Curry z krewetkami i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z krewetkami i dynią

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.

Krok 3

Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 4

Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.

Krok 5

Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.

Krok 6

Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 08.10.2020

    Przepis ułożony nie po kolei. Nie wiadomo jak to przygotować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z krewetkami i dyniąCurry z krewetkami i dynią

Zainspiruj się kuchnią tajską i przyrządź na obiad aromatyczne słodko-pikantne curry z krewetkami. Jego smak znakomicie uzupełnia dynia – obrana ze skóry, pokrojona w kostkę i podsmażona z drobno posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce świeżym imbirem. Połowę przełóż do miski, a resztę zalej mlekiem kokosowym, które nada potrawie delikatny posmak, a także kremową konsystencję. Do potrawy dodaj szczyptę przyprawy curry i całość duś przez chwilę, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją na gładki, jednolity sos. Wrzuć do niego odłożone wcześniej kawałki dyni oraz garść podsmażonych krewetek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do curry sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Jeśli lubisz wyrazistsze dania, użyj także odrobiny chili. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na wyśmienite curry z krewetkami i dynią.