Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem
łatwe
509 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
150 gramów
0.25 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty i dopraw do smaku.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pora oraz łososia, dodaj ziemniaki oraz pieprz. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne. Sos gotuj 5 minut.

Krok 3
Połowę białego sosu wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Następnie przygotowany ziemniaczany farsz z łososiem wyłóż na sos.

Krok 4
Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem śmietanowym i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne, a Twoja zapiekanka nabierze nieco ostrzejszego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem
Połączenie zapiekanki ziemniaczanej z wędzoną rybą jest dla Ciebie nowością? Spróbuj tego smaku, a już na stałe dołączy do Twojego menu. Zapiekanka z łososiem wędzonym i ziemniakami sprawdzi się doskonale na obiad lub kolację dla całej rodziny. Dzięki naszej recepturze przygotujesz cztery porcje, które błyskawicznie znikną z talerzy. Spróbujesz? Gwarantujemy, że efekty Cię zachwycą.
Dla kogo?
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i porem to strzał w dziesiątkę dla osób, które lubią ryby i warzywa. Połączenie tych składników jest dość nietuzinkowe, ale jakie smaczne! Zapiekanka sprawdzi się również dla osób szukających odmiany w kuchni. Czujesz, że w Twoim menu wieje nudą? Z tym pysznym daniem urozmaicisz codzienny jadłospis. Przyznaj, że to same plusy!
Na jaką okazję?
Nie potrzebujesz specjalnego wydarzenia, by zapiekanka ziemniaczana z łososiem wędzonym pojawiła się na Twoim talerzu. Przygotuj to danie na obiad w tygodniu i ciesz się doskonałym smakiem. A może czeka Cię wizyta gości? Poświęć godzinę na zrobienie smacznej zapiekanki i zaserwuj ją dla swoich przyjaciół lub rodziny. Wszyscy będą zadowoleni, a może nawet zapytają Cię o przepis!
Czy wiesz, że?
Ziemniaki zostały odkryte w 1536 roku przez Hiszpanów. Dokonali tego podczas podboju Peru i przywieźli je do Europy. Od tego czasu cieszymy się smakiem ziemniaków i doskonałymi daniami, które możemy z nich przygotować.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z łososiem, porem i ziemniakami to wyjątkowo dobre danie. Możesz je urozmaicić za pomocą dodatkowych składników. Posyp wierzch zapiekanki listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Twoje danie zmieni swoje oblicze, a efekty z pewnością będą bardzo smaczne. Możesz również zadbać o aspekt wizualny naczynia, w którym przygotujesz zapiekankę z łososiem, porem i ziemniakami. Smacznego!