Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 puszki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz bataty, pokrój je w 1 cm grubości plastry, posiekaj cebule i czosnek, szpinak rozmroź i odciśnij z wody, również mięso z tuńczyka odciśnij z soków. Zetrzyj ser gruyer na tarce.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 1

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową, musztardą, jajami oraz przyprawą pikantną Knorr.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebule i czosnek, dodaj orzeszki ziemne, smaż wszystko razem chwilę - po czym dodaj szpinak, jeśli uznasz to za konieczne dopraw go do smaku szczyptą soli. Szpinak odstaw na bok aby przestygł.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego już szpinaku dodaj ¼ części śmietany z jajkami i dokładnie wymieszaj, kolejną porcję śmietany połącz z tuńczykiem.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wyłóż pergaminem, na jego dnie ułóż warstwę batatów, zalej je kolejną częścią śmietany. Na bataty ułóż warstwę tuńczyka i szpinaku, całość przykryj pozostałymi batatami i zalej pozostałą śmietaną.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 5

Krok 6

Wierzch zapiekanki obficie oprósz wymieszanymi serami. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 45 minut. 10 minut przed końcem usuń folie aby ser lekko się zapiekł.

Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory, a smak tuńczyka wzmocnić łyżką posiekanych kaparów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatamiPikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami

Czas na nieco egzotyki w kuchni. Pierwszym krokiem w tym kierunku niech będzie przepis na pikantną zapiekankę z tuńczykiem i batatami. Jeśli do tej pory tuńczyk z puszki trafiał w waszym domu jedynie do sałatki lub był przysmakiem śniadaniowym, od dziś wykorzystacie go także do przygotowania pysznej kolacji na ciepło. Ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i wyrazistym serem gruyère tworzy doskonałe połączenie!

Dla kogo?

Zapiekanka z tuńczykiem i batatami jest doskonałym przepisem dla każdego zwolennika rybnych dań. Przypadnie również do gustu miłośnikom słodkich ziemniaków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad i kolację. Zapiekanka z tuńczykiem będzie także idealnym uzupełnieniem menu imprezowego, nie zapomnijcie więc o niej, gdy organizujecie przyjęcie dla znajomych.

Czy wiesz, że?

Tuńczyk jest rybą drapieżną, która ma umiejętność bardzo szybkiego pływania. Jest popularny w kuchniach całego świata z uwagi na delikatny smak mięsa.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty rybny smak, do tuńczyka dodaj posiekane kapary.