Zapiekanka z łososiem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Złocista zapiekanka z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżka

5 sztuk

8 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo, a następnie pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę oraz przyprawę Knorr i pieprz. Całość zmiksuj.

Krok 3

Do dużej miski przełóż pokrojone ziemniaki, łososia, cebulę i ser. Całość zalej przygotowaną masą i wymieszaj.

Krok 4

Zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 45 minut w temperaturze 175 st. C. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złocista zapiekanka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej