Kurczak z ananasem na sposób chiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ananasem na sposób chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

705 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

sos cytrynowy:

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 3

Krok 4

Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 5

Krok 6

Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek , 25.01.2020

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ananasem na sposób chińskiKurczak z ananasem na sposób chiński

Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej często ze słodkimi, dzięki czemu powstają wyjątkowe potrawy. Wypróbuj taką kombinację i przygotuj kurczaka z ananasem na sposób chiński. Mięso na początek podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardziej miękkie. Przełóż je do miski, posyp przyprawą do złocistego kurczaka i polej niewielką ilością sherry, które opcjonalnie możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z ananasa. Piersi z kurczaka odstaw do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj sos curry. Wymieszaj z nim ananasa pokrojonego w kostkę, drobno posiekane chili, skórkę z cytryny i starty imbir, a następnie zagotuj sos. Mięso z kurczaka obtaczaj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Filety z piersi kurczaka pokrój w paski i podawaj polane sosem. Jako dekoracja sprawdzą się plasterki ananasa lub listki świeżej kolendry. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz perfekcyjne danie.