Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem
łatwe
453 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
150 gramów
0.25 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty i dopraw do smaku.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pora oraz łososia, dodaj ziemniaki oraz pieprz. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne. Sos gotuj 5 minut.
Krok 3
Połowę białego sosu wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Następnie przygotowany ziemniaczany farsz z łososiem wyłóż na sos.
Krok 4
Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem śmietanowym i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne, a Twoja zapiekanka nabierze nieco ostrzejszego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej