Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
100 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak dokładnie umyj.
Krok 2
W garnku podsmaż cebulkę. Jak będzie szklista dodaj kalafiora i smaż kolejne 5 minut.
Krok 3
Wlej 500 ml gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok 15 minut.
Krok 4
Wlej mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj od razu z porwanymi listkami szpinaku na wierzchu.

Dobra rada:
Zupę skrop po wierzchu oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym
Nie możecie już doczekać się wakacji, a do urlopu daleko? Mamy na to sposób… Zróbcie sobie wolne od tradycyjnych dań lokalnej kuchni na rzecz bardziej egzotycznych frykasów – przygotujcie przepis na indyjską zupę kokosową z kalafiorem i szpinakiem. Kierunek: Indie!
Dla kogo?
Nie martwcie się, jeśli do tej pory nie mieliście okazji samodzielnie przyrządzać dań, pochodzących z tej części świata. Każdy kucharz od czegoś zaczynał. Zupa warzywna z napojem kokosowym to doskonały sposób na przełamanie pierwszych lodów.
Na jaką okazję?
Już sama nazwa brzmi na tyle finezyjnie, że możecie serwować ją w charakterze stylowej przystawki podczas przyjęcia. Nikt z zebranych nie musi wiedzieć, że przygotowanie kokosowej zupy jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 25 minut.
Czy wiesz, że?
Kuchnia Indii jest bardzo zróżnicowana. Mięsne dania pojawiają się na stołach przede wszystkim w północnej części kraju. Południe to z kolei kopalnia inspiracji dla wegetarianów.
Dla urozmaicenia:
Zupę kokosową z kalafiora i szpinakiem podawajcie z chlebkiem naan, czyli indyjską wariacją na temat podpłomyków.