Zapiekanka z bakłażana - włoska z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

100 gramów

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyj, pokrój w 1 cm plastry, rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 5 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 2

Krok 3

W momencie jak cebula będzie szklista dodaj pomidory pelatTi, fix spaghetti oraz wodę. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 10 min.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę bakłażana, następnie posyp odrobiną bułki tartej i parmezanu i 1/3 sosu pomidorowego. Czynność powtórz jeszcze dwa razy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę piecz ok. 25 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz bazylie lub inne świeże zioła możesz użyć ich do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zapiekanka z bakłażanaWłoska zapiekanka z bakłażana

Kuchnia włoska to nie tylko słynne spaghetti i pizza. Zgłębiać jej tajniki powinny wszystkie osoby, które cenią proste dania w niebanalnych odsłonach. Do tej pory bakłażan rzadko gościł w Waszym menu? Podajcie go na gorąco z dodatkiem aromatycznych ziół w postaci przepisu na włoską zapiekankę z bakłażana, a szybko stanie się jednym z Waszych ulubionych warzywnych składników.

Dla kogo?

Zapiekanka z bakłażana to znakomity sposób na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu solidną porcję warzyw. Właściwie dobrane dodatki sprawią, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mieć powodów do narzekania, próbując zapiekanego bakłażana.

Na jaką okazję?

Co powiecie na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu? Z włoską zapiekanką z bakłażana jego organizacja będzie wyjątkowo prosta.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bakłażana jest oberżyna. Choć zazwyczaj rozpoznaje się go na podstawie fioletowej, błyszczącej skórki, istnieją odmiany o zielonej, pomarańczowej i białej barwie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz parmezanu, do warzywnej zapiekanki z bakłażanem będzie pasować również mozzarella.