Zupa z batatów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów i dyni

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

14 gramów

14 gramów

30 gramów

1 sztuka

3 gramy

225 gramów

225 gramów

1 szczypta

100 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Usmaż cebulę, dynię, bataty i paprykę na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż wszystko jeszcze razem około minutę.

Krok 3

Dodaj do garnka 1 ½ litra wody i rozkruszone kostki bulionowe. Gotuj zupę ok. 30 minut na średnim ogniu.

Krok 4

Po tym czasie odstaw garnek i rozdrobnij zupę przy użyciu blendera. Dodaj soczewicę i ciecierzycę. Podgrzewaj zupę przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z jogurtem i nasionami konopi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Katia S.

    Katia S. , 09.10.2020

    Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesień, szczególnie, że dodałam sporo płatków chilli. Soczewicę i ciecierzycę wcześniej namoczyłam i ugotowałam, a zamiast jogurtu użyłam śmietanki 30%. Super z grzankami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej