Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
łatwe
19571 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (przyprawą włoską Knorr, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania.

Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i przyprawą płatki chili Knorr.

Krok 3
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Krok 4
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.

Krok 5
Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.

Krok 6
Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza się m.in. dlatego, że jej podstawową wersję zawsze można urozmaicić o dodatkowe składniki. Masz w lodówce resztę niewykorzystanej wędliny? A może z kuchennego blatu zerkają na ciebie warzywa, na które do tej pory brakowało pomysłu? Masz ochotę na coś pysznego, więc postanowione: dziś na stole królować będzie zapiekanka ziemniaczana! Ziemniaki i kiełbasa to jej podstawa.
Dla kogo? Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą sprawdzi się w sam raz dla miłośników prostych, mięsnych i treściwych dań. Wykorzystaj do potrawy swoją ulubioną kiełbasę lub sięgnij po popularną zwyczajną, lub wiejską. Jeśli lubisz charakterystyczny, dymny posmak to wybierz do zapiekanki ziemniaczanej kiełbasę wędzoną. Bez względu na to, jaką preferujesz, podsmaż ją z ewentualnym dodatkiem cebuli i czosnku. Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Na jaką okazję? Oto danie, które kapitalnie sprawdzi się jako element jesiennego oraz zimowego menu. Wyobraź sobie, że wracasz w chłodne, deszczowe popołudnie do domu i tylko godzina dzieli cię od wyśmienitej uczty w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Spokojnie, przygotowanie produktów nie wymaga dużych nakładów energii. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, podczas którego możesz się zrelaksować.
Czy wiesz, że? Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy nie obejdzie się bez sosu serowego, który zapewni jej spójną konsystencję. Jego postawą powinien być bulion warzywny, zaprawiony kwaśną śmietaną. Dopraw go według gustu, wykorzystując do tego suszone zioła (oregano, rozmaryn, tymianek), pieprz i szczyptę papryki (ostrej lub słodkiej). Sos połącz z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki. Staną się one miękkie i przejdą aromatem oraz smakiem zalewy, dzięki czemu zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą posmakuje każdemu.
Dla urozmaicenia: Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą po wierzchu posyp startym żółtym serem. W roli mięsnego wkładu możesz użyć również boczku. Potrawę podawaj na gorąco z plastrami świeżych pomidorów.