Szybki smażony ryż z jajkiem i sosem sojowym | Przepisy.pl pixel

Szybki smażony ryż z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

605 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę poszatkuj.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni lub woku podsmaż dymkę i dodaj przyprawę Knorr. Smaż jeszcze pół minuty.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajka i usmaż podobnie jak się smaży jajecznicę.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj ryż, sos sojowy i smaż aż ryż nabierze odpowiedniego koloru. Podawaj np. z prażonymi orzachami.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu możesz dodać również kurczaka lub krewetki. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dodaj sok z jednej limonki.

5

Opinie o przepisie

  • Carcia

    Carcia , 25.01.2022

    A może być inny ryż? Czy musi być basmati?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ania Żeleźniak

    Ania Żeleźniak , 25.12.2019

    co to jest dymka??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki smażony ryż z jajkiem Szybki smażony ryż z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem – brzmi banalnie? Faktycznie, może wydawać się przeciętnym daniem. Nic bardziej mylnego! Ryż zasmażany z jajkiem łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ryż smażony z jajkiem, a efekt jest powalający! To wszystko za sprawą koreańskiej przyprawy do grilla oraz sosu sojowego. Ryż basmati w takim towarzystwie smakuje wyśmienicie, ale to nie wszystko. Cebula dymka nadaje całości wyrazistego charakteru, a jajko sprawia, że konsystencja jest aksamitna. Ryż smażony z sosem sojowym to dawka orientu w Twoim domu, która sprawi, że poczujesz klimat kuchni azjatyckiej.

Dla kogo?

Ryż z jajkiem i sosem sojowym posmakuje miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Dla wielu osób potrawa może być pierwszym orientalnym doznaniem smakowym. Przepis jest nieskomplikowany – przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a do wykonania potrzeba tylko sześciu składników. Ryż smażony z jajkiem to znakomita opcja dla kulinarnych minimalistów.

Na jaką okazję?

Co przygotować na szybko po powrocie z pracy, gdy zmęczenie bierze górę, a głód nie odpuszcza? Ryż z sosem sojowym i jajkiem brzmi rewelacyjnie. Danie sprawdzi się jako codzienny obiad, który przyrządzisz w ekspresowym tempie. Ryż z jajkiem i sosem sojowym będzie również świetne jako lunch box do pracy lub na uczelnię. 

Czy wiesz, że?

Stir fry to technika często praktykowana w azjatyckiej kuchni, która polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia produktów przysmaża się w przeciągu kilku sekund, natomiast środek pozostaje miękki i soczysty. Ryż smażony z jajkiem stworzy smakowitą mieszankę ze smażoną wołowiną stir fry.

Dla urozmaicenia:

Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym może być gotową potrawą oraz daniem wyjściowym do stworzenia czegoś bardziej wymyślnego. Aromatyczna mieszanka daje możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Polecamy sprawdzić przepis na ryż smażony z krewetkami oraz smażony ryż po chińsku. Smacznego!