
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
1 pęczek
4 sztuki
4 łyżki
80 mililitrów
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój na cienkie paski i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Do 3 łyżek sosu hoisin dodaj 1 łyżkę oleju sojowego i wrzuć kurczaka. Marynuj minimum godzinę.

Krok 3
Cebulkę pokrój w paski, a czosnek posiekaj.

Krok 4
Sos sojowy zmieszaj z mąką i wodą.

Krok 5
3 łyżki oleju rozgrzej na patelni i wrzuć kurczaka. Podsmaż, po czym dodaj zmiażdżony czosnek, bambus odsączony i pokrojony, łyżkę sosu hoisin oraz imbir.

Krok 6
Znowu podsmaż, a następnie dodaj cebulkę i zalej wodą z mąką. Zagotuj i wymieszaj. Jak tylko potrawa lekko zgęstnieje podawaj posypaną posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bambusem
Kurczak z bambusem to apetyczne i szybkie danie kuchni orientalnej. Jest świetnym przykładem na to, jak prosta w przyrządzeniu może być potrawa azjatycka. Znajdziesz w niej soczyste mięso, chrupiące, słodkawe pędy bambusa oraz typowe dla tamtejszej kuchni sosy – sojowy i hosin. Ten ostatni przyrządzany jest z soi i śliwek – stanowi popularny dodatek do ryb oraz drobiu. Przyrządź z niego marynatę, która nada delikatnemu mięsu wyrazistości. Kurczaka pokrój w paski, posyp przyprawą i zamarynuj. Następnie podsmaż razem z czosnkiem, cebulą i imbirem. Świeże kłącze ma cytrusowy słodko-pikantny smak – do kurczaka pasuje idealnie. Zalej całość sosem i duś do momentu, aż zgęstnieje. Kurczaka z bambusem podawaj z białym ryżem, np. delikatnym w smaku długoziarnistym ryżem jaśminowym, który po ugotowaniu pozostaje sypki. Udekoruj gotową potrawę posiekaną kolendrą i skrop niewielką ilością soku z limonki lub cytryny. Zainspiruj się tym przepisem na kurczaka z bambusem. Spróbuj go przy najbliższej okazji.