Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
łatwe
76 osób zapisało

Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 puszki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz bataty, pokrój je w 1 cm grubości plastry, posiekaj cebule i czosnek, szpinak rozmroź i odciśnij z wody, również mięso z tuńczyka odciśnij z soków. Zetrzyj ser gruyer na tarce.

Krok 2
Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową, musztardą, jajami oraz przyprawą pikantną Knorr.

Krok 3
Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebule i czosnek, dodaj orzeszki ziemne, smaż wszystko razem chwilę - po czym dodaj szpinak, jeśli uznasz to za konieczne dopraw go do smaku szczyptą soli. Szpinak odstaw na bok aby przestygł.

Krok 4
Do chłodnego już szpinaku dodaj ¼ części śmietany z jajkami i dokładnie wymieszaj, kolejną porcję śmietany połącz z tuńczykiem.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wyłóż pergaminem, na jego dnie ułóż warstwę batatów, zalej je kolejną częścią śmietany. Na bataty ułóż warstwę tuńczyka i szpinaku, całość przykryj pozostałymi batatami i zalej pozostałą śmietaną.

Krok 6
Wierzch zapiekanki obficie oprósz wymieszanymi serami. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 45 minut. 10 minut przed końcem usuń folie aby ser lekko się zapiekł.


Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory, a smak tuńczyka wzmocnić łyżką posiekanych kaparów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
Czas na nieco egzotyki w kuchni. Pierwszym krokiem w tym kierunku niech będzie przepis na pikantną zapiekankę z tuńczykiem i batatami. Jeśli do tej pory tuńczyk z puszki trafiał w waszym domu jedynie do sałatki lub był przysmakiem śniadaniowym, od dziś wykorzystacie go także do przygotowania pysznej kolacji na ciepło. Ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i wyrazistym serem gruyère tworzy doskonałe połączenie!
Dla kogo?
Zapiekanka z tuńczykiem i batatami jest doskonałym przepisem dla każdego zwolennika rybnych dań. Przypadnie również do gustu miłośnikom słodkich ziemniaków.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad i kolację. Zapiekanka z tuńczykiem będzie także idealnym uzupełnieniem menu imprezowego, nie zapomnijcie więc o niej, gdy organizujecie przyjęcie dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Tuńczyk jest rybą drapieżną, która ma umiejętność bardzo szybkiego pływania. Jest popularny w kuchniach całego świata z uwagi na delikatny smak mięsa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty rybny smak, do tuńczyka dodaj posiekane kapary.



































