
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
4 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi umyj i osusz.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj drobno i wymieszaj razem z winem, oliwą, odrobiną wody, ziołami i przyprawami.
Krok 3
W tak przygotowanej zalewie marynuj pstrągi przez kilka godzin.
Krok 4
Ryby przełóż do brytfanki razem z pozostałą marynatą i zagotuj. Brytfankę przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piecz przez ok.20 minut
Krok 5
Ryby przełóż na ogrzany półmisek, a pozostały sos przetrzyj przez sitko i roztrzep razem z żółtkami.
Krok 6
Dopraw do smaku i lekko podgrzej, nie gotuj, aby jajka się nie ścięły.
Krok 7
Podawaj apetyczne pstrągi razem z przygotowanym winnym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























