
Składniki
500 gramów
30 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 opakowanie
1 pęczek
400 gramów
30 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę na gładką masę. Dołóż masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw pieprzem.

Krok 2
Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w kostkę 1x1 cm.

Krok 3
W rondlu rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Następnie dodaj wodę oraz Fix Knorr. Całość gotuj 15 min aż warzywa będą miękkie.

Krok 4
Gotowy gulasz wyłóż do małych naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości. Następnie na każde nałóż warstwę piure ziemniaczanego.

Krok 5
Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Udekoruj natką pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Angielska zapiekanka warzywna
Gdy mowa o angielskich kulinariach zazwyczaj w pierwszej kolejności na myśl przychodzi… tradycyjna popołudniowa herbatka. Ewentualnie ryba z frytkami. Tymczasem ojczyzna Szekspira może zaskoczyć niejednego, nawet najbardziej otwartego szefa kuchni. Zapraszamy do degustacji prostej, ale bardzo efektownej angielskiej zapiekanki warzywnej.
Dla kogo?
W pieczeniu ciast doszliście już do mistrzowskiego poziomu? Przyszła zatem pora na wykorzystanie piekarnika również do przyrządzenia wytrawnych frykasów takich jak warzywna zapiekanka. W końcu gotowanie to ciągle odkrywanie nowych receptur.
Na jaką okazję?
Warzywna zapiekanka nadaje się do podania podczas proszonego obiadu lub kolacji. Wszystko za sprawą jej nienagannej prezencji. Goście będą zachwyceni, widząc przed sobą niewielkie naczynia z aromatyczną zawartością w postaci zapiekanych warzyw wyjęte prosto z pieca.
Czy wiesz, że?
Popularnym irlandzkim daniem jest zapiekanka pasterska, w której składzie znajdziecie nie tylko warzywa, ale też jagnięcinę.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy sera wierzch angielskiej zapiekanki warzywnej mogą posypać pełnym smaku cheddarem.


































