Zapiekanka z bakłażana - włoska z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

100 gramów

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyj, pokrój w 1 cm plastry, rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 5 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 2

Krok 3

W momencie jak cebula będzie szklista dodaj pomidory pelatTi, fix spaghetti oraz wodę. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 10 min.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę bakłażana, następnie posyp odrobiną bułki tartej i parmezanu i 1/3 sosu pomidorowego. Czynność powtórz jeszcze dwa razy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę piecz ok. 25 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz bazylie lub inne świeże zioła możesz użyć ich do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zapiekanka z bakłażanaWłoska zapiekanka z bakłażana

Kuchnia włoska to nie tylko słynne spaghetti i pizza. Zgłębiać jej tajniki powinny wszystkie osoby, które cenią proste dania w niebanalnych odsłonach. Do tej pory bakłażan rzadko gościł w Waszym menu? Podajcie go na gorąco z dodatkiem aromatycznych ziół w postaci przepisu na włoską zapiekankę z bakłażana, a szybko stanie się jednym z Waszych ulubionych warzywnych składników.

Dla kogo?

Zapiekanka z bakłażana to znakomity sposób na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu solidną porcję warzyw. Właściwie dobrane dodatki sprawią, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mieć powodów do narzekania, próbując zapiekanego bakłażana.

Na jaką okazję?

Co powiecie na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu? Z włoską zapiekanką z bakłażana jego organizacja będzie wyjątkowo prosta.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bakłażana jest oberżyna. Choć zazwyczaj rozpoznaje się go na podstawie fioletowej, błyszczącej skórki, istnieją odmiany o zielonej, pomarańczowej i białej barwie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz parmezanu, do warzywnej zapiekanki z bakłażanem będzie pasować również mozzarella.