Kurczak z ananasem na sposób chiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ananasem na sposób chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

sos cytrynowy:

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 3

Krok 4

Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 5

Krok 6

Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek , 25.01.2020

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ananasem na sposób chińskiKurczak z ananasem na sposób chiński

Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej często ze słodkimi, dzięki czemu powstają wyjątkowe potrawy. Wypróbuj taką kombinację i przygotuj kurczaka z ananasem na sposób chiński. Mięso na początek podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardziej miękkie. Przełóż je do miski, posyp przyprawą do złocistego kurczaka i polej niewielką ilością sherry, które opcjonalnie możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z ananasa. Piersi z kurczaka odstaw do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj sos curry. Wymieszaj z nim ananasa pokrojonego w kostkę, drobno posiekane chili, skórkę z cytryny i starty imbir, a następnie zagotuj sos. Mięso z kurczaka obtaczaj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Filety z piersi kurczaka pokrój w paski i podawaj polane sosem. Jako dekoracja sprawdzą się plasterki ananasa lub listki świeżej kolendry. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz perfekcyjne danie.