
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
4 sztuki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
20 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłucz, pokrój w cienkie paski i oprósz curry, solą i pieprzem. Białą cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 150 mililitrami wody i śmietaną.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.
Krok 4
Pieczywo tostowe grilluj z obu stron, następnie posmaruj majonezem i ułóż na talerzach.
Krok 5
Na grillowane pieczywo wyłóż kurczaka. Wierzch posyp pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulą. Podawaj z chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane tosty z kurczakiem curry
Chrupiące tosty to sprawdzony sposób na proste w przyrządzeniu śniadanie lub kolację. Podasz je zarówno na słono, jak i na słodko, odpowiednio dobierając i komponując ulubione dodatki. Zainspiruj się tym przepisem, aby przygotować tosty z kurczakiem, intensywnie pachnące curry oraz świeżą kolendrą. Zacznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka w cienkie paski, a następnie oprósz je przyprawami. Podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie, z dodatkiem posiekanej w pióra cebuli. Błyskawiczny sos do kurczaka z curry połącz z wodą oraz słodką śmietanką. Zalej nim zawartość patelni, dokładnie wymieszaj i zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dodaj drobno posiekaną świeżą kolendrę. Opiecz kromki chleba tostowego, by nabrały chrupkości, posmaruj je majonezem i umieść na talerzu. Następnie na pieczywie ułóż kurczaka oraz krążki czerwonej cebuli. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, kiedy tosty są jeszcze ciepłe. Jako dodatek do tego dania serwuj prostą sałatkę, przygotowaną na bazie miksu sałat i pomidorków koktajlowych. Wypróbuj nasz przepis na grillowane tosty z kurczakiem.