Zupa z batatów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów i dyni

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

14 gramów

14 gramów

30 gramów

1 sztuka

3 gramy

225 gramów

225 gramów

1 szczypta

100 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Usmaż cebulę, dynię, bataty i paprykę na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż wszystko jeszcze razem około minutę.

Krok 3

Dodaj do garnka 1 ½ litra wody i rozkruszone kostki bulionowe. Gotuj zupę ok. 30 minut na średnim ogniu.

Krok 4

Po tym czasie odstaw garnek i rozdrobnij zupę przy użyciu blendera. Dodaj soczewicę i ciecierzycę. Podgrzewaj zupę przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z jogurtem i nasionami konopi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.10.2020

    Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesień, szczególnie, że dodałam sporo płatków chilli. Soczewicę i ciecierzycę wcześniej namoczyłam i ugotowałam, a zamiast jogurtu użyłam śmietanki 30%. Super z grzankami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatów i dyniZupa z batatów i dyni

Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.