Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 puszki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz bataty, pokrój je w 1 cm grubości plastry, posiekaj cebule i czosnek, szpinak rozmroź i odciśnij z wody, również mięso z tuńczyka odciśnij z soków. Zetrzyj ser gruyer na tarce.

Krok 2
Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową, musztardą, jajami oraz przyprawą pikantną Knorr.

Krok 3
Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebule i czosnek, dodaj orzeszki ziemne, smaż wszystko razem chwilę - po czym dodaj szpinak, jeśli uznasz to za konieczne dopraw go do smaku szczyptą soli. Szpinak odstaw na bok aby przestygł.

Krok 4
Do chłodnego już szpinaku dodaj ¼ części śmietany z jajkami i dokładnie wymieszaj, kolejną porcję śmietany połącz z tuńczykiem.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wyłóż pergaminem, na jego dnie ułóż warstwę batatów, zalej je kolejną częścią śmietany. Na bataty ułóż warstwę tuńczyka i szpinaku, całość przykryj pozostałymi batatami i zalej pozostałą śmietaną.

Krok 6
Wierzch zapiekanki obficie oprósz wymieszanymi serami. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 45 minut. 10 minut przed końcem usuń folie aby ser lekko się zapiekł.


Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory, a smak tuńczyka wzmocnić łyżką posiekanych kaparów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
Czas na nieco egzotyki w kuchni. Pierwszym krokiem w tym kierunku niech będzie przepis na pikantną zapiekankę z tuńczykiem i batatami. Jeśli do tej pory tuńczyk z puszki trafiał w waszym domu jedynie do sałatki lub był przysmakiem śniadaniowym, od dziś wykorzystacie go także do przygotowania pysznej kolacji na ciepło. Ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i wyrazistym serem gruyère tworzy doskonałe połączenie!
Dla kogo?
Zapiekanka z tuńczykiem i batatami jest doskonałym przepisem dla każdego zwolennika rybnych dań. Przypadnie również do gustu miłośnikom słodkich ziemniaków.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad i kolację. Zapiekanka z tuńczykiem będzie także idealnym uzupełnieniem menu imprezowego, nie zapomnijcie więc o niej, gdy organizujecie przyjęcie dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Tuńczyk jest rybą drapieżną, która ma umiejętność bardzo szybkiego pływania. Jest popularny w kuchniach całego świata z uwagi na delikatny smak mięsa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty rybny smak, do tuńczyka dodaj posiekane kapary.