
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
40 gramów
100 gramów
2 opakowania
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyj, pokrój w 1 cm plastry, rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 5 min. w 180 st. C.

Krok 2
Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Krok 3
W momencie jak cebula będzie szklista dodaj pomidory pelatTi, fix spaghetti oraz wodę. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 10 min.

Krok 4
W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę bakłażana, następnie posyp odrobiną bułki tartej i parmezanu i 1/3 sosu pomidorowego. Czynność powtórz jeszcze dwa razy.

Krok 5
Tak przygotowaną zapiekankę piecz ok. 25 min. w 180 st. C.


Dobra rada:
Jeśli masz bazylie lub inne świeże zioła możesz użyć ich do dekoracji.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zapiekanka z bakłażana
Kuchnia włoska to nie tylko słynne spaghetti i pizza. Zgłębiać jej tajniki powinny wszystkie osoby, które cenią proste dania w niebanalnych odsłonach. Do tej pory bakłażan rzadko gościł w Waszym menu? Podajcie go na gorąco z dodatkiem aromatycznych ziół w postaci przepisu na włoską zapiekankę z bakłażana, a szybko stanie się jednym z Waszych ulubionych warzywnych składników.
Dla kogo?
Zapiekanka z bakłażana to znakomity sposób na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu solidną porcję warzyw. Właściwie dobrane dodatki sprawią, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mieć powodów do narzekania, próbując zapiekanego bakłażana.
Na jaką okazję?
Co powiecie na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu? Z włoską zapiekanką z bakłażana jego organizacja będzie wyjątkowo prosta.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bakłażana jest oberżyna. Choć zazwyczaj rozpoznaje się go na podstawie fioletowej, błyszczącej skórki, istnieją odmiany o zielonej, pomarańczowej i białej barwie.
Dla urozmaicenia:
Oprócz parmezanu, do warzywnej zapiekanki z bakłażanem będzie pasować również mozzarella.