Zapiekanka z batatami i z tuńczykiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 puszki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz bataty, pokrój je w 1 cm grubości plastry, posiekaj cebule i czosnek, szpinak rozmroź i odciśnij z wody, również mięso z tuńczyka odciśnij z soków. Zetrzyj ser gruyer na tarce.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 1

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową, musztardą, jajami oraz przyprawą pikantną Knorr.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebule i czosnek, dodaj orzeszki ziemne, smaż wszystko razem chwilę - po czym dodaj szpinak, jeśli uznasz to za konieczne dopraw go do smaku szczyptą soli. Szpinak odstaw na bok aby przestygł.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego już szpinaku dodaj ¼ części śmietany z jajkami i dokładnie wymieszaj, kolejną porcję śmietany połącz z tuńczykiem.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wyłóż pergaminem, na jego dnie ułóż warstwę batatów, zalej je kolejną częścią śmietany. Na bataty ułóż warstwę tuńczyka i szpinaku, całość przykryj pozostałymi batatami i zalej pozostałą śmietaną.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 5

Krok 6

Wierzch zapiekanki obficie oprósz wymieszanymi serami. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 45 minut. 10 minut przed końcem usuń folie aby ser lekko się zapiekł.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory, a smak tuńczyka wzmocnić łyżką posiekanych kaparów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatamiPikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami

Czas na nieco egzotyki w kuchni. Pierwszym krokiem w tym kierunku niech będzie przepis na pikantną zapiekankę z tuńczykiem i batatami. Jeśli do tej pory tuńczyk z puszki trafiał w waszym domu jedynie do sałatki lub był przysmakiem śniadaniowym, od dziś wykorzystacie go także do przygotowania pysznej kolacji na ciepło. Ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i wyrazistym serem gruyère tworzy doskonałe połączenie!

Dla kogo?

Zapiekanka z tuńczykiem i batatami jest doskonałym przepisem dla każdego zwolennika rybnych dań. Przypadnie również do gustu miłośnikom słodkich ziemniaków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad i kolację. Zapiekanka z tuńczykiem będzie także idealnym uzupełnieniem menu imprezowego, nie zapomnijcie więc o niej, gdy organizujecie przyjęcie dla znajomych.

Czy wiesz, że?

Tuńczyk jest rybą drapieżną, która ma umiejętność bardzo szybkiego pływania. Jest popularny w kuchniach całego świata z uwagi na delikatny smak mięsa.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty rybny smak, do tuńczyka dodaj posiekane kapary.