Kurczak z bambusem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak z bambusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

188 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

1 pęczek

4 sztuki

4 łyżki

80 mililitrów

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na cienkie paski i posyp przyprawą Knorr.

Kurczak z bambusem - Krok 1

Krok 2

Do 3 łyżek sosu hoisin dodaj 1 łyżkę oleju sojowego i wrzuć kurczaka. Marynuj minimum godzinę.

Kurczak z bambusem - Krok 2

Krok 3

Cebulkę pokrój w paski, a czosnek posiekaj.

Kurczak z bambusem - Krok 3

Krok 4

Sos sojowy zmieszaj z mąką i wodą.

Kurczak z bambusem - Krok 4

Krok 5

3 łyżki oleju rozgrzej na patelni i wrzuć kurczaka. Podsmaż, po czym dodaj zmiażdżony czosnek, bambus odsączony i pokrojony, łyżkę sosu hoisin oraz imbir.

Kurczak z bambusem - Krok 5

Krok 6

Znowu podsmaż, a następnie dodaj cebulkę i zalej wodą z mąką. Zagotuj i wymieszaj. Jak tylko potrawa lekko zgęstnieje podawaj posypaną posiekaną kolendrą.

Kurczak z bambusem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Adrian Burda

    Adrian Burda , 01.05.2018

    Za dużo sosu sojowego!!! Danie wychodzi za słone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jess Bonarsky

    Jess Bonarsky , 07.10.2016

    Zapraszam do skorzystania z tego przepisu! https://www.youtube.com/watch?v=drBvAKkot5A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z bambusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak tikka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z bambusemKurczak z bambusem

Kurczak z bambusem to apetyczne i szybkie danie kuchni orientalnej. Jest świetnym przykładem na to, jak prosta w przyrządzeniu może być potrawa azjatycka. Znajdziesz w niej soczyste mięso, chrupiące, słodkawe pędy bambusa oraz typowe dla tamtejszej kuchni sosy – sojowy i hosin. Ten ostatni przyrządzany jest z soi i śliwek – stanowi popularny dodatek do ryb oraz drobiu. Przyrządź z niego marynatę, która nada delikatnemu mięsu wyrazistości. Kurczaka pokrój w paski, posyp przyprawą i zamarynuj. Następnie podsmaż razem z czosnkiem, cebulą i imbirem. Świeże kłącze ma cytrusowy słodko-pikantny smak – do kurczaka pasuje idealnie. Zalej całość sosem i duś do momentu, aż zgęstnieje. Kurczaka z bambusem podawaj z białym ryżem, np. delikatnym w smaku długoziarnistym ryżem jaśminowym, który po ugotowaniu pozostaje sypki. Udekoruj gotową potrawę posiekaną kolendrą i skrop niewielką ilością soku z limonki lub cytryny. Zainspiruj się tym przepisem na kurczaka z bambusem. Spróbuj go przy najbliższej okazji.