
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
sos cytrynowy:
4 plastry
1 opakowanie
1 sztuka
300 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
0.25 szklanki
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Krok 2
W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.

Krok 3
Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.

Krok 4
Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.

Krok 5
Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krok 6
Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z ananasem na sposób chiński
Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej często ze słodkimi, dzięki czemu powstają wyjątkowe potrawy. Wypróbuj taką kombinację i przygotuj kurczaka z ananasem na sposób chiński. Mięso na początek podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardziej miękkie. Przełóż je do miski, posyp przyprawą do złocistego kurczaka i polej niewielką ilością sherry, które opcjonalnie możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z ananasa. Piersi z kurczaka odstaw do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj sos curry. Wymieszaj z nim ananasa pokrojonego w kostkę, drobno posiekane chili, skórkę z cytryny i starty imbir, a następnie zagotuj sos. Mięso z kurczaka obtaczaj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Filety z piersi kurczaka pokrój w paski i podawaj polane sosem. Jako dekoracja sprawdzą się plasterki ananasa lub listki świeżej kolendry. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz perfekcyjne danie.