Z czym to się je?

Ile regionów Indii, tyle kompozycji przyprawy curry. Na podstawową mieszankę składa się imbir, kolendra, pieprz, chili oraz kurkuma. W różnych częściach kraju można natomiast również spotkać dodatek gałki muszkatołowej, cynamonu, czosnku, kardamonu czy goździków.
Jak na arystokratę przystało, curry z gracją porusza się w kulinarnych przepisach, wprowadzając do każdego dania odrobinę magii. Utrzymuje dobre stosunki z sosami. Posyła oczko w kierunku zup i dań mięsnych. Zaprzyjaźniło się z warzywami. Curry to prawdziwy flirciarz. Oprócz orientalnych smaków, upodobał sobie także te z innych kuchni. Mieszanką słodyczy i ostrości zawrócił w głowie smakoszom na całym świecie. Rozkochał nas w sobie do szaleństwa. Książęcy status mu nie wystarcza i pewny siebie sięgnął po tytuł najpopularniejszej przyprawy świata.
Curry zawsze wzbudza wiele emocji. I pozostawia smak na więcej… dań ze swoim udziałem. W połączeniu z kurczakiem lub wołowiną stworzy obiad w iście królewskim stylu. Podobnie udaną parę stworzy w relacji z ryżem, któremu hołdują poddani w każdym zakątku globu. Wspaniale dopełnia i uwydatnia smak ryb i krewetek. Bez niego nie byłoby legendarnej currywurst, z której słynie Berlin. Z dodatkiem mleczka kokosowego wyprawia istne cuda, fundując zupę w orientalnym stylu. Potrafisz się oprzeć jego urokowi?
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Ale z niego poliglota! W języku tamilskim słowo "kari" oznacza dosłownie: sos lub potrawę przypominająca gulasz. Nazwa „curry” została specjalnie stworzona na potrzeby świata Zachodu.
- Nieodparty urok curry i jego chęć podboju innych lądów miały wpływ na upowszechnienie kompozycji. Ułatwili to brytyjscy kolonizatorzy, którzy mieli zwyczaj robienia przypraw na zapas i zwożenia ich do kraju.
- Kompozycja zależy od regionu i może się nieznacznie różnić.
Zainspiruj się!

Curry stanowi główny dodatek do dań kuchni orientalnej i azjatyckiej. Czas wprowadzić do kuchni odrobinę egzotyki! Szukasz niebanalnego pomysłu na spotkanie ze znajomymi? Wypróbuj przepis na grillowane tosty z kurczakiem curry, a zapewnisz gościom niepowtarzalne doznania smakowe. Duszona wieprzowina w sosie curry sprawdzi się jako idealny sposób na obiad w rodzinnym gronie. Ochom i achom nie będzie końca! Chcesz pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Wegetariańskie curry pod kapeluszem zachwyci każdego smakosza i przeniesie go w odległe rejony Indii. Tam będzie już czekał dostojny maharadża, który zaprasza na kurczaka curry z brokułami. Niejedna głowa państwa z całą pewnością zasmakuje w aksamitnym kurczaku curry. Masz ochotę na coś bliższego polskim smakom, lecz z odrobiną ekstrawagancji? Sięgnij po currywurst, a nie pożałujesz! Gdy masz mało czasu, a chcesz ugotować coś smacznego, do gry wchodzi curry ze smażonej dyni i ziemniaków. Wybierz się na targ w Nowym Dehli i zasmakuj jedynego w swoim rodzaju curry ze słodkich ziemniaków. Chcesz poczuć prawdziwy smak Orientu? W takim razie przepis na curry indyjskie to znakomity wybór.
powrót do góryJak się za to zabrać?

Znudził Ci się już najbardziej popularny smak curry? Zatem czas na nowe doznania! Wypróbuj mieszankę kurkumy, imbiru i anyżu, która świetnie sprawdzi się do przygotowania obiadu w orientalnym stylu. Daj się zaprosić do pałacu maharadży na niepowtarzalną ucztę! Ta kompozycja to sprawdzony sposób na nieszablonowe doznania dla kubków smakowych. Sprawdzi się jako niecodzienny dodatek do kurczaka i wołowiny. Wspaniale skomponuje się z ryżem. Zniweluje przykry zapach ryb i krewetek, w zamian zapewniając wyborny smak. Nada charakter sosom i uwydatni smak zup. To ten dzień! Zaproś Orient do swojego domu już dziś!
powrót do góry
Komentarze (0)