
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
40 gramów
100 gramów
2 opakowania
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyj, pokrój w 1 cm plastry, rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 5 min. w 180 st. C.

Krok 2
Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Krok 3
W momencie jak cebula będzie szklista dodaj pomidory pelatTi, fix spaghetti oraz wodę. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 10 min.

Krok 4
W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę bakłażana, następnie posyp odrobiną bułki tartej i parmezanu i 1/3 sosu pomidorowego. Czynność powtórz jeszcze dwa razy.

Krok 5
Tak przygotowaną zapiekankę piecz ok. 25 min. w 180 st. C.


Dobra rada:
Jeśli masz bazylie lub inne świeże zioła możesz użyć ich do dekoracji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zapiekanka z bakłażana
Kuchnia włoska to nie tylko słynne spaghetti i pizza. Zgłębiać jej tajniki powinny wszystkie osoby, które cenią proste dania w niebanalnych odsłonach. Do tej pory bakłażan rzadko gościł w Waszym menu? Podajcie go na gorąco z dodatkiem aromatycznych ziół w postaci przepisu na włoską zapiekankę z bakłażana, a szybko stanie się jednym z Waszych ulubionych warzywnych składników.
Dla kogo?
Zapiekanka z bakłażana to znakomity sposób na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu solidną porcję warzyw. Właściwie dobrane dodatki sprawią, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mieć powodów do narzekania, próbując zapiekanego bakłażana.
Na jaką okazję?
Co powiecie na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu? Z włoską zapiekanką z bakłażana jego organizacja będzie wyjątkowo prosta.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bakłażana jest oberżyna. Choć zazwyczaj rozpoznaje się go na podstawie fioletowej, błyszczącej skórki, istnieją odmiany o zielonej, pomarańczowej i białej barwie.
Dla urozmaicenia:
Oprócz parmezanu, do warzywnej zapiekanki z bakłażanem będzie pasować również mozzarella.


































