Szybki smażony ryż z jajkiem i sosem sojowym | Przepisy.pl pixel

Szybki smażony ryż z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

130

heart
841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę poszatkuj.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni lub woku podsmaż dymkę i dodaj przyprawę Knorr. Smaż jeszcze pół minuty.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajka i usmaż podobnie jak się smaży jajecznicę.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj ryż, sos sojowy i smaż aż ryż nabierze odpowiedniego koloru. Podawaj np. z prażonymi orzachami.

Szybki smażony ryż z jajkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu możesz dodać również kurczaka lub krewetki. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dodaj sok z jednej limonki.

8

Opinie o przepisie

  • Claver

    Claver , 20.09.2025

    Całkiem smaczne ale triche za slone, dodalam dla zbalansowania miodu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jekbe

    Jekbe , 01.12.2022

    Na patelnię dajemy ryż już ugotowany czy surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Carcia

    Carcia , 25.01.2022

    A może być inny ryż? Czy musi być basmati?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ania Żeleźniak

    Ania Żeleźniak , 25.12.2019

    co to jest dymka??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki smażony ryż z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki smażony ryż z jajkiem Szybki smażony ryż z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem – brzmi banalnie? Faktycznie, może wydawać się przeciętnym daniem. Nic bardziej mylnego! Ryż zasmażany z jajkiem łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ryż smażony z jajkiem, a efekt jest powalający! To wszystko za sprawą koreańskiej przyprawy do grilla oraz sosu sojowego. Ryż basmati w takim towarzystwie smakuje wyśmienicie, ale to nie wszystko. Cebula dymka nadaje całości wyrazistego charakteru, a jajko sprawia, że konsystencja jest aksamitna. Ryż smażony z sosem sojowym to dawka orientu w Twoim domu, która sprawi, że poczujesz klimat kuchni azjatyckiej.

Dla kogo?

Ryż z jajkiem i sosem sojowym posmakuje miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Dla wielu osób potrawa może być pierwszym orientalnym doznaniem smakowym. Przepis jest nieskomplikowany – przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a do wykonania potrzeba tylko sześciu składników. Ryż smażony z jajkiem to znakomita opcja dla kulinarnych minimalistów.

Na jaką okazję?

Co przygotować na szybko po powrocie z pracy, gdy zmęczenie bierze górę, a głód nie odpuszcza? Ryż z sosem sojowym i jajkiem brzmi rewelacyjnie. Danie sprawdzi się jako codzienny obiad, który przyrządzisz w ekspresowym tempie. Ryż z jajkiem i sosem sojowym będzie również świetne jako lunch box do pracy lub na uczelnię. 

Czy wiesz, że?

Stir fry to technika często praktykowana w azjatyckiej kuchni, która polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia produktów przysmaża się w przeciągu kilku sekund, natomiast środek pozostaje miękki i soczysty. Ryż smażony z jajkiem stworzy smakowitą mieszankę ze smażoną wołowiną stir fry.

Dla urozmaicenia:

Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym może być gotową potrawą oraz daniem wyjściowym do stworzenia czegoś bardziej wymyślnego. Aromatyczna mieszanka daje możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Polecamy sprawdzić przepis na ryż smażony z krewetkami oraz smażony ryż po chińsku. Smacznego!