
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
4 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi umyj i osusz.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj drobno i wymieszaj razem z winem, oliwą, odrobiną wody, ziołami i przyprawami.
Krok 3
W tak przygotowanej zalewie marynuj pstrągi przez kilka godzin.
Krok 4
Ryby przełóż do brytfanki razem z pozostałą marynatą i zagotuj. Brytfankę przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piecz przez ok.20 minut
Krok 5
Ryby przełóż na ogrzany półmisek, a pozostały sos przetrzyj przez sitko i roztrzep razem z żółtkami.
Krok 6
Dopraw do smaku i lekko podgrzej, nie gotuj, aby jajka się nie ścięły.
Krok 7
Podawaj apetyczne pstrągi razem z przygotowanym winnym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej