Curry z krewetkami i dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

246 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.

Krok 3

Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 4

Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.

Krok 5

Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.

Krok 6

Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z krewetkami i dyniąCurry z krewetkami i dynią

Zainspiruj się kuchnią tajską i przyrządź na obiad aromatyczne słodko-pikantne curry z krewetkami. Jego smak znakomicie uzupełnia dynia – obrana ze skóry, pokrojona w kostkę i podsmażona z drobno posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce świeżym imbirem. Połowę przełóż do miski, a resztę zalej mlekiem kokosowym, które nada potrawie delikatny posmak, a także kremową konsystencję. Do potrawy dodaj szczyptę przyprawy curry i całość duś przez chwilę, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją na gładki, jednolity sos. Wrzuć do niego odłożone wcześniej kawałki dyni oraz garść podsmażonych krewetek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do curry sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Jeśli lubisz wyrazistsze dania, użyj także odrobiny chili. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na wyśmienite curry z krewetkami i dynią.