Zapiekanka z bakłażana - włoska z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

100 gramów

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyj, pokrój w 1 cm plastry, rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 5 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 2

Krok 3

W momencie jak cebula będzie szklista dodaj pomidory pelatTi, fix spaghetti oraz wodę. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 10 min.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę bakłażana, następnie posyp odrobiną bułki tartej i parmezanu i 1/3 sosu pomidorowego. Czynność powtórz jeszcze dwa razy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę piecz ok. 25 min. w 180 st. C.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz bazylie lub inne świeże zioła możesz użyć ich do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zapiekanka z bakłażanaWłoska zapiekanka z bakłażana

Kuchnia włoska to nie tylko słynne spaghetti i pizza. Zgłębiać jej tajniki powinny wszystkie osoby, które cenią proste dania w niebanalnych odsłonach. Do tej pory bakłażan rzadko gościł w Waszym menu? Podajcie go na gorąco z dodatkiem aromatycznych ziół w postaci przepisu na włoską zapiekankę z bakłażana, a szybko stanie się jednym z Waszych ulubionych warzywnych składników.

Dla kogo?

Zapiekanka z bakłażana to znakomity sposób na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu solidną porcję warzyw. Właściwie dobrane dodatki sprawią, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mieć powodów do narzekania, próbując zapiekanego bakłażana.

Na jaką okazję?

Co powiecie na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu? Z włoską zapiekanką z bakłażana jego organizacja będzie wyjątkowo prosta.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bakłażana jest oberżyna. Choć zazwyczaj rozpoznaje się go na podstawie fioletowej, błyszczącej skórki, istnieją odmiany o zielonej, pomarańczowej i białej barwie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz parmezanu, do warzywnej zapiekanki z bakłażanem będzie pasować również mozzarella.