Angielska zapiekanka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Angielska zapiekanka warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 opakowanie

1 pęczek

400 gramów

30 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę na gładką masę. Dołóż masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw pieprzem.

Angielska zapiekanka warzywna - Krok 1

Krok 2

Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w kostkę 1x1 cm.

Angielska zapiekanka warzywna - Krok 2

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Następnie dodaj wodę oraz Fix Knorr. Całość gotuj 15 min aż warzywa będą miękkie.

Angielska zapiekanka warzywna - Krok 3

Krok 4

Gotowy gulasz wyłóż do małych naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości. Następnie na każde nałóż warstwę piure ziemniaczanego.

Angielska zapiekanka warzywna - Krok 4

Krok 5

Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Udekoruj natką pietruszki.

Angielska zapiekanka warzywna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Angielska zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Angielska zapiekanka warzywnaAngielska zapiekanka warzywna

Gdy mowa o angielskich kulinariach zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi… tradycyjna popołudniowa herbatka. Ewentualnie ryba z frytkami. Tymczasem ojczyzna Szekspira może zaskoczyć niejednego, nawet najbardziej otwartego szefa kuchni. Zapraszamy do degustacji prostej, ale bardzo efektownej angielskiej zapiekanki warzywnej.

Dla kogo?

W pieczeniu ciast doszliście już do mistrzowskiego poziomu? Przyszła zatem pora na wykorzystanie piekarnika również do przyrządzenia wytrawnych frykasów takich jak warzywna zapiekanka. W końcu gotowanie to ciągle odkrywanie nowych receptur.

Na jaką okazję?

Warzywna zapiekanka nadaje się do podania podczas proszonego obiadu lub kolacji. Wszystko za sprawą jej nienagannej prezencji. Goście będą zachwyceni, widząc przed sobą niewielkie naczynia z aromatyczną zawartością w postaci zapiekanych warzyw wyjęte prosto z pieca.

Czy wiesz, że?

Popularnym irlandzkim daniem jest zapiekanka pasterska, w której składzie znajdziecie nie tylko warzywa, ale też jagnięcinę.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy sera wierzch angielskiej zapiekanki warzywnej mogą posypać pełnym smaku cheddarem.