Kurczak z bambusem - z pędami bambusa: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak z bambusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
199 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

1 pęczek

4 sztuki

4 łyżki

80 mililitrów

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na cienkie paski i posyp przyprawą Knorr.

Kurczak z bambusem - Krok 1

Krok 2

Do 3 łyżek sosu hoisin dodaj 1 łyżkę oleju sojowego i wrzuć kurczaka. Marynuj minimum godzinę.

Kurczak z bambusem - Krok 2

Krok 3

Cebulkę pokrój w paski, a czosnek posiekaj.

Kurczak z bambusem - Krok 3

Krok 4

Sos sojowy zmieszaj z mąką i wodą.

Kurczak z bambusem - Krok 4

Krok 5

3 łyżki oleju rozgrzej na patelni i wrzuć kurczaka. Podsmaż, po czym dodaj zmiażdżony czosnek, bambus odsączony i pokrojony, łyżkę sosu hoisin oraz imbir.

Kurczak z bambusem - Krok 5

Krok 6

Znowu podsmaż, a następnie dodaj cebulkę i zalej wodą z mąką. Zagotuj i wymieszaj. Jak tylko potrawa lekko zgęstnieje podawaj posypaną posiekaną kolendrą.

Kurczak z bambusem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Adrian Burda

    Adrian Burda , 01.05.2018

    Za dużo sosu sojowego!!! Danie wychodzi za słone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jess Bonarsky

    Jess Bonarsky , 07.10.2016

    Zapraszam do skorzystania z tego przepisu! https://www.youtube.com/watch?v=drBvAKkot5A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak z brzoskwiniami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z bambusemKurczak z bambusem

Kurczak z bambusem to apetyczne i szybkie danie kuchni orientalnej. Jest świetnym przykładem na to, jak prosta w przyrządzeniu może być potrawa azjatycka. Znajdziesz w niej soczyste mięso, chrupiące, słodkawe pędy bambusa oraz typowe dla tamtejszej kuchni sosy – sojowy i hosin. Ten ostatni przyrządzany jest z soi i śliwek – stanowi popularny dodatek do ryb oraz drobiu. Przyrządź z niego marynatę, która nada delikatnemu mięsu wyrazistości. Kurczaka pokrój w paski, posyp przyprawą i zamarynuj. Następnie podsmaż razem z czosnkiem, cebulą i imbirem. Świeże kłącze ma cytrusowy słodko-pikantny smak – do kurczaka pasuje idealnie. Zalej całość sosem i duś do momentu, aż zgęstnieje. Kurczaka z bambusem podawaj z białym ryżem, np. delikatnym w smaku długoziarnistym ryżem jaśminowym, który po ugotowaniu pozostaje sypki. Udekoruj gotową potrawę posiekaną kolendrą i skrop niewielką ilością soku z limonki lub cytryny. Zainspiruj się tym przepisem na kurczaka z bambusem. Spróbuj go przy najbliższej okazji.