Curry z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

897 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Curry z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry, a następnie smaż mieszając przez kilka minut.

Curry z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.

Curry z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Curry z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość, aż warzywa zmiękną.

Curry z kalafiora - Krok 5

Krok 6

Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Curry z kalafiora - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kalafioraCurry z kalafiora

Curry to nie tylko popularna orientalna przyprawa, ale także hinduskie danie, którego składniki połączone są gęstym sosem. Można przyrządzać je z ryb lub kurczaka, popularne są też w wersji bezmięsnej. W naszym przepisie na curry z kalafiora znajdziesz pyszną kompozycję azjatyckich smaków i kolorowych dodatków. Podsmaż cebulę, czosnek, chili i curry na oliwie, a kiedy przeniknie ona smakiem przypraw, dodaj do niej ziemniaki, groszek oraz jabłka i zalej bulionem warzywnym. Kiedy owoce zmiękną, dodaj mieszankę przypraw do smażonego ryżu i różyczki kalafiora. Duś przez chwilę. Gotową potrawę posyp świeżą kolendrą, która jest bardzo popularnym ziołem w kuchniach Wschodu. Aromatyczna i wyrazista, wspaniale komponuje się z sosem curry oraz warzywami. To jednogarnkowe danie możesz podać na wiele sposobów: z chlebkiem chapati lub naan, z klasycznym pieczywem pszennym albo z ryżem serwowanym w osobnej miseczce. Przygotuj curry z kalafiora na obiad albo spotkanie ze znajomymi – polecamy nasz przepis!