Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem
łatwe
392 osoby zapisały
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
150 gramów
0.25 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty i dopraw do smaku.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pora oraz łososia, dodaj ziemniaki oraz pieprz. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne. Sos gotuj 5 minut.
Krok 3
Połowę białego sosu wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Następnie przygotowany ziemniaczany farsz z łososiem wyłóż na sos.
Krok 4
Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem śmietanowym i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne, a Twoja zapiekanka nabierze nieco ostrzejszego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej