Zupa z batatów i dyni
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
139 osób zapisało

Składniki
600 gramów
600 gramów
100 gramów
100 gramów
14 gramów
14 gramów
30 gramów
1 sztuka
3 gramy
225 gramów
225 gramów
1 szczypta
100 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Usmaż cebulę, dynię, bataty i paprykę na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż wszystko jeszcze razem około minutę.
Krok 3
Dodaj do garnka 1 ½ litra wody i rozkruszone kostki bulionowe. Gotuj zupę ok. 30 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Po tym czasie odstaw garnek i rozdrobnij zupę przy użyciu blendera. Dodaj soczewicę i ciecierzycę. Podgrzewaj zupę przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z jogurtem i nasionami konopi.

Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej