Kurczak z ananasem na sposób chiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ananasem na sposób chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

720 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

sos cytrynowy:

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 3

Krok 4

Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 5

Krok 6

Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek , 25.01.2020

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ananasem na sposób chińskiKurczak z ananasem na sposób chiński

Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej często ze słodkimi, dzięki czemu powstają wyjątkowe potrawy. Wypróbuj taką kombinację i przygotuj kurczaka z ananasem na sposób chiński. Mięso na początek podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardziej miękkie. Przełóż je do miski, posyp przyprawą do złocistego kurczaka i polej niewielką ilością sherry, które opcjonalnie możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z ananasa. Piersi z kurczaka odstaw do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj sos curry. Wymieszaj z nim ananasa pokrojonego w kostkę, drobno posiekane chili, skórkę z cytryny i starty imbir, a następnie zagotuj sos. Mięso z kurczaka obtaczaj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Filety z piersi kurczaka pokrój w paski i podawaj polane sosem. Jako dekoracja sprawdzą się plasterki ananasa lub listki świeżej kolendry. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz perfekcyjne danie.