Curry z krewetek z nutą kokosową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z krewetek z nutą kokosową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

10 sztuk

1 szklanka

400 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1 kilogram

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zarumienienia.

Krok 2

Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry. Mieszaj i smaż przez około minutę.

Krok 3

Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny. Dodaj cukier i zagotuj.

Krok 4

Włóż pomidory i gotuj około 2 minuty.

Krok 5

Dodaj krewetki i gotuj około 3 minuty. Udekoruj listkami kolendry, podawaj z limonką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z krewetek z nutą kokosową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pierogi z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej