
Składniki
500 gramów
30 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 opakowanie
1 pęczek
400 gramów
30 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę na gładką masę. Dołóż masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw pieprzem.

Krok 2
Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w kostkę 1x1 cm.

Krok 3
W rondlu rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Następnie dodaj wodę oraz Fix Knorr. Całość gotuj 15 min aż warzywa będą miękkie.

Krok 4
Gotowy gulasz wyłóż do małych naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości. Następnie na każde nałóż warstwę piure ziemniaczanego.

Krok 5
Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Udekoruj natką pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Angielska zapiekanka warzywna
Gdy mowa o angielskich kulinariach zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi… tradycyjna popołudniowa herbatka. Ewentualnie ryba z frytkami. Tymczasem ojczyzna Szekspira może zaskoczyć niejednego, nawet najbardziej otwartego szefa kuchni. Zapraszamy do degustacji prostej, ale bardzo efektownej angielskiej zapiekanki warzywnej.
Dla kogo?
W pieczeniu ciast doszliście już do mistrzowskiego poziomu? Przyszła zatem pora na wykorzystanie piekarnika również do przyrządzenia wytrawnych frykasów takich jak warzywna zapiekanka. W końcu gotowanie to ciągle odkrywanie nowych receptur.
Na jaką okazję?
Warzywna zapiekanka nadaje się do podania podczas proszonego obiadu lub kolacji. Wszystko za sprawą jej nienagannej prezencji. Goście będą zachwyceni, widząc przed sobą niewielkie naczynia z aromatyczną zawartością w postaci zapiekanych warzyw wyjęte prosto z pieca.
Czy wiesz, że?
Popularnym irlandzkim daniem jest zapiekanka pasterska, w której składzie znajdziecie nie tylko warzywa, ale też jagnięcinę.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy sera wierzch angielskiej zapiekanki warzywnej mogą posypać pełnym smaku cheddarem.