Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak dokładnie umyj.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulkę. Jak będzie szklista dodaj kalafiora i smaż kolejne 5 minut.

Krok 3

Wlej 500 ml gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok 15 minut.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj od razu z porwanymi listkami szpinaku na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę skrop po wierzchu oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowymZupa z kalafiora z szpinakiem i napojem kokosowym

Nie możecie już doczekać się wakacji, a do urlopu daleko? Mamy na to sposób… Zróbcie sobie wolne od tradycyjnych dań lokalnej kuchni na rzecz bardziej egzotycznych frykasów – przygotujcie przepis na indyjską zupę kokosową z kalafiorem i szpinakiem. Kierunek: Indie! 

Dla kogo?

Nie martwcie się, jeśli do tej pory nie mieliście okazji samodzielnie przyrządzać dań, pochodzących z tej części świata. Każdy kucharz od czegoś zaczynał. Zupa warzywna z napojem kokosowym to doskonały sposób na przełamanie pierwszych lodów.

Na jaką okazję?

Już sama nazwa brzmi na tyle finezyjnie, że możecie serwować ją w charakterze stylowej przystawki podczas przyjęcia. Nikt z zebranych nie musi wiedzieć, że przygotowanie kokosowej zupy jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 25 minut.

Czy wiesz, że?

Kuchnia Indii jest bardzo zróżnicowana. Mięsne dania pojawiają się na stołach przede wszystkim w północnej części kraju. Południe to z kolei kopalnia inspiracji dla wegetarianów.

Dla urozmaicenia:

Zupę kokosową z kalafiora i szpinakiem podawajcie z chlebkiem naan, czyli indyjską wariacją na temat podpłomyków.