Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
łatwe
19913 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos do zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą – śmietanę wymieszaj z przyprawami (przyprawą włoską Knorr, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą wg uznania.

Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiana, dopraw słodką papryką i przyprawą płatki chili z wędzoną papryką Knorr.

Krok 3
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Krok 4
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.

Krok 5
Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Wyrównaj wierzch.

Krok 6
Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekanki z kiełbasą i ziemniakami możesz zwiększyć temperaturę do 200°C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza się m.in. dlatego, że jej podstawową wersję zawsze można urozmaicić o dodatkowe składniki. Masz w lodówce resztę niewykorzystanej wędliny? A może z kuchennego blatu zerkają na ciebie warzywa, na które do tej pory brakowało pomysłu? Masz ochotę na coś pysznego, więc postanowione: dziś na stole królować będzie zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą! Ziemniaki i kiełbasa to jej podstawa, dodaj ulubione warzywa lub sery, aby stała się jeszcze pyszniejsza.
Dla kogo?
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą sprawdzi się w sam raz dla miłośników prostych, mięsnych i treściwych dań. Wykorzystaj do potrawy swoją ulubioną kiełbasę lub sięgnij po popularną zwyczajną, lub wiejską. Jeśli lubisz charakterystyczny, dymny posmak to wybierz do zapiekanki ziemniaczanej kiełbasę wędzoną. Bez względu na to, jaką preferujesz, podsmaż ją z ewentualnym dodatkiem cebuli i czosnku. Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Na jaką okazję?
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą to danie, które kapitalnie sprawdzi się jako element jesiennego oraz zimowego menu. Wyobraź sobie, że wracasz w chłodne, deszczowe popołudnie do domu i tylko godzina dzieli cię od wyśmienitej uczty w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Spokojnie, przygotowanie produktów nie wymaga dużych nakładów energii. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, podczas którego możesz się zrelaksować.
Czy wiesz, że?
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy nie obejdzie się bez sosu serowego, który zapewni jej spójną konsystencję. Jego postawą powinien być bulion warzywny, zaprawiony kwaśną śmietaną. Dopraw go według gustu, wykorzystując do tego suszone zioła (oregano, rozmaryn, tymianek), pieprz i szczyptę papryki (ostrej lub słodkiej). Sos połącz z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki. Staną się one miękkie i przejdą aromatem oraz smakiem zalewy, dzięki czemu zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą posmakuje każdemu.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą po wierzchu posyp startym żółtym serem. W roli mięsnego wkładu możesz użyć również boczku. Potrawę podawaj na gorąco z plastrami świeżych pomidorów. Wierzch zapiekanki z kiełbasą i ziemniakami możesz także posypać świeżą pietruszką lub kolendrą.