Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
97 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak dokładnie umyj.
Krok 2
W garnku podsmaż cebulkę. Jak będzie szklista dodaj kalafiora i smaż kolejne 5 minut.
Krok 3
Wlej 500 ml gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok 15 minut.
Krok 4
Wlej mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj od razu z porwanymi listkami szpinaku na wierzchu.

Dobra rada:
Zupę skrop po wierzchu oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym
Nie możecie już doczekać się wakacji, a do urlopu daleko? Mamy na to sposób… Zróbcie sobie wolne od tradycyjnych dań lokalnej kuchni na rzecz bardziej egzotycznych frykasów – przygotujcie przepis na indyjską zupę kokosową z kalafiorem i szpinakiem. Kierunek: Indie!
Dla kogo?
Nie martwcie się, jeśli do tej pory nie mieliście okazji samodzielnie przyrządzać dań, pochodzących z tej części świata. Każdy kucharz od czegoś zaczynał. Zupa warzywna z napojem kokosowym to doskonały sposób na przełamanie pierwszych lodów.
Na jaką okazję?
Już sama nazwa brzmi na tyle finezyjnie, że możecie serwować ją w charakterze stylowej przystawki podczas przyjęcia. Nikt z zebranych nie musi wiedzieć, że przygotowanie kokosowej zupy jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 25 minut.
Czy wiesz, że?
Kuchnia Indii jest bardzo zróżnicowana. Mięsne dania pojawiają się na stołach przede wszystkim w północnej części kraju. Południe to z kolei kopalnia inspiracji dla wegetarianów.
Dla urozmaicenia:
Zupę kokosową z kalafiora i szpinakiem podawajcie z chlebkiem naan, czyli indyjską wariacją na temat podpłomyków.