzywny, zaprawiony kwaśną śmietaną. Dopraw go według gustu, wykorzystując do tego suszone zioła (oregano, rozmaryn, tymianek), pieprz i szczyptę papryki (ostrej lub słodkiej). Sos połącz z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki. Staną się one miękkie i przejdą aromatem oraz smakiem zalewy, dzięki czemu zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą posmakuje każdemu.

Dla urozmaicenia: Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą po wierzchu posyp startym żółtym serem. W roli mięsnego wkładu możesz użyć również boczku. Potrawę podawaj na gorąco z plastrami świeżych pomidorów.