Curry z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

930 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Curry z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry, a następnie smaż mieszając przez kilka minut.

Curry z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.

Curry z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Curry z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość, aż warzywa zmiękną.

Curry z kalafiora - Krok 5

Krok 6

Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Curry z kalafiora - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kalafioraCurry z kalafiora

Curry to nie tylko popularna orientalna przyprawa, ale także hinduskie danie, którego składniki połączone są gęstym sosem. Można przyrządzać je z ryb lub kurczaka, popularne są też w wersji bezmięsnej. W naszym przepisie na curry z kalafiora znajdziesz pyszną kompozycję azjatyckich smaków i kolorowych dodatków. Podsmaż cebulę, czosnek, chili i curry na oliwie, a kiedy przeniknie ona smakiem przypraw, dodaj do niej ziemniaki, groszek oraz jabłka i zalej bulionem warzywnym. Kiedy owoce zmiękną, dodaj mieszankę przypraw do smażonego ryżu i różyczki kalafiora. Duś przez chwilę. Gotową potrawę posyp świeżą kolendrą, która jest bardzo popularnym ziołem w kuchniach Wschodu. Aromatyczna i wyrazista, wspaniale komponuje się z sosem curry oraz warzywami. To jednogarnkowe danie możesz podać na wiele sposobów: z chlebkiem chapati lub naan, z klasycznym pieczywem pszennym albo z ryżem serwowanym w osobnej miseczce. Przygotuj curry z kalafiora na obiad albo spotkanie ze znajomymi – polecamy nasz przepis!