Kojarzony jest głównie z daniami chińskimi, lecz pomysły na jego przyrządzenie można znaleźć w innych rejonach Azji. Dla przykładu ryż smażony po tajsku smakuje równie wybornie. Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Ryż smażony – dla odmiany

W polskich kulinariach ryż najczęściej pojawia się w zupach lub jako uzupełnienie dań głównych. Porcja tego popularnego zboża umieszczona obok warzyw i kotleta nie dziwi już nikogo, traktowana jest często jako alternatywa dla ziemniaków. Ze sprawdzonym przepisem na ryż smażony możemy znacznie uatrakcyjnić jadłospis. Tak podane danie może być przyjemną i smaczną odmianą dla sałatek, dań obiadowych oraz kolacyjnych, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach.

Jak zrobić ryż smażony – podstawy

Zanim zabierzemy się za gotowanie, sprawdźmy kuchenne wyposażenie. Do przyrządzenia tego rodzaju potraw najlepiej nadaje się wok lub duża patelnia. W naczyniu umieścimy sporo składników, więc ważne jest, byśmy mogli wygodnie je mieszać – bez ryzyka, że część smakołyków wyląduje na kuchence, podłodze lub kuchennym fartuchu. Wiele osób zadaje sobie pytanie – jaki ryż wybrać? Wykorzystajmy ten, który akurat mamy pod ręką. Sprawdzi się najzwyklejsza biała odmiana. Dodając do potrawy kurkumę lub curry, nadamy ziarenkom apetyczną barwę. Ryż brązowy wyróżnia się bardziej intensywnym smakiem, więc efekt końcowy będzie jeszcze ciekawszy. W tajskich wariantach potrawy, znanych pod ogólną nazwą Khao Pad, poleca się ryż jaśminowy lub basmati.

Przygotowanie krok po kroku

Dlaczego warto skusić się na tego typu przepisy? Są nieskomplikowane, nie zajmują dużo czasu, a ryż pozostaje sypki, bez tworzenia kleistej papki. Do dzieła!

  1. W najprostszej opcji poleca się tylko przepłukać i odsączyć ryż. Kuchenne doświadczenie podpowiada jednak, że wcześniejsze ugotowanie ziaren skróci czas, który będą musiały spędzić na patelni.
  2. W woku lub na patelni należy rozgrzać oliwę, a po chwili dodać ryż.
  3. Następnym krokiem jest przyprawienie – w wersji odświętnej fantastycznie sprawdzi się szafran. Na co dzień warto używać kurkumy, imbiru, curry, słodkiej i ostrej papryki.
  4. Konieczne jest częste mieszanie składników, by ryż nie zbrązowiał i nie przypalił się.
  5. Jeśli wcześniej go nie ugotowaliśmy, konieczne będzie dodanie wody i duszenie potrawy pod przykryciem przez 15-20 minut.

Nie samym ryżem… czyli dodatki!

Kolorowy ryż smażony z warzywami przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. W potrawach tego typu mogą pojawiać się cebula, marchew, por, fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza. Co powiecie na szybki smażony ryż z jajkiem? Pamiętajmy o typowo azjatyckim dodatku, jakim jest sos sojowy. Marynowane wcześniej w przyprawach tofu wzbogaci smak całości. W smażonym ryżu z tofu i brokułami można wykorzystać również wędzoną odmianę. Miłośnicy mięsnych smaków nie powinni rezygnować z tego dania. Ryż smażony z kurczakiem też prezentuje się na talerzach zjawiskowo. Drób wystarczy przyprawić jak najprościej – solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Nie zaszkodzi eksperymentować z bardziej wyrazistymi dodatkami. Wytrawne smaki doskonale łączą się ze słodkimi, a smażony ryż z kurczakiem i morelami jest na to najlepszym dowodem. Dla urozmaicenia, kurczaka można wymienić na wieprzowinę lub owoce morza. Ryż smażony z krewetkami to połączenie prostoty i elegancji.