
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę poszatkuj.

Krok 2
Na patelni lub woku podsmaż dymkę i dodaj przyprawę Knorr. Smaż jeszcze pół minuty.

Krok 3
Dodaj jajka i usmaż podobnie jak się smaży jajecznicę.

Krok 4
Teraz dodaj ryż, sos sojowy i smaż aż ryż nabierze odpowiedniego koloru. Podawaj np. z prażonymi orzachami.


Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać również kurczaka lub krewetki. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dodaj sok z jednej limonki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki smażony ryż z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem – brzmi banalnie? Faktycznie, może wydawać się przeciętnym daniem. Nic bardziej mylnego! Ryż zasmażany z jajkiem łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ryż smażony z jajkiem, a efekt jest powalający! To wszystko za sprawą koreańskiej przyprawy do grilla oraz sosu sojowego. Ryż basmati w takim towarzystwie smakuje wyśmienicie, ale to nie wszystko. Cebula dymka nadaje całości wyrazistego charakteru, a jajko sprawia, że konsystencja jest aksamitna. Ryż smażony z sosem sojowym to dawka orientu w Twoim domu, która sprawi, że poczujesz klimat kuchni azjatyckiej.
Dla kogo?
Ryż z jajkiem i sosem sojowym posmakuje miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Dla wielu osób potrawa może być pierwszym orientalnym doznaniem smakowym. Przepis jest nieskomplikowany – przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a do wykonania potrzeba tylko sześciu składników. Ryż smażony z jajkiem to znakomita opcja dla kulinarnych minimalistów.
Na jaką okazję?
Co przygotować na szybko po powrocie z pracy, gdy zmęczenie bierze górę, a głód nie odpuszcza? Ryż z sosem sojowym i jajkiem brzmi rewelacyjnie. Danie sprawdzi się jako codzienny obiad, który przyrządzisz w ekspresowym tempie. Ryż z jajkiem i sosem sojowym będzie również świetne jako lunch box do pracy lub na uczelnię.
Czy wiesz, że?
Stir fry to technika często praktykowana w azjatyckiej kuchni, która polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia produktów przysmaża się w przeciągu kilku sekund, natomiast środek pozostaje miękki i soczysty. Ryż smażony z jajkiem stworzy smakowitą mieszankę ze smażoną wołowiną stir fry.
Dla urozmaicenia:
Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym może być gotową potrawą oraz daniem wyjściowym do stworzenia czegoś bardziej wymyślnego. Aromatyczna mieszanka daje możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Polecamy sprawdzić przepis na ryż smażony z krewetkami oraz smażony ryż po chińsku. Smacznego!



































