Curry z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

881 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

360 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Curry z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry, a następnie smaż mieszając przez kilka minut.

Curry z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.

Curry z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Curry z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość, aż warzywa zmiękną.

Curry z kalafiora - Krok 5

Krok 6

Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Curry z kalafiora - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kalafioraCurry z kalafiora

Curry to nie tylko popularna orientalna przyprawa, ale także hinduskie danie, którego składniki połączone są gęstym sosem. Można przyrządzać je z ryb lub kurczaka, popularne są też w wersji bezmięsnej. W naszym przepisie na curry z kalafiora znajdziesz pyszną kompozycję azjatyckich smaków i kolorowych dodatków. Podsmaż cebulę, czosnek, chili i curry na oliwie, a kiedy przeniknie ona smakiem przypraw, dodaj do niej ziemniaki, groszek oraz jabłka i zalej bulionem warzywnym. Kiedy owoce zmiękną, dodaj mieszankę przypraw do smażonego ryżu i różyczki kalafiora. Duś przez chwilę. Gotową potrawę posyp świeżą kolendrą, która jest bardzo popularnym ziołem w kuchniach Wschodu. Aromatyczna i wyrazista, wspaniale komponuje się z sosem curry oraz warzywami. To jednogarnkowe danie możesz podać na wiele sposobów: z chlebkiem chapati lub naan, z klasycznym pieczywem pszennym albo z ryżem serwowanym w osobnej miseczce. Przygotuj curry z kalafiora na obiad albo spotkanie ze znajomymi – polecamy nasz przepis!